Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gedeeltelijke lockdown is een feit: Dit zijn de acht belangrijkste maatregelen

Gedeeltelijke lockdown is een feit: Dit zijn de acht belangrijkste maatregelen

KRUININGEN - Premier Rutte heeft vanavond tijdens de persconferentie een gedeeltelijke lockdown aangekondigd. De horeca gaat dicht, mondkapjes worden verplicht, groepssporten voor volwassenen worden verboden en de groepsgrootte in binnenruimtes wordt zonder uitzonderingen beperkt.

“Feitelijk gaan we naar een gedeeltelijke lockdown”, legde premier Rutte vanavond uit tijdens de coronapersconferentie. “Het aantal sociale contacten en reisbewegingen moet drastisch verminderen. Dat gaat pijn doen. Maar het is de enige manier. Want de feiten liegen niet. We moeten strenger zijn op ons eigen gedrag”, aldus de premier. Hij benadrukte dat voor de bedrijven die getroffen worden door de nieuwe maatregelen nieuwe steunpakketten klaar staan.

Dit zijn de acht maatregelen die morgen om 22.00 uur ingaan:

1. De cafés en restaurants gaan weer dicht. Ook de terrassen en de coffeeshops. “We kunnen er niet omheen. Het aantal clusters van besmettingen is relatief beperkt in de horeca. Maar het zijn grote aantallen die per situatie besmet zijn. Dat loopt soms op tot 380 besmettingen. Zo’n uitbraak krijg je alleen wanneer je mensen ontmoet”, aldus Rutte. Ook komt er een verbod op de verkoop van drank na 20.00 uur. Ook is het verboden na 20.00 uur met alcohol in de openbare ruimte te zijn. 

2. De groepsgrootte wordt binnen beperkt tot maximaal 30 personen. Dat geldt dus ook voor theaterzalen. Er zijn alleen grondwettelijke uitzonderingen, zoals de kerk en moskee. Mensen mogen thuis nog steeds maximaal 3 gasten ontvangen. Daarbij komt dat je maar één zo’n bezoek per dag mag ontvangen. 

3. Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar mogen blijven sporten, maar competities worden stilgelegd. Boven de 18 jaar blijft alleen individueel sporten mogelijk. In groepsverband mogen volwassenen enkel sporten in groepen van vier waarbij 1,5 meter afstand gehouden moet worden. Betaald voetbal mag wel door blijven gaan.

4. Evenementen worden verboden. Van openluchtconcerten tot kermissen. “Hiermee drukken we het aantal contacten en reisbewegingen.”

5. Voor musea, pretparken en dierentuinen verandert er nog niks. Voor winkels wordt een streep gezet door koopavonden. Winkels moeten verplicht na 20.00 uur ‘s avonds dicht.

6. De regel om thuis te werken moet strikter worden nageleefd.

7. Ga niet op vakantie naar een oranje of rood reisadvies in de herfstvakantie. “Hou je aan de reisadviezen. Ga je in Nederland op vakantie? Dan geldt de regel dat wanneer je geen huishouden ben, de groepsgrootte beperk is tot 4 personen”, aldus Rutte.

8. Niet-medische mondkapjes worden verplicht in openbare binnenruimtes zoals winkels en musea. De mondkapjesverplicht wordt bovendien uitgebreid naar alle scholen vanaf het middelbaar onderwijs. De plicht is nog niet juridisch vastgelegd, maar dat zal wel gaan gebeuren.

De maatregelen gelden voor vier weken, aldus minister de Jonge. Als de besmettingscijfers niet afnemen, wordt een volledige lockdown niet uitgesloten. 

Het volledige overzicht van alle maatrelen vind je op www.rijksoverheid.nl

Meer uit Reimerswaal

Beginnende woningbrand aan de Langeville snel onder controle

YERSEKE - De brandweer is zondagmiddag met spoed ter plaatse gekomen bij een beginnende woningbrand aan de Langeville. Door de snelle inzet van de brandweer was de brand snel onder controle.

22 uur geleden
Nieuw honk voor jeugd Yerseke: Lighthouse

YERSEKE - Sinds 24 november 2023 is er in Yerseke een ontmoetingsplek voor jongeren van boven de zestien jaar. Het initiatief komt vanuit een samenwerking tussen vier kerken in het dorp en is er voor bedoeld om jongeren eens in de maand op vrijdagavond een plek te geven om samen te komen. Er wordt al volop gebruik van gemaakt, maar er is nog altijd plek voor nog meer jeugd.

23 uur geleden
Vrolijke Koningsdag in Reimerswaal en Kapelle

KAPELLE - De weersvoorspelling voor Koningsdag 2024 was niet ideaal, maar in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle zijn de oranje festiviteiten zeker niet in het water gevallen.

1 dag geleden
Verwarde man gooit pillen over straat en laat circa veertig konijnen los

HANSWEERT- Een verwarde man heeft vrijdagmiddag voor flink wat rumoer gezorgd in de Merwedestraat. De man schreeuwde vanuit zijn woning en over straat. Ook gooide hij pillen over straat. Of het drugs of medicatie betrof is onbekend. De politie heeft de man uit zijn woning gehaald en overgedragen aan het zorgkader. Hierbij werden in de woning van de man zowel levende als dode konijnen aangetroffen. Later bleek dat de man in de omgeving van het oude sluizencomplex en de schaatsbaan ook nog ongeveer 40 konijnen had losgelaten.

2 dagen geleden
Koningsdag in Reimerswaal en Kapelle van start

KAPELLE/KRUININGEN - Nederland viert vandaag de 57e verjaardag van koning Willem-Alexander. Ook de gemeenten Kapelle en Reimerswaal kleuren oranje.

2 dagen geleden
Lintjesregen daalt neer op drie Kapellenaren

KAPELLE - Mevrouw Lindenbergh-Lepoeter en de heren Geleijnse en De Bert uit Kapelle zijn vrijdagmorgen koninklijk onderscheiden bij de jaarlijkse lintjesregen. Zij mogen zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

2 dagen geleden
Lintjesregen Reimerswaal: drie inwoners krijgen koninklijke onderscheiding

HANSWEERT - Burgemeester José van Egmond heeft vrijdagmorgen in Hansweert drie inwoners van de gemeente Reimerswaal verrast met een koninklijke onderscheiding tijdens de traditionele lintjesregen. Mevrouw Zuijdwegt en meneer Van der Hart uit Yerseke en meneer Traas uit Rilland zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

2 dagen geleden