Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gebroeders Paauwe gaan met pensioen

Gebroeders Paauwe gaan met pensioen

HEINKENSZAND - De gebroeders Paauwe sluiten eind van deze maand - na 43 jaar op dit adres - voorgoed de deuren van Paauwe’s Bloemencentrum aan het Clara’s Pad 21 in Heinkenszand.

Langzamerhand begint het onder de grote groep vaste klanten bekend te raken: Bram (73), Peter (72) en Rinus (66) Paauwe beëindigen hun arbeidzame leven in de bloemen- en plantenhandel. “Dat kán toch helemaal niet, waar moeten we dan heen straks?! Jullie kunnen hier niet gemist worden!” is een veelgehoorde reactie. En natuurlijk doet dat de broers goed. “We moeten echt zelf ook nog erg aan het idee wennen, maar nemen toch een weloverwogen beslissing” zegt Rinus. “Mijn twee broers zijn al een paar jaar pensioengerechtigd en het is toch een arbeidsintensief beroep. De vrachtwagen zal dit jaar niet meer door de keuring komen en ook het pand heeft onderhoud nodig. Alles bij elkaar opgeteld komt dit besluit dus niet helemaal uit de lucht vallen.”

Drie generaties

De grondlegger van Paauwe’s Bloemencentrum is de opa van de drie broers. “Tijdens de oorlog is hij begonnen in het woonhuis met een kas erachter op de ’s-Heer Hendrikskinderendijk in Goes”, memoreert Bram. Toen opa ermee wilde stoppen zette hun vader het bedrijf voort op de Heernisseweg in Goes. De mannen hebben van jongs af aan meegewerkt. “Dat ging vroeger gewoon zo, je hielp je ouders. Dus mee naar de markt, mee het land op, het was nooit een vraag maar een gegeven”, zegt Rinus. Vooral Bram (‘Ik ben de’n oudste, je moet naar mien luustere’) miste om die reden nogal eens zijn voetbalvereniging. En ook Peter nam zich vast voor om níet in de handel te gaan. Alleen Rinus wist dat dit beroep hem zou liggen. Het lot besliste anders: in 1979, het jaar dat het pand aan het Clara’s Pad 21 werd aangekocht, overleed hun vader totaal onverwacht op 52-jarige leeftijd aan een hartstilstand. De drie broers stonden op de loonlijst en hadden elk hun eigen taak. Peter runde de winkel in Goes en Bram en Rinus hielpen met de inkoop op de veiling, de markt en het bevoorraden van de winkel.

Heel leven samenwerken

Hoe heftig de aanleiding ook was, ze pakten als vanzelfsprekend door. Samen. “Verwerken doe je toch in een eigen tempo, maar je moet door, dat is ook een beetje de Zeeuwse mentaliteit”, zegt Rinus. De dochters van Bram draaiden ook mee. Peter beëindigde na 45 jaar zijn activiteiten in de winkel in Goes, maar neemt nog steeds de administratie van het bedrijf voor zijn rekening. Rinus en Bram zorgen sindsdien voor de inkoop, het opbossen en inpakken en de dagelijkse gang van zaken op het Clara’s Pad. De broers werken hun hele leven samen. “Tja”, grijnst Bram, “veel mensen hebben dat niet voor mogelijk gehouden, omdat we dag en nacht verschillen van elkaar. Maar geloof het of niet, die veertig jaar zijn omgevlogen!”
Zo verschillend als de broers zijn, als uit één mond zeggen ze hun gewaardeerde klanten beslist te zullen gaan missen. “We hebben echt leuke klanten en ze met veel genoegen in al die jaren geholpen!”

Meer uit Beveland

Rubriek Goes Gezien: Het Zwarte Panterpad

Aanstaande zaterdag is het honderd jaar geleden dat de beroemde Goese voetbalkeeper Frans de Munck in de Westerstraat werd geboren. Zijn straatnaambordje staat nu vijf jaar op sportpark Het Schenge. De foto is afgelopen winter gemaakt, zodat door de kale struiken de voetballers van VV Goes in hun rood-witte tenue nog net te zien zijn.

16 uur geleden
Bedevaart naar het O.L. Vrouweputje

OVEZANDE - Op zondag 28 augustus is er geen viering in de RK-kerk in Ovezande maar een bedevaart met viering bij het Vrouweputje aan de Oostweg in het buitengebied van ‘s-Heer Arendskerke.

17 uur geleden
Zeeland Assurantiëntoernooi bij LuctorHeinkenszand

HEINKENSZAND - Op zaterdag 27 augustus organiseert Luctor Heinkenszand traditiegetrouw weer het Zeeland Assurantiëntoernooi voor 1e elftallen. Dit toernooi past voor de deelnemende verenigingen prima in de voorbereiding op het voetbalseizoen. In de vernieuwde opzet spelen de ploegen 3 wedstrijden van 45 minuten.

17 uur geleden
Restauratie Oostmolen te Kloetinge afgerond

KLOETINGE - Het afgelopen half jaar is de Oostmolen te Kloetinge grondig aangepakt. Aan de buitenkant is goed te zien wat er is gerestaureerd. De kap lekte op diverse plaatsen en moest grondig worden vernieuwd. Ook is het metselwerk van de romp aan de buitenkant schoongemaakt en opnieuw gekeimd. Een groot aantal delen van de stelling was gescheurd en ingerot. De nodige nieuwe delen zijn aangebracht.

17 uur geleden
Zeeuws Archief zet 450.000 nieuwe persoonsgegevens razendsnel online dankzij vrijwilligers

MIDDELBURG – Afgelopen maanden zijn er zo’n 450.000 nieuwe gegevens uit de bevolkingsregisters van 1900 - 1938 toegevoegd op de website van het Zeeuws Archief. De gegevens uit het project ‘Wie Woont Waar’ zijn veel sneller beschikbaar gekomen dan verwacht. Dat is te danken aan de inzet van ruim 700 vrijwilligers. ‘Het is ongelofelijk dat dit project al binnen 1 jaar is afgerond’, vertelt projectleider Daniël Obbink enthousiast. ‘We hadden er 4 jaar voor uitgetrokken’. 

17 uur geleden
Weekendweer: heerlijk weer voor buitenactiviteiten

DOMBURG - Vorig weekend was het met tropische hitte en veel zonneschijn perfect weer om te bakken en braden op het strand. Dit keer leent het weer zich meer om actief buiten bezig te zijn met temperaturen van 22 tot 26 graden. Het is daarbij overwegend droog met zonnige perioden. Kortom dit weekend zijn de condities uitstekend voor activiteiten zoals wandelen, fietsen of welke buitensport dan maar ook. Ook is het heerlijk weer om te tuinieren, een terrasje te pakken of de barbecue aan te steken. Voor festivals is dit ook perfect weer.

19 uur geleden
Ongeval Goes veroorzaakt files op Ringbaan-West

GOES - Bij een ongeval vlakbij een rotonde op de Ringbaan-West raakten vanmiddag twee auto’s beschadigd. Het ongeval zorgde voor flinke files in Goes.

1 dag geleden