Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gedeeltelijke lockdown is een feit: Dit zijn de acht belangrijkste maatregelen

Gedeeltelijke lockdown is een feit: Dit zijn de acht belangrijkste maatregelen

MIDDELBURG - Premier Rutte heeft vanavond tijdens de persconferentie een gedeeltelijke lockdown aangekondigd. De horeca gaat dicht, mondkapjes worden verplicht, groepssporten voor volwassenen worden verboden en de groepsgrootte in binnenruimtes wordt zonder uitzonderingen beperkt.

“Feitelijk gaan we naar een gedeeltelijke lockdown”, legde premier Rutte vanavond uit tijdens de coronapersconferentie. “Het aantal sociale contacten en reisbewegingen moet drastisch verminderen. Dat gaat pijn doen. Maar het is de enige manier. Want de feiten liegen niet. We moeten strenger zijn op ons eigen gedrag”, aldus de premier. Hij benadrukte dat voor de bedrijven die getroffen worden door de nieuwe maatregelen nieuwe steunpakketten klaar staan.

Dit zijn de acht maatregelen die morgen om 22.00 uur ingaan:

1. De cafés en restaurants gaan weer dicht. Ook de terrassen en de coffeeshops. “We kunnen er niet omheen. Het aantal clusters van besmettingen is relatief beperkt in de horeca. Maar het zijn grote aantallen die per situatie besmet zijn. Dat loopt soms op tot 380 besmettingen. Zo’n uitbraak krijg je alleen wanneer je mensen ontmoet”, aldus Rutte. Ook komt er een verbod op de verkoop van drank na 20.00 uur. Ook is het verboden na 20.00 uur met alcohol in de openbare ruimte te zijn. 

2. De groepsgrootte wordt binnen beperkt tot maximaal 30 personen. Dat geldt dus ook voor theaterzalen. Er zijn alleen grondwettelijke uitzonderingen, zoals de kerk en moskee. Mensen mogen thuis nog steeds maximaal 3 gasten ontvangen. Daarbij komt dat je maar één zo’n bezoek per dag mag ontvangen. 

3. Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar mogen blijven sporten, maar competities worden stilgelegd. Boven de 18 jaar blijft alleen individueel sporten mogelijk. In groepsverband mogen volwassenen enkel sporten in groepen van vier waarbij 1,5 meter afstand gehouden moet worden. Betaald voetbal mag wel door blijven gaan.

4. Evenementen worden verboden. Van openluchtconcerten tot kermissen. “Hiermee drukken we het aantal contacten en reisbewegingen.”

5. Voor musea, pretparken en dierentuinen verandert er nog niks. Voor winkels wordt een streep gezet door koopavonden. Winkels moeten verplicht na 20.00 uur ‘s avonds dicht.

6. De regel om thuis te werken moet strikter worden nageleefd.

7. Ga niet op vakantie naar een oranje of rood reisadvies in de herfstvakantie. “Hou je aan de reisadviezen. Ga je in Nederland op vakantie? Dan geldt de regel dat wanneer je geen huishouden ben, de groepsgrootte beperk is tot 4 personen”, aldus Rutte.

8. Niet-medische mondkapjes worden verplicht in openbare binnenruimtes zoals winkels en musea. De mondkapjesverplicht wordt bovendien uitgebreid naar alle scholen vanaf het middelbaar onderwijs. De plicht is nog niet juridisch vastgelegd, maar dat zal wel gaan gebeuren.

De maatregelen gelden voor vier weken, aldus minister de Jonge. Als de besmettingscijfers niet afnemen, wordt een volledige lockdown niet uitgesloten. 

Het volledige overzicht van alle maatrelen vind je op www.rijksoverheid.nl

Meer uit Middelburg

Recordaantal deelnemers Walcherse voorrondes Nationale Voorleeswedstrijd

MIDDELBURG - Maar liefst zesentwintig deelnemers doen dit jaar mee aan de Walcherse rondes van de Nationale Voorleeswedstrijd, die dit jaar op 22 en 29 maart plaatsvinden in ZB Bibliotheek van Zeeland in Middelburg.

15 uur geleden
Gratis Kinderkunstatelier in ZB Middelburg op 22 maart

MIDDELBURG - Doe tijdens de Kinderkunstweek mee aan het 30 minuten durende Kinderkunstatelier Golven. In dit tijdelijk grafisch atelier van Virusgrafiek in de ZB (speciaal voor de Kinderkunstweek ingericht) ga je aan de slag met verschillende druktechnieken rond het thema Golven: ‘Hoog, Hoger, Hoogst ‘.

1 dag geleden
SGP wil kleine kernenfonds

MIDDELBURG - De SGP in Zeeland maakt zich zorgen om het steeds meer verdwijnen van voorzieningen uit kleine kernen, zoals een buurtsuper, (hulp)postkantoor, ontmoetingscentrum, dorpshuis of een spreekuur voor medische zorg. Daarom pleit de fractie voor een KLEINE KERNENfonds om deze voorzieningen mede in stand te houden én hulp van professionals.  

1 dag geleden
Brassband Crescendo Oostkapelle bestaat 125 jaar

OOSTKAPELLE - Brassband Crescendo uit Oostkapelle bestaat in 2023 125 jaar. Voor de vereniging is dat natuurlijk een bijzondere reden om van de jaarlijkse uitvoering een muzikaal feestje te maken. 

1 dag geleden
39-jarige man uit gemeente Veere komt om bij ongeval Grijpskerke

GRIJPSKERKE - Op de Hondegemsweg bij Grijpskerke heeft maandagmiddag een dodelijk ongeluk plaatsgevonden. Hierbij zijn zowel een vrachtwagen als een personenauto in een sloot beland. Het slachtoffer is een 39-jarige man uit gemeente Veere. 

2 dagen geleden
C&A sluit Middelburgse vestiging na bijna 45 jaar

MIDDELBURG - De Middelburgse vestiging van het kledingconcern C&A wordt gesloten in juli van dit jaar. Dat heeft het bedrijf vandaag bevestigd tegenover Omroep Zeeland. De winkel aan de Lange Delft heeft bijna 45 jaar bestaan. De zaak werd in augustus 1978 geopend.

2 dagen geleden
Hulpdiensten rukken massaal uit voor verward persoon in woning Middelburg-Zuid

MIDDELBURG - De hulpdiensten proberen op dit moment in Middelburg-Zuid een verward persoon uit een woning te praten. Verschillende hulpdiensten zijn in groten getale ter plekke.

2 dagen geleden