Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gedeeltelijke lockdown is een feit: Dit zijn de acht belangrijkste maatregelen

Gedeeltelijke lockdown is een feit: Dit zijn de acht belangrijkste maatregelen

GOES - Premier Rutte heeft vanavond tijdens de persconferentie een gedeeltelijke lockdown aangekondigd. De horeca gaat dicht, mondkapjes worden verplicht, groepssporten voor volwassenen worden verboden en de groepsgrootte in binnenruimtes wordt zonder uitzonderingen beperkt.

“Feitelijk gaan we naar een gedeeltelijke lockdown”, legde premier Rutte vanavond uit tijdens de coronapersconferentie. “Het aantal sociale contacten en reisbewegingen moet drastisch verminderen. Dat gaat pijn doen. Maar het is de enige manier. Want de feiten liegen niet. We moeten strenger zijn op ons eigen gedrag”, aldus de premier. Hij benadrukte dat voor de bedrijven die getroffen worden door de nieuwe maatregelen nieuwe steunpakketten klaar staan.

Dit zijn de acht maatregelen die morgen om 22.00 uur ingaan:

1. De cafés en restaurants gaan weer dicht. Ook de terrassen en de coffeeshops. “We kunnen er niet omheen. Het aantal clusters van besmettingen is relatief beperkt in de horeca. Maar het zijn grote aantallen die per situatie besmet zijn. Dat loopt soms op tot 380 besmettingen. Zo’n uitbraak krijg je alleen wanneer je mensen ontmoet”, aldus Rutte. Ook komt er een verbod op de verkoop van drank na 20.00 uur. Ook is het verboden na 20.00 uur met alcohol in de openbare ruimte te zijn. 

2. De groepsgrootte wordt binnen beperkt tot maximaal 30 personen. Dat geldt dus ook voor theaterzalen. Er zijn alleen grondwettelijke uitzonderingen, zoals de kerk en moskee. Mensen mogen thuis nog steeds maximaal 3 gasten ontvangen. Daarbij komt dat je maar één zo’n bezoek per dag mag ontvangen. 

3. Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar mogen blijven sporten, maar competities worden stilgelegd. Boven de 18 jaar blijft alleen individueel sporten mogelijk. In groepsverband mogen volwassenen enkel sporten in groepen van vier waarbij 1,5 meter afstand gehouden moet worden. Betaald voetbal mag wel door blijven gaan.

4. Evenementen worden verboden. Van openluchtconcerten tot kermissen. “Hiermee drukken we het aantal contacten en reisbewegingen.”

5. Voor musea, pretparken en dierentuinen verandert er nog niks. Voor winkels wordt een streep gezet door koopavonden. Winkels moeten verplicht na 20.00 uur ‘s avonds dicht.

6. De regel om thuis te werken moet strikter worden nageleefd.

7. Ga niet op vakantie naar een oranje of rood reisadvies in de herfstvakantie. “Hou je aan de reisadviezen. Ga je in Nederland op vakantie? Dan geldt de regel dat wanneer je geen huishouden ben, de groepsgrootte beperk is tot 4 personen”, aldus Rutte.

8. Niet-medische mondkapjes worden verplicht in openbare binnenruimtes zoals winkels en musea. De mondkapjesverplicht wordt bovendien uitgebreid naar alle scholen vanaf het middelbaar onderwijs. De plicht is nog niet juridisch vastgelegd, maar dat zal wel gaan gebeuren.

De maatregelen gelden voor vier weken, aldus minister de Jonge. Als de besmettingscijfers niet afnemen, wordt een volledige lockdown niet uitgesloten. 

Het volledige overzicht van alle maatrelen vind je op www.rijksoverheid.nl

Meer uit Beveland

Extra veel mode en lifestyle in Goes tijdens Vriendinnendag

GOES - Vriendinnendag gaf de koopzondag in Goes zondag extra allure. 

54 minuten geleden
Gids Dick Houthuijs brengt zijn liefde voor bomen graag over op anderen

GOES - IVN-natuurgids en bomenfanaat Dick Houthuijs geeft al jaren rondleidingen. Hij vertelt zijn toehoorders met liefde en de nodige kwinkslagen over bomen en ander groen. Zoals onlangs, toen hij de deelnemers van de poëziewedstrijd ‘Bomen en natuur in Goes’ meenam voor een rondje over de vest. 

23 uur geleden
Goes Gezien, door Arends oog: Een rondje bier (1)

Zijn rubriek ‘Goes Gezien’ wijdt Arend van der Wel deze keer aan bier:

1 dag geleden
Op de werkvloer bij de keurslager: 'Dat je als slager 70, 80 uur werkt, is achterhaald'

GOES - Op de werkvloer van de slagerij vond Cees Mol het als jongen soms maar vies ruiken, herinnert hij zich lachend zijn eerste schreden in de slagerswereld. Al gauw rook hij daardoorheen en raakte in de zaak van zijn ouders gefascineerd door het ambacht. “Het is zó veelzijdig”, verklaart Mol. Sinds zijn zestiende werkt hij in deze branche en nu heeft hij al jaren een eigen keurslagerij. “Ik heb nooit iets anders willen doen.”

1 dag geleden
Zeeland stuurt brandbrief naar minister over zoet water

GOES - De Zeeuwse gemeenten en waterschap Scheldestromen vragen het Rijk in een brandbrief om meer geld om de beschikbaarheid van zoet water te verbeteren. ‘Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat stelt dat acceptatie van verzilting onvermijdelijk is en dat baart Zeeland grote zorgen’, schrijven de overheden vrijdag in hun brief. ‘Verzilting beïnvloedt indirect de leefbaarheid van het Zeeuwse platteland en maakt de toekomst van onze provincie onzeker.’

2 dagen geleden
Kinderkunstweek op Schengehof met kunstenaars uit eigen dorp

‘s-HEER ARENDSKERKE - Leerlingen van basisschool Schengehof in ‘s-Heer Arendskerke doen, in het kader van de Kinderkunstweek, allerlei culturele, educatieve activiteiten. De school deed eerder mee aan de week, bijzonder dit jaar is de samenwerking met kunstenaars uit het dorp. Zo konden leerlingen in het naastgelegen atelier van Barre en Maureen Verkerke onder andere een kaars en glassieraad maken, een workshop fotografie volgen en leren over verschillende schildertechnieken.

2 dagen geleden
Ook leerlingen Regenboog in Nieuwdorp racen tegen afval

NIEUWDORP - Tien basisscholen uit de Bevelanden en Tholen doen van 27 maart tot en met 20 april mee met de E-waste Race. In de gemeente Borsele is het project officieel van start gegaan met een kick-off met wethouder Kees Weststrate op basisschool de Regenboog in Nieuwdorp.

2 dagen geleden