Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Galerie-T Middelburg lanceert jubileumboek ‘Kunst op z’n Plek’

Galerie-T Middelburg lanceert jubileumboek ‘Kunst op z’n Plek’

MIDDELBURG -  Galerie T, gevestigd aan de Turfkaai en Vismarkt in Middelburg, bestaat 25 jaar. Om het jubileum te vieren, hebben galeriehouder Lia Hector en haar dochter Ilja de afgelopen maanden, samen met kunstliefhebbers uit de galerie, een jubileumboek samengesteld. Het jubileumboek ligt vanaf 2 december ter inzage in de galerie. Via de website is een digitale versie van het boek gratis te downloaden.

In 1996 startte Galerie-T in de kelder aan de Turfkaai in Middelburg. De naam Galerie-T kwam voort uit ideeën over toegepaste- en vrije kunst. Doordat steeds meer kunstenaars betrokken raakten bij de galerie, ging de energie uiteindelijk uit naar het inrichten van nieuwe exposities. In 1997 werd de galerie doorgebroken naar de parterre aan de Turfkaai en ontstond de voorloper van de huidige Kunst- en cultuurroute, ‘Zo’n dag in Middelburg vanaf de Kaaien’. In 2000 kwam via de beeldentuin een doorbraak naar de Vismarkt. Met in 2007 de laatste uitbreiding, waarbij het nabij gelegen pand aan de Vismarkt aan de galerie werd toegevoegd en de huidige opzet van de galerie tot stand kwam.

Ontstaan jubileumidee
Moeder en dochter Hector wilden graag mooie dingen doen in het jubileumjaar. Een boek hoorde daar ook bij: “we wilden aandacht voor het 25-jarig bestaan en daarbij nadruk leggen op wat we als galerie belangrijk vinden. In al die jaren was het contact met de vele klanten vaak bijzonder of speciaal. Immers een kunstaankoop doe je meestal niet zomaar. Om deze reden hebben we een idee bedacht waarbij we zowel de kunst als de verhalen achter de aanschaf in beeld konden brengen.De persoonlijke insteek van het jubileumproject is ook de manier waarop de galerie er wil zijn voor alle bezoekers. We vinden het belangrijk om laagdrempelig te zijn en kunst voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk te maken. We hebben kunstliefhebbers die in de afgelopen 25 jaar een aanschaf hebben gedaan in de galerie gevraagd om een foto van hun kunstobject op z’n plek te fotograferen en over hun betekenis te vertellen. Daar komt ook de titel van het jubileumboek vandaan. Tot onze blijdschap hebben heel veel mensen gehoor gegeven aan onze oproep en hebben velen meegewerkt, door het inzenden van hun verhaal en foto’s. Inzendingen kwamen niet alleen van echte Zeeuwen, ze kwamen ook uit Duitsland, België en Portugal. Zo zijn we in staat geweest om vele persoonlijke verhalen te bundelen en een mooi overzicht van 25 jaar Galerie-T te kunnen presenteren. Zelfs het eerst verkochte schilderij van de galerie hangt al 25 jaar prachtig op z’n plek en is te zien in het jubileumboek. Het is een schilderij van Juul Kortekaas. Het jubileumboek laat zien wat kunstenaars met hun kunst oproepen bij mensen en welke rol de galerie speelt bij de aanschaf van kunst, vertelt door kunstliefhebbers zelf.

Meer informatie
Vanaf 2 december ligt het jubileumboek “Kunst op z’n plek” ter inzage in de galerie. Daar zal het ook ter inzage blijven liggen. Iedereen mag komen kijken. Het jubileumboek is ook gratis te downloaden via de website. Op 1e en 2e kerstdag is de galerie gesloten, maar tussen kerst en nieuwjaar juist dagelijks open tussen 13.00 en 16.00 uur. Normaal gesproken is de galerie open op donderdag t/m zaterdag van 11.00 – 16.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website van de galerie via: Kunst op z’n plek - Galerie T. Vanaf 2 december is in Galerie T voor het eerst een expositie en performance van kunstenaar Danielle Davidson te zien. De rode draad in haar werk is vaak: Het zoeken van ruimte. Het ontdekken van ruimtes en mogelijkheden. Helderheid zoeken en ruimte creëren. Spelen om te vinden.

