Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GameStop onderuit op Wall Street na Reddit-rally

GameStop onderuit op Wall Street na Reddit-rally

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winsten gesloten. De nieuwsstroom op Wall Street werd beheerst door de bedrijven waar activistische 'Reddit-beleggers' zich achter hadden geschaard. Deze bedrijven, waaronder winkelketen GameStop en bioscoopketen AMC, gingen hard onderuit nadat populaire beleggingsplatforms de handel in deze aandelen hadden beperkt.

Onder andere de beleggersapp Robinhood gaf aan dat beleggers hun posities in bedrijven als GameStop en AMC niet meer konden uitbouwen. Die twee bedrijven, die eerder deze week nog een bizarre koerssprong maakten, werden in één handelssessie ruim 44 procent en bijna 57 procent minder waard.

Particuliere beleggers hebben zich op het internetforum Reddit verenigd om professionele beleggers die speculeren op een koersdaling, zogeheten shortsellers, op te zadelen met forse verliezen. Door massaal aandelen bij te kopen zorgden ze voor flinke stijgingen van aandelen waar normaal gesproken verliezen voor worden verwacht.

Techbedrijven

De belangrijkste graadmeters voor Wall Street herstelden iets van de forse verliezen op woensdag. De Dow-Jonesindex ging 1 procent omhoog tot 30.606,36 punten en ook de brede S&P 500 steeg 1 procent tot 3.787,38 punten. Techgraadmeter Nasdaq won 0,5 procent tot 13.337,16 punten.

Naast de gekte rond GameStop was de blik ook gericht op grote techbedrijven. Apple meldde voor het eerst in zijn geschiedenis een kwartaalomzet van boven de 100 miljard dollar, geholpen door zijn goed verkopende iPhone 12. Het bedrijf zakte desondanks 3,5 procent.

Tesla

Facebook zakte 2,6 procent. Het socialmediabedrijf voerde dankzij toegenomen advertentie-inkomsten de opbrengsten met 22 procent op, maar waarschuwde voor strengere privacyregels voor zijn app binnen het besturingssysteem van Apple.

De maker van elektrische auto's Tesla verloor 3,3 procent, ondanks de eerste jaarwinst die het bedrijf van Elon Musk kon presenteren. Analisten hadden op een hogere winstgevendheid gerekend en de productiedoelstellingen voor 2021 zouden te vaag zijn gebleven.

De euro was 1.2120 dollar waard, tegenover 1,2104 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent minder waard op 52,77 dollar. Brentolie verloor 0,6 procent tot 55,50 dollar per vat.

Meer uit Financieel

NBTC rekent op flinke toename buitenlandse toeristen in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Nederland krijgt dit jaar waarschijnlijk flink meer buitenlandse toeristen over de vloer dan vorig jaar. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht afgerond bijna 21 miljoen internationale gasten. Dat zou neerkomen op een toename van 30 procent. Vooral Duitsers weten ons land vaker te vinden, volgt uit de nieuwe prognoses die de organisatie maandag naar buiten brengt.

1 uur geleden
KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

8 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

10 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

17 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

20 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

22 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden