Gastles over oorlog in Wemeldinge: ‘Je beseft hoeveel mensen er zijn overleden’
KAPELLE - In het kader van Toujours Kapelle bezocht OBS Wemeldinge museum Memorial 40-45 in Kapelle. Ook was groep acht dit jaar aan de beurt om tijdens de Franse herdenking bloemen te leggen bij de Franse graven.
Voordat groep acht naar het museum kwam, kregen ze een gastles van Stefanie Schipper, de schoonzus van hun juf Leonie. Schipper woont in Alkmaar en is geschiedenisdocent. Ze kwam de kinderen het verhaal van haar overgrootmoeder en Franse militair Yves Loichot vertellen. ‘’Tijdens operatie Amherst in 1945 hielpen mijn overgrootmoeder en oudoom Franse parachutisten’’, vertelde Schipper. ‘’Eén van hen was Yves Loichot. Hij sneuvelde tijdens de operatie.’’ Schippers overgrootmoeder regelde de begrafenis en een graf voor Loichot in Meppel. Later ontving ze voor haar goede werk voor de Fransen een onderscheiding. Toen de Fransen besloten om de Franse gesneuvelden in Kapelle te begraven was dat tegen het zere been van zowel de overgrootmoeder van Schipper als de moeder van Loichot, maar toch gebeurde het. ‘’Toen Loichot naar Kapelle werd verplaatst kwam zijn graf in Meppel vrij. Nadat mijn overgrootmoeder in 1951 overleed is zij in het graf van Loichot te Meppel begraven’’, vertelt Schipper. Een verhaal wat veel indruk maakt op de leerlingen en wat een gezicht gaf bij het rozen leggen op de begraafplaats. ‘’Door dit verhaal besef je meer hoeveel mensen er destijds zijn overleden en wie zij waren’’, zegt Fedde uit groep acht.
Meer uit Reimerswaal
KRUININGEN - Met de nieuwe eigenaar, Jeroen Achtien, aan het roer heeft restaurant Inter Scaldes in Kruiningen twee Michelinsterren verworven. Dat is maandag bekend geworden.
8 uur geledenKAPELLE/KRUININGEN - In maart kreeg het Nederlands-Belgische Geopark Schelde Delta, na tien jaar voorbereiding, het UNESCO Global Geopark keurmerk. In IJsland is het bijbehorende certificaat uitgereikt. Daarmee is het keurmerk nu officieel bekrachtigd. De Schelde Delta beslaat ook de gemeenten Kapelle en Reimerswaal.
11 uur geledenNooit waren de verwachtingen in Nederland zo hooggespannen als in 1795. Met steun van de Fransen was er een nieuwe regering die, net als in Frankrijk, de mensen 'vrijheid, gelijkheid en broederschap' zou schenken. De tijd dat een klein groepje regenten zich schaamteloos had verrijkt ten koste van de bevolking was voorbij. Er werden 'vrijheidsbomen' geplant als symbool voor het nieuwe tijdperk. Mensen dansten op straat en luisterden naar opbeurende praatjes van de nieuwe leiders. De feestvreugde was echter van korte duur. Op de Bevelanden veranderde er maar weinig. De oude machthebbers - rijke boeren - bleven aan de macht en de armoede onder de bevolking groeide zelfs. Omdat de Fransen voor hun oorlogen bakken geld nodig hadden, legden ze de bevolking torenhoge belastingen op, waardoor velen aan de bedelstaf raakten. De dienstplicht werd ingevoerd en dorpelingen kregen te maken met inkwartiering van soldaten. Zo moest Wemeldinge, een dorp van amper 700 inwoners, ruim 300 soldaten onderbrengen. Een vrijwel onmogelijke opgave. De problemen verergerden door criminele bendes, zoals die van de beruchte Jan Catoen, die op Zuid-Beveland boerderijen overviel, waarbij hij de bewoners dwong, door ze met de blote voeten op de haardplaat vast te binden, te vertellen waar ze hun kostbaarheden hadden verborgen. Na een overval op de hofstede Tekenburg bij Kapelle in 1802 werd Catoen echter in de kraag gegrepen en tot de doodstraf veroordeeld.De problemen waren hiermee nog lang niet voorbij. Sterker, het ergste moest nog komen. In 1809 was een Engels leger op Walcheren geland om de Fransen uit Antwerpen te verdrijven. De Wemeldingenaren moesten van de Engelsen paarden en karren leveren om de soldaten vanuit Kattendijke naar Fort Bath te vervoeren, en de plaatselijke bakkers moesten de soldaten van brood voorzien. En dat alles gratis, want de bezetter vergoedde niets. Groot was dan ook de opluchting toen in 1813 een einde kwam aan het Franse bestuur en de oude regenten weer aan de macht kwamen. Die deugden ook niet, maar waren niet zo schijnheilig als de Fransen, die slechts weinig van hun beloften hadden waargemaakt.
1 dag geledenKRUININGEN - Nadat twee zogenaamde bankmedewerkers een man uit Kruiningen hadden opgelicht, zijn zij op heterdaad aangehouden tijdens het pinnen in Hansweert. De politie is op zoek naar meer mensen die mogelijk gebeld zijn door deze verdachten.
4 dagen geledenKAPELLE - Te herkennen aan hun witte overhemden met flamboyante stropdassen ging de Kapelse band Grote Geelstaart de afgelopen twee jaar Zeeuwse podia af en speelde ook op vele podia buiten de provincie. Nu zetten de vijf muzikanten een nieuwe stap: hun eerste single 'Barch' komt uit op 4 oktober. Iedereen die de single dezelfde dag nog live op het podium wil horen, is vrijdagavond welkom in dorpshuis De Vroone in Kapelle voor de releaseshow.
4 dagen geledenKRUININGEN - In de gemeente Reimerswaal zijn woensdag de eerste tien Lief- & Leedstraten geopend. In deze tien straten besteden bewoners extra aandacht aan een buur als dat nodig is. Bijvoorbeeld als iemand veel alleen is, net uit het ziekenhuis komt of een naaste heeft verloren. Maar ook als iemand een nieuwe baan heeft, er een baby is geboren of iemand een zwemdiploma heeft gehaald.
6 dagen geledenHANSWEERT - Basisschool De Eendracht in Hansweert is de trotse winnaar van de actie 'Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein' in de provincie Zeeland.
6 dagen geleden