Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gastles over oorlog in Wemeldinge: ‘Je beseft hoeveel mensen er zijn overleden’

Gastles over oorlog in Wemeldinge: ‘Je beseft hoeveel mensen er zijn overleden’

KAPELLE - In het kader van Toujours Kapelle bezocht OBS Wemeldinge museum Memorial 40-45 in Kapelle. Ook was groep acht dit jaar aan de beurt om tijdens de Franse herdenking bloemen te leggen bij de Franse graven. 

Voordat groep acht naar het museum kwam, kregen ze een gastles van Stefanie Schipper, de schoonzus van hun juf Leonie. Schipper woont in Alkmaar en is geschiedenisdocent. Ze kwam de kinderen het verhaal van haar overgrootmoeder en Franse militair Yves Loichot vertellen. ‘’Tijdens operatie Amherst in 1945 hielpen mijn overgrootmoeder en oudoom Franse parachutisten’’, vertelde Schipper. ‘’Eén van hen was Yves Loichot. Hij sneuvelde tijdens de operatie.’’ Schippers overgrootmoeder regelde de begrafenis en een graf voor Loichot in Meppel. Later ontving ze voor haar goede werk voor de Fransen een onderscheiding. Toen de Fransen besloten om de Franse gesneuvelden in Kapelle te begraven was dat tegen het zere been van zowel de overgrootmoeder van Schipper als de moeder van Loichot, maar toch gebeurde het. ‘’Toen Loichot naar Kapelle werd verplaatst kwam zijn graf in Meppel vrij. Nadat mijn overgrootmoeder in 1951 overleed is zij in het graf van Loichot te Meppel begraven’’, vertelt Schipper. Een verhaal wat veel indruk maakt op de leerlingen en wat een gezicht gaf bij het rozen leggen op de begraafplaats. ‘’Door dit verhaal besef je meer hoeveel mensen er destijds zijn overleden en wie zij waren’’, zegt Fedde uit groep acht.

Meer uit Reimerswaal

Bromfietser naar ziekenhuis na botsing met auto in Kruiningen

KRUININGEN - Een bromfietser is donderdagavond gewond geraakt na een aanrijding met een auto in Kruiningen.

2 uur geleden
'We gaan voor feestdag waarop heel Yerseke trots kan zijn'

YERSEKE - Er is nog het nodige werk te verzetten, maar Yerseke at Sea staat al stevig in de steigers. Op zaterdag 17 augustus is het mosselen, oesters en sfeer in de haven. De nadruk ligt niet op kwantiteit, maar op kwaliteit, vertelt de organisatie achter het nieuwe festival.

19 uur geleden
Lionsclub Kapelle-de Bevelanden doneert 2.500 euro aan Stichting Lentekind

KAPELLE - Lionsclub Kapelle-de Bevelanden heeft donderdag 11 april een donatie van 2.500 euro geschonken aan Stichting Lentekind. 

1 dag geleden
Treinreiziger aangehouden bij Kapelle

KAPELLE - Een treinreiziger (24) is woensdag aangehouden bij Kapelle.

1 dag geleden
Programma Koningsdag 2024 Kruiningen

KRUININGEN - Het Oranjecomité Kruiningen organiseert weer de jaarlijkse Koningsdagviering.

1 dag geleden
Nieuw brug verbindt wijken Hansweert

HANSWEERT - Wethouder Maarten Both van de gemeente Reimerswaal heeft donderdag op een soort waterfiets de brug aan de Sloestraat in Hansweert feestelijk in gebruik genomen.

2 dagen geleden
Hulpdiensten oefenen ongeval bij sluizen Hansweert

HANSWEERT - Het sluizencomplex bij Hansweert was maandag het decor voor een grote, multidisciplinaire oefening van de hulpdiensten. De brandweer, ambulancedienst, politie en Rijkswaterstaat namen deel aan een complex scenario in een van de, op dit moment in onderhoud zijnde, sluiskolken.

2 dagen geleden