Meer uit Middelburg

IJsbaan opent vandaag in Middelburg

MIDDELBURG - Vanmiddag om 14.00 uur is het zover: dan kunnen schaatsliefhebbers weer terecht op de ijsbaan die vanaf vrijdag werd opgebouwd voor het stadhuis aan de Markt in Middelburg.

1 uur geleden
Vogels in Vogelpark krijgen een huisje

MIDDELBURG - Op woensdag 29 november gaan vanaf 13.30 uur de handen weer uit de mouwen. Zo'n vijftien tot twintig leerlingen van de Acaciahof in Klarenbeek helpen dan mee om de zelfgemaakte vogelhuisjes op te hangen in het Vogelpark in de Veerse Poort. Voor de zomer knutselden de leerlingen in totaal 55 vogelhuisjes in elkaar. Stadsecoloog Bas Wattel verzorgde toen ook een gastles over het belang van biodiversiteit.

5 uur geleden
Bouw 15 levensloopbestendige woningen van start in Meliskerke en Aagtekerke

MELISKERKE/AAGTEKERKE - Binnenkort start de bouw van 15 levensloopbestendige woningen in Meliskerke en Aagtekerke. In Meliskerke aan de Sivertstraat bouwen we 4 woningen en aan de Pauwhoekstraat realiseert Zeeuwland 6 woningen. In Aagtekerke bouwt de organisatie  5 levensloopbestendige woningen aan de Burgemeester Jan Peperstraat. Zeeuwland verwacht dat de bouw van de woningen aan de Sivertstraat en in Aagtekerke in maart 2024 gereed zijn. In mei 2024 is de bouw van de woningen aan de Pauwhoekstraat afgerond. Met de bouw van deze woningen verwacht Zeeuwland de doorstroming in de kernen te bevorderen.

1 dag geleden
Stadsnatuur in het zonnetje tijdens het stadsnatuurfestival Middelburg

Ook in de stad is volop natuur. Naast mensen worden steden bevolkt door vleermuizen, bermplanten, insecten, korstmossen, vogels, bomen en talloze andere planten en dieren. Deze stadsnatuur staat centraal tijdens het stadsnatuurfestival op woensdag 6 december 2023 van 13.30 tot 16.00 uur in de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg. Het festival wordt georganiseerd door University College Roosevelt, de gemeente Middelburg, de Zeeuwse Milieufederatie en ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB). Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

2 dagen geleden
Buurtbewoners zetten zich in voor veiligheid op Dauwendaelselaan

MIDDELBURG - Vorige week zijn buurtbewoners en ouders uit de omgeving Herberdsland  en Girsesland, in de Middelburgse wijk Dauwendaele gestart met het uitvoeren van snelheidsmetingen op de Dauwendaelselaan. De actie was onderdeel van een langere strijd die de buurtbewoners voeren voor een herinrichting van de Dauwendaelselaan om daarmee een veiligere buurt te creëren waar alle bewoners weer veilig de straat over kunnen steken om naar school te gaan, hun hond uit te laten, buren te bezoeken of van een speeltuin naar huis te lopen. 

2 dagen geleden
Een dubbele podiumplaats voor Mandy Kasse

VEERE - Mandy Kasse uit Veere heeft vorige week maar liefst twee podiumplaatsen veroverd bij de kampioenschappen Rallycross 2023. In de categorie Supernationals MIN werd Kasse derde bij zowel het Nederlands als het Belgisch Kampioenschap. Er waren dit seizoen vijfentwintig deelnemende coureurs.

2 dagen geleden
Ieder kind verdient een 'Kansrijke Start

MIDDELBURG - Op donderdag 23 november kwamen alle partners van de coalitie Kansrijke Start Middelburg bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomst wisselden ze ervaringen uit en keken ze vooruit naar 2024. Er ontstonden ook nieuwe samenwerkingen tijdens en na het speeddaten. Tessa Roseboom trakteerde de aanwezigen op een inspirerende lezing over het belang van de eerste 1000 dagen. Zij zoomde daarbij specifiek in op het vaderschap. Tessa Roseboom is hoogleraar en schrijver van de boeken 'De 1e 1000 dagen' en 'Gelijk goed beginnen'. Tessa was onder de indruk van wat er in Middelburg al staat rondom Kansrijke Start.

2 dagen geleden