Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gaswinning volgend jaar iets hoger dan gedacht, afbouw op schema

Gaswinning volgend jaar iets hoger dan gedacht, afbouw op schema

DEN HAAG (ANP) - De gaswinning kan vanaf het 'gasjaar' dat in oktober 2021 ingaat, omlaag naar 3,9 miljard kubieke meter. Dat is iets hoger dan eerder geraamd, maar het betekent dat de afbouw van de gaswinning nog steeds op schema ligt. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op basis van cijfers van netbeheerder GTS. Vanaf medio 2022 is in principe geen gas meer nodig uit het Groningerveld.

De 3,9 miljard kuub is alsnog een halvering van de gaswinning ten opzichte van het gasjaar dat loopt van 1 oktober 2020 tot 30 september 2021. Dat jaar wordt 8,1 miljard kuub gewonnen. Ondanks het winterse weer in februari is de winter over het algemeen zachter dan gemiddeld.

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken en Klimaat) neemt in september officieel een zogeheten winningsbesluit over het gasjaar 2021/2022.

Meer uit Financieel

Afzetprijzen industrie zetten daling voort

DEN HAAG (ANP) - De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in oktober gemiddeld 5,3 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is de zevende maand op rij dat de afzetprijzen dalen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een maand eerder bedroeg de prijsdaling 3,1 procent.

21 minuten geleden
Musk haalt uit naar gestopte adverteerders op X

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Miljardair Elon Musk heeft de confrontatie gezocht met de bedrijven die gestopt zijn met adverteren op zijn socialemediaplatform X. "Go, fuck yourself", zei hij op een conferentie in New York tegen de adverteerders.

23 minuten geleden
Hogere omzet winkeliers ondanks vlakke verkopen

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers hebben in oktober bijna 5 procent meer omgezet, ondanks dat ze vrijwel evenveel goederen verkochten. Supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen zagen de omzet het hardst stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

24 minuten geleden
ASML wil Christophe Fouquet benoemen tot nieuwe topman

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML wil Christophe Fouquet benoemen tot nieuwe topman en opvolger van Peter Wennink als bestuursvoorzitter. De benoeming van Fouquet zal worden voorgelegd aan de aandeelhouders van ASML bij de jaarvergadering op 24 april.

44 minuten geleden
Prijzen stijgen weer in november, na korte periode van deflatie

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in november 1,6 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij een eerste raming. De prijsstijgingen keerden daarmee weer terug na een negatieve inflatie, ook wel deflatie genoemd, in oktober. In die maand daalde het gemiddelde prijsniveau met 0,4 procent. Dat kwam vooral doordat de energieprijzen in oktober flink lager waren dan de hoge niveaus van vorig jaar.

1 uur geleden
Onderzoek: veel meer plastic uit afval nodig voor verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft veel meer plastic uit afval nodig om de grote duurzaamheidsambities op het gebied van recycling waar te kunnen maken. Dat stellen onderzoekers van advies- en accountantsconcern KPMG in een nieuw rapport dat is gemaakt in opdracht van organisaties uit de recyclingwereld en de Nederlandse chemische industrie. Plastic afval moet in hun ogen beter worden gesorteerd en er zou ook meer plastic uit het buitenland moeten kunnen komen.

2 uur geleden
Aantal mensen in de bijstand daalt niet langer

DEN HAAG (ANP) - De daling van het aantal mensen met een bijstandsuitkering is na ruim twee jaar voorbij. Eind september waren er voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2021 meer mensen met een uitkering dan een jaar eerder, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

8 uur geleden