Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Gedachten kunnen samenleving sluipend vergiftigen’

‘Gedachten kunnen samenleving sluipend vergiftigen’

Journalist en presentator Frits Barend spreekt op dinsdag 4 mei over antisemitisme, racisme en discriminatie in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. De online lezing, gevolgd door een panelgesprek, is voor iedereen gratis toegankelijk. Stichting Oorlogsjaren Vlissingen zendt de middag live uit. “Het is belangrijk dat verhalen, zoals over de Jodenvervolging, verteld blijven worden”, zegt stichtingsvoorzitter Jan Koopman. “Het is jammer dat we door de coronamaatregelen geen publiek kunnen uitnodigen, maar het voordeel is dat de lezing en het panelgesprek op onze website bewaard blijven en altijd kunnen worden teruggekeken.”

Stichting Oorlogsjaren Vlissingen wilde de lezing met Frits Barend al langer organiseren, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Nu lijkt het, met een slag om de arm vanwege de besmettingscijfers, volgende maand zover te zijn.

Familiegeschiedenis

Frits Barend (74) is onder meer bekend van zijn jarenlange televisieprogramma Barend en Van Dorp en sportmagazine Helden, dat hij samen met zijn dochter Barbara op de markt bracht. In zijn lezing gaat hij persoonlijk in op de thema’s antisemitisme (Jodenhaat), racisme en discriminatie. De in 1947 in Amsterdam geboren Barend heeft Joodse ouders. In 2017 bracht hij met zijn echtgenote Marijke Barend-van Haeften, wier familie de Japanse kampen overleefde, het boek ‘Matzes en mie’ uit.

Het beschrijft hun familiegeschiedenis. Barends ouders overleefden de Tweede Wereldoorlog door onder te duiken, maar een aantal andere familieleden, onder wie zijn opa, is vermoord door de nazi’s. De familie van zijn echtgenote heeft gevangen gezeten in een kamp van de Japanse bezetters in het toenmalige Nederlands-Indië. Dat is inmiddels ruim zeventig jaar geleden, maar antisemitisme, racisme en discriminatie zijn nog steeds actuele thema’s.

“Denk bijvoorbeeld aan de wereldwijde aanslagen, Black Lives Matter-beweging en discussie over Zwarte Piet”, zegt Koopman. De stichting hoopt dat de lezing en het gesprek erna de toehoorders aan het denken zet. De middag is gratis en vanuit de huiskamer te volgen en zo hoopt de stichting zoveel mogelijk mensen, misschien zelfs buiten Nederland, te bereiken. “Als het al voor een paar mensen eye-openers biedt, zijn we tevreden.” Gebruiken en zegswijzen kunnen zo ingebakken zijn dat iemand er onbewust andere bevolkingsgroepen mee kwetst.

“Sommige gedachten en gewoonten hebben de samenleving sluipend vergiftigd en dat kan nog steeds gebeuren”, zegt Jonathan van Caspel. Met zijn Joodse achtergrond is hij als adviseur bij Stichting Oorlogsjaren Vlissingen betrokken. “Daarom moeten we alert blijven en er aandacht voor blijven vragen.”

Grensoverstijgend

Aan het panelgesprek over de drie thema’s neemt, naast Frits Barend en Jonathan van Caspel, Aad Vos deel. Hij is bestuurslid van de Stichting Synagoge Middelburg en onder meer initiator van de restauratie van synagoge, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd raakte. “We hopen dat het gesprek het publiek uitnodigt tot grensoverstijgend denken”, zegt Koopman. “Ietsje verder durven kijken dan je eigen vertrouwde gelijk.”

Het programma op dinsdag 4 mei duurt van 15.00 uur tot 17.00 uur en is live te volgen via de website van Stichting Oorlogsjaren Vlissingen; www.oorlogsjarenvlissingen.nl.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Roompot biedt nu ook glamping aan

GOES - Roompot voegt 5 pop-up glamping-locaties toe aan haar aanbod van vakantieaccommodaties. Kamperen met glamour kan via het Zeeuwse bedrijf op de Veluwe, in natuurgebied De Maashorst, het Land van Maas en Waal, de Achterhoek en Twente.

8 uur geleden
Pauline de Bok geeft lezing over haar nieuwe boek

GOES - In het kader van de maand van het natuurboek geeft Pauline de Bok zaterdag 22 mei een lezing over haar nieuwe boek ‘De poel’ in boekhandel De Koperen Tuin in Goes.

14 uur geleden
GR de Bevelanden sluit 2020 af met positieve cijfers

Gemeenschappelijke Regeling (GR) de Bevelanden sluit 2020 af met een positief saldo van 630.000 euro. 

17 uur geleden
Kerk Ovezande krijgt Maria in de tuin

OVEZANDE - “Onvoorstelbaar, Peter! Prachtig!” Ad Schenk van de katholieke parochie in Ovezande is blij met het werk van de Goese kettingzaagkunstenaar Peter Verlaan. Hij vervaardigde uit een stuk stam van een honderdvijftig jaar oude beuk een 2,60 meter hoog Mariabeeld. De boom stond bij de Mariakerk in Ovezande en nu krijgt een deel van het hout daar een tweede leven. Dinsdagavond gaat ‘ze’ op transport van de werkplaats in Lewedorp naar de kerktuin in Ovezande.

20 uur geleden
Graafmachinist rijdt tegen hoogspanningskabel bij ‘s-Heerenhoek

’s-HEERENHOEK - Een graafmachinist is maandag aan het einde van de ochtend bij ’s-Heerenhoek met de kraan tegen een hoogspanningskabel gereden. De man bleef ongedeerd.De bestuurder reed rond 11.30 uur over de Borsselsedijk (N666) tussen ‘s-Heerenhoek en Nieuwdorp toen het misging. Na de melding van het ongeluk is de brandweer opgeroepen. Die kwam met een tankautospuit en  schuimblusvoertuig ter plekke. De chauffeur bleef ongedeerd. Voor de zekerheid hebben hulpverleners van de ambulance de man onderzocht. Hij moest bij de politie een blaastest doen, had geen alcohol gedronken.

1 dag geleden
Zeeuwse wind als voorbeeld voor Europa

De komst van het Kenniscentrum op de Kenniswerf in Vlissingen brengt nieuwe kansen met zich mee voor de Zeeuwse onderwijsinstellingen. Zo ook voor Scalda. Het unieke windproject dat ze zo’n drie jaar geleden leven inbliezen dient inmiddels als voorbeeld voor de rest van de wereld, maar tijd om stil te zitten is er niet.

2 dagen geleden
Man (34) aangehouden na doodsbedreigingen bij bijtincident op Jozef Israelstraat

GOES - De politie heeft vanochtend een 34-jarige man uit Goes aangehouden na bedreigingen eerder deze week. De hond van de verdachte zou een kat hebben gebeten op de Jozef Israelstraat, waarna de gemoederen hoog opliepen.

3 dagen geleden