Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen ‘blauw wonen’ bij Maalstede in Kapelle

Geen ‘blauw wonen’ bij Maalstede in Kapelle

KAPELLE - Bij de Maalstede in Kapelle worden geen dertig woningen gebouwd. De Kapelse wethouder Siwart Mackintosh laat weten dat het college van burgemeester en wethouders volgens de regels voor bebouwing geen medewerking kan verlenen aan het vernieuwende bouwproject ‘Blauw wonen’. Hierbij wordt met behulp van zonnepanelen op de daken energie opgewekt uit water in de grond.

Het plan was ingediend voor het perceel aan de rand van Kapelle, grenzend aan de Maalstede, Ooststraat, Wemeldingse Zandweg en Noordweg. De grond is eigendom van de initiatiefnemer van het bouwplan, maar heeft in het bestemmingsplan het stempel ‘agrarisch’. Om dit te kunnen veranderen naar de bestemming ‘wonen’, moet de gemeente onder meer aantonen dat er behoefte is aan dertig nieuwe huizen, legt wethouder Mackintosh uit. “En dat kunnen we niet hardmaken. In het onderzoek naar de woningbehoefte tot 2030 zitten we al aan de bovenkant van prognose.” In Kapelle is onder meer de wijk Zuidhoek nog in ontwikkeling.

Er zijn volgens de wethouder mogelijk wel kansen voor de initiatiefnemer om enkele woningen te bouwen. “Maar dan zijn het er te weinig voor het concept ‘Blauw wonen’. Dat is jammer, want we zijn voor innovatie en duurzaamheid, maar we moeten wel de wet naleven.”

Zoetwaterbel

Het beoogde gebied ligt op een kreekrug met een zoetwaterbel in de grond. De nieuwbouwhuizen zouden zonnepanelen op het dak krijgen. Het overschot aan elektriciteit van de zonnepanelen zou gebruikt worden om energie op de wekken uit het water in de grond.

Los van de ruimtelijke inpassing van het plan zou er volgens de wethouder uitgebreid, duur onderzoek nodig zijn naar de techniek voor ‘Blauw wonen’. “Zo zou er jaarlijks 160.000 kuub water aan de grond onttrokken worden. Dat is veel. De vraag is wat het effect hiervan zou zijn op de stabiliteit van de grond.”

Meer uit Reimerswaal

Lionsclub Kapelle-de Bevelanden doneert 2.500 euro aan Stichting Lentekind

KAPELLE - Lionsclub Kapelle-de Bevelanden heeft donderdag 11 april een donatie van 2.500 euro geschonken aan Stichting Lentekind. 

5 uur geleden
Treinreiziger aangehouden bij Kapelle

KAPELLE - Een treinreiziger (24) is woensdag aangehouden bij Kapelle.

22 uur geleden
Programma Koningsdag 2024 Kruiningen

KRUININGEN - Het Oranjecomité Kruiningen organiseert weer de jaarlijkse Koningsdagviering.

23 uur geleden
Nieuw brug verbindt wijken Hansweert

HANSWEERT - Wethouder Maarten Both van de gemeente Reimerswaal heeft donderdag op een soort waterfiets de brug aan de Sloestraat in Hansweert feestelijk in gebruik genomen.

1 dag geleden
Hulpdiensten oefenen ongeval bij sluizen Hansweert

HANSWEERT - Het sluizencomplex bij Hansweert was maandag het decor voor een grote, multidisciplinaire oefening van de hulpdiensten. De brandweer, ambulancedienst, politie en Rijkswaterstaat namen deel aan een complex scenario in een van de, op dit moment in onderhoud zijnde, sluiskolken.

2 dagen geleden
PvdA Kapelle en D66 Kapelle roepen provincie op vaste buslijn Wemeldinge te behouden

WEMELDINGE - De provincie Zeeland heeft in haar vernieuwde aanbestedingsplan voor het busvervoer in Zeeland nog steeds de huidige lijn door Wemeldinge geschrapt. Daartegen komen PvdA Kapelle en D66 Kapelle in opstand.

2 dagen geleden
Feestelijk diner voor klanten Voedselbank dankzij rotary

GOES - Bij de Goederenloods Goes genoten 100 klanten van Voedselbank de Bevelanden, 70 volwassenen en 30 kinderen, donderdag van een feestelijk diner. Rotary clubs Goes de Bevelanden en Goes-Reimerswaal organiseerden dit diner in samenwerking met de Voedselbank. 

2 dagen geleden