Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gasverbruik daalt met 10 procent, lng-import stijgt fors

Gasverbruik daalt met 10 procent, lng-import stijgt fors

DEN HAAG (ANP) - Het totale gasverbruik in Nederland is in de eerste helft van 2023 met 10 procent afgenomen. Met name de industrie, elektriciteitscentrales en huishoudens verbruikten minder aardgas, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De invoer van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) was bijna 50 procent hoger dan in het eerste halfjaar van 2022. Ook waren de gasvoorraden in juni volgens het CBS goed gevuld.

In de eerste zes maanden van het jaar werd 15,7 miljard kubieke meter aardgas gebruikt. Bij huishoudens daalde het gasverbruik met 13 procent. Ook de industriële grootverbruikers verbruikten 13 procent minder gas. Die daling is vooral het gevolg van het lagere gasverbruik van de chemische industrie. De papierindustrie verbruikte eveneens flink minder gas.

In totaal werd in de eerste helft van 2023 29,4 miljard kubieke meter aardgas ingevoerd en 19,6 miljard kubieke meter uitgevoerd. Daarmee was de totale invoer 2 procent hoger vergeleken met het eerste halfjaar van 2022. De totale uitvoer steeg met 10 procent. Dat komt vooral doordat er meer aardgas werd uitgevoerd naar Duitsland.

Herkomst lng

Lng was in de eerste helft van 2023 goed voor 42 procent van het geïmporteerde aardgas. Het ingevoerde lng komt voornamelijk uit de Verenigde Staten, Rusland en Noorwegen. Het aandeel lng afkomstig uit de VS was ongeveer 63 procent van de totale lng-import. Daarmee komt ongeveer een kwart van de totale gasinvoer uit de VS. De invoer van lng uit Rusland was 58 procent lager dan een jaar eerder. In de eerste jaarhelft kwam ongeveer 8 procent van het ingevoerde lng uit Rusland.

De winning van aardgas, zowel op land als op zee, blijft verder afnemen. De winning op zee was 19 procent lager. In de eerste jaarhelft werd op land 38 procent minder gas gewonnen dan een jaar eerder. De gaswinning in Groningen wordt momenteel afgebouwd. Vanaf 1 oktober stopt die helemaal, besloot de nu demissionaire staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) een paar maanden geleden.

Gasvoorraden

De gasvoorraden waren in de eerste zes maanden van 2023 hoger dan in de afgelopen vier jaar. Dat kwam mede door het instellen van een gewenste vulgraad en het lage gasverbruik. In juni waren de voorraden voor 78 procent gevuld. Dat is meer dan het nagestreefde niveau voor de tijd van het jaar.

Meer uit Financieel

EK voetbal geeft Duitse economie korte impuls

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland geeft de economie van het land dit kwartaal een boost van 0,1 procent. Dat meldt het vooraanstaande Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. Over heel 2023 kromp de economie van de belangrijkste handelspartner van Nederland nog met 0,3 procent.

24 minuten geleden
Franse staat biedt 700 miljoen voor strategische onderdelen Atos

BEZONS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Franse staat heeft een bod van 700 miljoen euro uitgebracht op strategische onderdelen van het noodlijdende IT-concern Atos. Zo kan voorkomen worden dat deze diensten in buitenlandse handen vallen.

45 minuten geleden
Dsm-firmenich bij stijgers in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Dsm-firmenich behoorde vrijdag tot de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak. Analisten van Deutsche Bank verhoogden het koersdoel voor het aandeel, dat 1,9 procent wist te winnen. Het beleggingsadvies voor het voedings- en gezondheidsbedrijf blijft 'kopen'. De Amsterdamse hoofdindex toonde wat herstel, na de verliesbeurt een dag eerder.

1 uur geleden
Microsoft stelt nieuwe AI-zoekfunctie Recall uit na kritiek

REDMOND (ANP/BLOOMBERG/DPA) - Microsoft komt dinsdag toch nog niet met een nieuwe AI-functie voor zijn computers. Na kritiek op de cyberveiligheid test het techconcern de zoekfunctie 'Recall' eerst onder een kleine groep, waarna het in het geval van goede feedback de nieuwe inzet van kunstmatige intelligentie (AI) alsnog breder uitrolt.

1 uur geleden
Canadees uit China bekent diefstal bedrijfsgeheimen Tesla

CENTRAL ISLIP (ANP/BLOOMBERG) - Een in China woonachtige Canadees heeft voor de Amerikaanse rechtbank bekend bedrijfsgeheimen van autofabrikant Tesla te hebben gestolen. De 58-jarige man hangt een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd.

1 uur geleden
Vrouwelijke werknemers betichten Apple van loondiscriminatie

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Twee vrouwelijke werknemers hebben Apple aangeklaagd, omdat ze vinden dat het techbedrijf vrouwen systematisch minder betaalt dan mannen voor hetzelfde werk. Ze willen duizenden andere vrouwen vertegenwoordigen die met dezelfde vermeende discriminatie te maken hebben.

2 uur geleden
AEX koerst af op voorzichtig herstel na verliesbeurt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag licht hoger te beginnen aan de laatste dag van de week. Een dag eerder verloor de hoofdindex nog 0,8 procent. Beleggers hebben een rumoerige beursweek achter de rug, met de verrassende aankondiging van nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk, een meevallende Amerikaanse inflatie en een rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve.

2 uur geleden