Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GameStop schiet weer omhoog op Wall Street

GameStop schiet weer omhoog op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Het aandeel van gamewinkelketen GameStop schoot vrijdag bij het begin van de handel op Wall Street uit de startblokken. Dit nadat eerder opgelegde beperkingen bij de handel in het aandeel werden opgeheven. De graadmeters in New York begonnen de handelssessie in mineur. Daarmee volgden ze het voorbeeld van Europa.

De laatste tijd is veel te doen om GameStop, maar ook een aantal andere fondsen. Door een gezamenlijke acties van beleggers op social media won de gameketen die nog met fysieke winkels werkt in één week tijd 1000 procent aan beurswaarde. De GameStop-beleggers beschuldigen shortsellers van aasgiergedrag in crisistijd. Ook bioscoopketen AMC en recent American Airlines zagen hun beurswaarde door dergelijke acties eerder omhoogschieten.

Via Robinhood en andere beleggingsapps hebben kleine beleggers verenigd op het onlineplatform Reddit de laatste tijd massaal aandelen van bovengenoemde bedrijven gekocht. Zo wilden ze onder anderen professionele beleggers als hedgefondsen die speculeren op een koersdaling opzadelen met zware verliezen. In een week tijd schoot de koers van GameStop met wel 1000 procent omhoog dankzij de 'Reddit-beleggers'. Door de beperking zakte het aandeel donderdag flink in. In de vroege handel op vrijdag werd het aandeel ruim twee keer meer waard.

Johnson & Johnson

AMC Entertainment won 66 procent. De hard opgelopen koers gaf investeerder Silver Lake een goed moment om 600 miljoen dollar schuld om te zetten in aandelen. Door de coronacrisis zit de keten in financieel zwaar weer omdat bioscopen ofwel dicht zijn, ofwel alleen onder strenge voorwaarden open mogen.

Johnson & Johnson (J&J) verloor in de openingsminuten bijna 3 procent. Het coronavaccin dat J&J door farmaceut Janssen uit Leiden is ontwikkeld, biedt 66 procent bescherming tegen het coronavirus. Het percentage is behoorlijk lager dan bij andere middelen.

General Motors

Verder ging de aandacht op Wall Street naar General Motors. De automaker wil tegen 2035 alleen nog maar nieuwe auto's te verkopen die geen schadelijke uitlaatgassen uitstoten. Ook wil het bedrijf bijdragen aan het bouwen van de laadinfrastructuur. Het aandeel GM verloor 1,6 procent.

De leidende Dow-Jonesindex verloor in de vroege handel 1,3 procent tot 30.216 punten en de brede S&P 500 zakte 1,1 procent tot 3744 punten. Techgraadmeter Nasdaq verloor ruim 1 procent tot 13.196 punten.

De euro was 1,2148 dollar waard, tegen 1,2122 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 52,88 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder op 55,60 dollar per vat.

Meer uit Financieel

OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

5 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

9 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

13 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

14 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

15 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

16 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

16 uur geleden