Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen nader onderzoek naar gang van zaken Scherpenzeel

Geen nader onderzoek naar gang van zaken Scherpenzeel

ARNHEM (ANP) - Er komt geen Statenonderzoek naar de gang van zaken rondom de door de provincie gewenste herindeling van Scherpenzeel en het ontslag van waarnemend burgemeester Eppie Klein van die gemeente. Vijf partijen wilden zo'n onderzoek, omdat het onduidelijk blijft wat er precies is gebeurd, gezegd en gemaild, maar een meerderheid van de Provinciale Staten vond zo'n "provinciale parlementaire enquête" niet nodig.

Gelderland gaat wel samen met andere provincies praten met demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken over haar besluit om de fusie van Scherpenzeel met Barneveld van tafel te vegen. De Staten hadden daar na vele jaren toe besloten, omdat Scherpenzeel te klein zou zijn om zelfstandig te blijven. De gemeente verzette zich daartegen en wilde ook niet meewerken aan andere plannen om de bestuurskracht te versterken. Maar Ollongren besloot donderdag tot grote vreugde van de gemeente dat gedwongen herindeling niet aan de orde is.

Ollongren kreeg dinsdagavond in de Gelderse Staten veel kritiek op dat besluit. Haar motivering zou onduidelijk zijn en haar vertrouwen dat Scherpenzeel het zelfstandig gaat redden zou op niets gebaseerd zijn. Door het Gelderse besluit te negeren heeft de minister van de provincies een "tandeloze tijger" gemaakt, vond de VVD. Gelderland wil nu van Ollongren weten welke middelen provincies nog hebben om in het uiterste geval een herindeling af te dwingen. "Nu dit is gebeurd zullen provincies nog terughoudender worden om met een herindeling te beginnen", aldus de Staten.

Enkele fracties noemden het ontslag van waarnemend burgemeester Eppie Klein een persoonlijk drama en probeerden dat besluit van commissaris van de Koning John Berends terug te laten draaien. Maar Berends maakte meteen duidelijk dat dat zeker niet gaat gebeuren en dat hij daarvoor alleen verantwoording aan de minister hoeft af te leggen. Scherpenzeel krijgt begin november weer een waarnemend burgemeester en in 2022 een door de Kroon benoemde nieuwe burgemeester.

Meer uit Binnenland

Voldoende zonneschijn op eerste dag meteorologische zomer

HOUTEN (ANP) - De meteorologische zomer begint dit jaar vrij zonnig, meldt Weeronline. Wel is er op de eerste zomerdag, donderdag 1 juni, sprake van grote temperatuurverschillen in het land. In het Waddengebied wordt het niet warmer dan 15 graden. Wat meer naar het oosten en zuiden toe en in de Randstad staan waarden tussen 19 en 22 graden op het programma.

16 minuten geleden
Vermoedelijk ontvoerde man in Spanbroek gevonden in Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is maandag gevonden in Beverwijk, meldt de politie. Hij wordt medisch onderzocht en daarna verhoord. "We bedanken echt iedereen die met ons mee heeft gezocht, het waren er velen!", aldus de politie.

1 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man gezien bij station Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De politie heeft maandag meerdere meldingen gekregen dat de man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is gezien in de omgeving van station Beverwijk, zo'n 35 kilometer vanaf de mogelijke ontvoerplek. De politie heeft hem echter nog niet gevonden en roept mensen op naar hem uit te kijken en 112 te bellen als ze hem zien. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de man in zijn eentje gezien is in de omgeving van het station.

2 uur geleden
Ontploffing bij Surinaams geldwisselkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. Het gaat om een pand van de keten Suri-Change, die de laatste tijd vaker doelwit is geweest van explosies. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

6 uur geleden
Anadolu: Erdogan opnieuw populairste kandidaat in Nederland

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zondag is herkozen, is ook tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de populairste kandidaat onder kiezers in Nederland gebleken. Hij kreeg 70,5 procent van de stemmen en rivaal Kemal Kilicdaroglu 29,6 procent, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

6 uur geleden
Kastelen en kerken in heel Nederland openen deuren met Pinksteren

DEN HAAG (ANP) - Meer dan honderd kastelen en zo'n driehonderd kerken in Nederland openen op tweede pinksterdag hun deuren voor bezoekers. Dit jaar is de eerste landelijke Open Kerkendag na twee regionale edities in Noord-Brabant en Zeeland. Volgens coördinator Liam Borger van organisator Stichting Open Kerken zijn kerken "het grootste cultuurbezit van Nederland" en is het evenement vooral bedoeld om de cultuurhistorische waarde te laten zien.

9 uur geleden
Organisatie festival 'geschokt' door dodelijk steekincident

AMSTERDAM (ANP) - De organisatie van het festival Solid Grooves zegt geschokt te zijn door het dodelijke steekincident dat zondagavond op het festivalterrein plaatsvond. "We tasten in het duister over het hoe en waarom", staat in een verklaring op de website. "Onze gedachten gaan naar de slachtoffers, hun naasten en ooggetuigen van dit heftige incident."

13 uur geleden