
'Geef zorgpersoneel en patiënten voorrang bij testen'
NIEUWEGEIN (ANP) - Medewerkers en patiënten die in zorginstellingen verblijven moeten voorrang krijgen bij coronatesten, vindt beroepsorganisatie NU'91. De organisatie van verpleegkundigen en verzorgenden stelt dat het nu vaak te lang duurt voordat een medewerker of patiënt een uitslag krijgt. NU'91 pleit ervoor om zorgpersoneel en patiënten binnen 12 uur te testen en binnen 24 uur de uitslag te melden. Ook mensen uit andere risicogroepen zouden volgens de organisatie voorrang moeten krijgen.
"We horen verhalen vanuit zorgorganisaties dat patiënten 48 uur moeten wachten voor zij worden getest en dat het vervolgens nog eens 48 uur duurt voordat de uitslag bekend is", zegt voorzitter Stella Salden. In die tijd kan iemand andere patiënten of het personeel van een zorginstelling besmetten. "Door snel duidelijkheid te verschaffen kan veel gerichter worden gehandeld en kan een eventuele verdere uitbraak worden voorkomen, omdat je er veel directer bovenop zit."
Om de besmettingsrisico's te verkleinen, kunnen patiënten die op een testuitslag wel worden afgezonderd, maar ook dat heeft grote nadelen. "Zij begrijpen soms door een beperking of cognitieve aandoening niet waarom dit nodig is", zegt Salden. "Bovendien worden veel persoonlijke beschermende middelen ingezet die mogelijk niet nodig zijn. Met het oog op de schaarste is dat zonde."
Bezetting
Ook voor de personele bezetting is het problematisch als medewerkers dagen moeten wachten voordat ze weten of ze het coronavirus wel of niet hebben opgelopen. Zij moeten in de tussentijd thuisblijven.
Sinds 1 juni mag iedereen die milde klachten heeft zich laten testen bij de GGD. Dat heeft ertoe geleid dat het aantal testen fors is gestegen. Tussen 15 juni en 21 juni werden 58.064 mensen getest, zo blijkt uit de laatste gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Slechts 1 procent bleek daadwerkelijk het virus bij zich te dragen.
Meer uit Gezond
RAFAH (ANP/AFP) - Het lijden van de bevolking van de Gazastrook is ondraaglijk, zegt de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), Mirjana Spoljaric. Spoljaric is in de Gazastrook aangekomen voor een bezoek aan onder meer lokale afdelingen van het Rode Kruis en het Europese Hospitaal in Khan Younis. De plaats wordt gebombardeerd door de Israëli's.
3 uur geledenBASEL (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Farmacieconcern Roche neemt het Amerikaanse Carmot Therapeutics over, een ontwikkelaar van middelen tegen obesitas. Het Zwitserse concern legt daar 2,7 miljard dollar voor neer, omgerekend bijna 2,5 miljard euro. Met die overname mengt Roche zich op de snel groeiende markt voor afslankmiddelen.
6 uur geledenDUBAI (ANP) - Klimaatverandering is ook een gezondheidscrisis. Die boodschap herhalen gezondheidsministers, onder wie demissionair minister Ernst Kuipers, zondag op de klimaattop in Dubai. Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hamerde er ook op in zijn speech op de COP28: "Afgelopen jaar alleen al zijn minstens 62.000 mensen overleden door hittegolven in 35 Europese landen."
1 dag geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Vijf Republikeinse senatoren roepen de regering-Biden op om een reisverbod tussen de Verenigde Staten en China in te stellen. Volgens de groep senatoren onder leiding van Marco Rubio is dat nodig vanwege de uitbraak van een longziekte in China.
3 dagen geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een nieuwe afslankpil door de vele bijwerkingen die proefpersonen ondervonden.
3 dagen geledenNEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.
4 dagen geleden