Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen ‘blauw wonen’ bij Maalstede in Kapelle

Geen ‘blauw wonen’ bij Maalstede in Kapelle

KAPELLE - Bij de Maalstede in Kapelle worden geen dertig woningen gebouwd. De Kapelse wethouder Siwart Mackintosh laat weten dat het college van burgemeester en wethouders volgens de regels voor bebouwing geen medewerking kan verlenen aan het vernieuwende bouwproject ‘Blauw wonen’. Hierbij wordt met behulp van zonnepanelen op de daken energie opgewekt uit water in de grond.

Het plan was ingediend voor het perceel aan de rand van Kapelle, grenzend aan de Maalstede, Ooststraat, Wemeldingse Zandweg en Noordweg. De grond is eigendom van de initiatiefnemer van het bouwplan, maar heeft in het bestemmingsplan het stempel ‘agrarisch’. Om dit te kunnen veranderen naar de bestemming ‘wonen’, moet de gemeente onder meer aantonen dat er behoefte is aan dertig nieuwe huizen, legt wethouder Mackintosh uit. “En dat kunnen we niet hardmaken. In het onderzoek naar de woningbehoefte tot 2030 zitten we al aan de bovenkant van prognose.” In Kapelle is onder meer de wijk Zuidhoek nog in ontwikkeling.

Er zijn volgens de wethouder mogelijk wel kansen voor de initiatiefnemer om enkele woningen te bouwen. “Maar dan zijn het er te weinig voor het concept ‘Blauw wonen’. Dat is jammer, want we zijn voor innovatie en duurzaamheid, maar we moeten wel de wet naleven.”

Zoetwaterbel

Het beoogde gebied ligt op een kreekrug met een zoetwaterbel in de grond. De nieuwbouwhuizen zouden zonnepanelen op het dak krijgen. Het overschot aan elektriciteit van de zonnepanelen zou gebruikt worden om energie op de wekken uit het water in de grond.

Los van de ruimtelijke inpassing van het plan zou er volgens de wethouder uitgebreid, duur onderzoek nodig zijn naar de techniek voor ‘Blauw wonen’. “Zo zou er jaarlijks 160.000 kuub water aan de grond onttrokken worden. Dat is veel. De vraag is wat het effect hiervan zou zijn op de stabiliteit van de grond.”

Meer uit Reimerswaal

Kunstenaar Barre Verkerke op basisschool Schuttevaer

HANSWEERT - Van 15 tot en met 26 maart dompelde basisschool Schuttevaer in Hansweert zich onder in ‘Water in de kunst’, het thema van de kinderkunstweek dit jaar met als titel: ‘Van druppel tot tsunami’.

12 uur geleden
Mooie prestaties op meerkampfinale voor Olympia Kapelle

KAPELLE - Zaterdag was de meerkampfinale in Zierikzee. Veel turnsters van G.V. Olympia in Kapelle, die hoog genoeg geëindigd waren tijdens de 2 voorwedstrijden, turnden deze finalewedstrijd. En wat ging het goed. Er konden 4 medailles meegenomen worden en heel veel turnsters hebben een top 10 plaats behaald.

14 uur geleden
Man raakt gewond bij ruzie (update)

RILLAND - Bij een mishandeling in een pand gelegen aan de Hoofdweg, is één persoon gewond geraakt. Hulpdiensten waren massaal aanwezig. Volgens de politie ging er een ruzie aan de mishandeling vooraf.

2 dagen geleden
24-uurs voetbalmarathon vv Kapelle op 7 en 8 april

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle organiseert op vrijdag 7 en zaterdag 8 april een 24-uurs voetbalmarathon. 

3 dagen geleden
'Waterplanten helpen met kustbescherming'

YERSEKE - In zijn onderzoek naar natuurlijke kustbescherming, onder meer in Zeeland, heeft Jaco de Smit ontdekt dat zeegras voor de kust verrassend weerbaar is tegen stormen en dat slijkkreeftjes de bodem juist minder stabiel maken. De Smit is promovendus bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), dat ook een vestiging heeft in Yerseke.

3 dagen geleden
De Trappers in Krabbendijke houdt promotierit

KRABBENDIJKE - Bij fietsvereniging T.C. De Trappers uit Krabbendijke start zaterdag 1 april het zomerseizoen. ‘De openingsrit heeft een speciaal karakter, want ook niet-leden zijn welkom’, laat de club weten.

5 dagen geleden
Zumba Kids Krabbendijke verwelkomen nieuwe leden

KRABBENDIJKE - Allerlei verenigingen in Reimerswaal, zoals de Zumba Kids in Krabbendijke, zetten deze weken hun deuren open voor belangstellenden, zodat zij gratis de sfeer kunnen proeven. Zo hopen de clubs op nieuwe leden en kunnen kinderen laagdrempelig een nieuwe hobby uitproberen.

5 dagen geleden