Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gasleveringen uit VS en milder weer zorgen voor daling gasprijs

Gasleveringen uit VS en milder weer zorgen voor daling gasprijs

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - De Europese aardgasprijzen zijn voor de vierde dag op rij gedaald. De verwachting is dat Amerikaanse leveringen van gas enige verlichting brengen op de krappe markt. Daarnaast is er sprake van milder weer en is de vraag naar energie ook lager door de impact van de omikronvariant van het coronavirus.

De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, zakte maandag met bijna een vijfde tot circa 90 euro. Dat is het laagste niveau sinds 6 december. Vorige week piekte de gasprijs nog op bijna 188 euro.

De aardgasprijs daalde vorige week met een kwart nadat een toenemend aantal schepen met vloeibaar gemaakt aardgas (lng) naar West-Europese havens voer. Uit scheepvaartgegevens van persbureau Bloomberg van kort voor kerst bleek dat er zeker vijftien gastankers onderweg zijn van de Verenigde Staten naar havens in West-Europa. Ook zijn er nog een aantal schepen met Amerikaanse lng onderweg waarvan de bestemming nog niet duidelijk is, maar die ook richting Europa lijken te koersen.

Gasvoorraden

Het mildere weer dat voor een groot deel van Europa wordt voorspeld, zal verder de vraag naar energie afremmen. Verder blijft er onzekerheid bestaan over de impact van de pandemie, zeker nu het aantal besmettingen wereldwijd hard oploopt wat de vraag naar energie raakt.

Evengoed blijft in Europa sprake van een energiecrisis. De gasvoorraden zijn nog altijd op een laag niveau. De prijzen zijn dit jaar ook al meer dan vervijfvoudigd. Dit komt onder meer door minder gasleveringen van Rusland aan Europa. Ook het besluit van Frankrijk om een viertal kernreactoren uit te zetten voor extra onderhoud stuwde de prijs.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

7 uur geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

11 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

11 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

12 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

16 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden