Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen bezwaar van toezichthouder tegen nachttreinen Arriva

Geen bezwaar van toezichthouder tegen nachttreinen Arriva

DEN HAAG (ANP) - Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet geen bezwaren tegen nachttreinen van vervoerder Arriva van Groningen en Maastricht naar de Randstad. Daarmee zijn de nachttreinen op het hoofdrailnet een stapje dichterbij.

Arriva wil per 16 december 2022 eens per week, in de nacht van vrijdag op zaterdag, treinen laten rijden van Groningen en Maastricht naar Schiphol. Ook wil de vervoerder op werkdagen een rechtstreekse verbinding maken tussen Zutphen en Amersfoort.

De ACM zag geen grote economische verstoringen op het hoofdrailnet, waar nu vrijwel uitsluitend de NS op rijdt. Op een paar korte stoptreinverbindingen na heeft de NS het exclusieve recht daartoe.

Winstgevendheid

Volgens de ACM wordt de winstgevendheid van de NS "slechts in zeer beperkte mate geraakt" door het plan van Arriva. De kosten voor het ministerie van Infrastructuur nemen bovendien niet toe, schrijft demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg in een brief aan de Tweede Kamer. Daarom heeft Arriva "het economische recht om de gemelde diensten te exploiteren". De staatssecretaris staat positief tegenover het voornemen van Arriva.

Volgens Van Weyenberg is het nog te vroeg om te zeggen of Arriva zowel de nachttrein als de verbinding tussen Zutphen en Amersfoort mag exploiteren. Spoorbeheerder ProRail verdeelt de beschikbare capaciteit op het spoor en dat gebeurt pas in het voorjaar van 2022.

Meer uit Binnenland

1 op 5 huurders Amsterdam betaalt 35 procent loon of meer aan huur

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over het aantal mensen dat in een te dure huurwoning woont. Uit nieuw woningmarktonderzoek over 2023 komt naar voren dat wonen in de hoofdstad weer duurder is geworden en dat een op de vijf huurders meer dan 35 procent van hun netto-inkomen kwijt is aan huur.

1 uur geleden
Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

RHENEN (ANP) - Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

4 uur geleden
Nog geen nieuwe aanhoudingen om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog geen nieuwe verdachten aangehouden voor de mishandeling van een NS-conducteur vorige week. Tot nu toe werd één minderjarige jongen opgepakt na het geweldsincident. Hij werd zondag weer vrijgelaten, maar blijft verdachte. Volgens de politie is hij tot nu toe de enige verdachte in het onderzoek.

5 uur geleden
In hoger beroep tot ruim 17 jaar cel voor aanslag op advocaat

ARNHEM (ANP) - Het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep twee mannen veroordeeld tot celstraffen van ruim vijftien en ruim zeventien jaar voor de moordaanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol. De raadsman werd op 6 november 2019 in de buurt van zijn huis in het Duitse Gronau beschoten vanuit een rijdende auto, waarin de twee verdachten, Bert Jan ten V. (50) en Maikel T.T. (34), zaten. Schol overleefde de aanslag ternauwernood en liep blijvend letsel op.

5 uur geleden
Marcouch hoopt dat onderzoek demonstratierecht niet te lang duurt

ARNHEM (ANP) - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem hoopt dat het onderzoek dat het kabinet laat instellen naar de grenzen van het demonstratierecht niet heel erg lang gaat duren. Hij wil dat er snel regels komen die bepalen in hoeverre het recht op demonstratie het recht op onder meer veiligheid en geloof mag schenden. Marcouch heeft daar recent in een brief aan het kabinet nog voor gepleit naar aanleiding van pogingen tot koranverbrandingen in zijn stad.

6 uur geleden
XR maakt zich 'grote zorgen' over onderzoek demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) maakt zich "grote zorgen" over het onafhankelijke onderzoek dat het kabinet laat uitvoeren naar het demonstratierecht. De klimaatactiegroep spreekt van een onderzoek "naar het beperken" van dit recht. Volgens het kabinet wordt onderzocht of de huidige regels en voorwaarden nog voldoende aansluiten bij de actuele ontwikkelingen.

6 uur geleden
Man opgepakt die mogelijk meisjes in Waalwijk van scooter trapte

WAALWIJK (ANP) - Een man die donderdag mogelijk twee meisjes van hun scooter heeft getrapt in Waalwijk is aangehouden, meldt de politie. De twee slachtoffers raakten allebei gewond en een van hen moest naar het ziekenhuis.

7 uur geleden