Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Geen bezwaar van toezichthouder tegen nachttreinen Arriva

Geen bezwaar van toezichthouder tegen nachttreinen Arriva

DEN HAAG (ANP) - Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet geen bezwaren tegen nachttreinen van vervoerder Arriva van Groningen en Maastricht naar de Randstad. Daarmee zijn de nachttreinen op het hoofdrailnet een stapje dichterbij.

Arriva wil per 16 december 2022 eens per week, in de nacht van vrijdag op zaterdag, treinen laten rijden van Groningen en Maastricht naar Schiphol. Ook wil de vervoerder op werkdagen een rechtstreekse verbinding maken tussen Zutphen en Amersfoort.

De ACM zag geen grote economische verstoringen op het hoofdrailnet, waar nu vrijwel uitsluitend de NS op rijdt. Op een paar korte stoptreinverbindingen na heeft de NS het exclusieve recht daartoe.

Winstgevendheid

Volgens de ACM wordt de winstgevendheid van de NS "slechts in zeer beperkte mate geraakt" door het plan van Arriva. De kosten voor het ministerie van Infrastructuur nemen bovendien niet toe, schrijft demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg in een brief aan de Tweede Kamer. Daarom heeft Arriva "het economische recht om de gemelde diensten te exploiteren". De staatssecretaris staat positief tegenover het voornemen van Arriva.

Volgens Van Weyenberg is het nog te vroeg om te zeggen of Arriva zowel de nachttrein als de verbinding tussen Zutphen en Amersfoort mag exploiteren. Spoorbeheerder ProRail verdeelt de beschikbare capaciteit op het spoor en dat gebeurt pas in het voorjaar van 2022.

Meer uit Binnenland

NS gaat inchecken met betaalpassen testen

UTRECHT (ANP) - Om het reizen voor passagiers makkelijker te maken, gaat NS testen met het contactloos inchecken met een betaalpas. Vanaf vrijdag werft de spoorwegmaatschappij reizigers die het nieuwe systeem willen proberen tijdens de proefperiode, die op 29 augustus begint. Het is de bedoeling dat iedereen op termijn kan inchecken met een pinpas of creditcard, maar ook met een digitale betaalpas op een mobiele telefoon of smartwatch.

2 uur geleden
Veenbrand in Overijssel onder controle

WIERDEN (ANP) - De brand die in de nacht van donderdag op vrijdag uitbrak op een stuk veen tussen het Overijsselse Hoge Hexel en Wierden kreeg de brandweer rond 05.00 uur vrijdagochtend onder controle, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Wel heeft de brandweer nog even nodig om de resterende smeulbrandjes in het veen te blussen.

6 uur geleden
Hoge straffen voor leden criminele organisatie NLS op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao zijn donderdag vier verdachten veroordeeld wegens deelname aan de criminele organisatie No Limit Soldiers (NLS). De vier maakten sinds 2015 deel uit van de organisatie, die zich bezighield met drugshandel, witwassen en geweldsdelicten, waaronder (poging tot) moord.

8 uur geleden
Water sproeien in gemeenten bij Nijmegen verboden

NIJMEGEN (ANP) - In drie gemeenten rond Nijmegen mag water uit sloten helemaal niet meer worden gebruikt om te sproeien. In de hele gemeente Berg en Dal en in delen van Wijchen en Heumen geldt een totaal beregeningsverbod. Dat gaat in de nacht van donderdag op vrijdag om middernacht in.

16 uur geleden
Utrecht in beroep tegen uitspraak over protest bij abortuskliniek

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht is het er niet mee eens dat een rechter onlangs demonstranten tegen abortus in het gelijk heeft gesteld en gaat daarom in beroep. De activisten wilden bij een abortuskliniek in Utrecht protesteren, maar de gemeente wees ze een plek een eind verderop toe. De groep stapte naar de rechter. Die bepaalde dat de gemeente niet goed had onderbouwd waarom de demonstranten niet bij de abortuskliniek mochten staan.

21 uur geleden
NS laat elke vijf minuten trein rijden tijdens Formule 1-weekend

ZANDVOORT (ANP) - De NS laat tijdens het weekend van de Formule 1-race in Zandvoort begin september elke vijf minuten een trein rijden tussen Amsterdam Centraal en station Zandvoort aan Zee. "Zo brengen we maximaal 10.000 reizigers per uur naar de races en weer terug", laat het vervoersbedrijf donderdag weten.

23 uur geleden
Werkstraf voor afvaldumping tijdens boerenprotest

ARNHEM (ANP) - Een 42-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre is veroordeeld tot 72 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een week voor zijn aandeel in het dumpen van afval op een afrit van de A18 bij Varsseveld. Dat gebeurde tijdens een boerenprotest eind vorige maand.

1 dag geleden