Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Galapagos richt zich op minder ziekten en bespaart kosten

Galapagos richt zich op minder ziekten en bespaart kosten

MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos heeft besloten zich vooral toe te leggen op ontstekingsziekten, fibrose en nieraandoeningen. Het bedrijf heeft onderzoeken naar medicijnen voor stofwisselingsziekten en osteoartritis stopgezet. Met de opgeschoonde pijplijn aan medicijnen loopt Galapagos naar eigen verwachting minder risico en bespaart het bedrijf ook kosten.

Behalve de lagere kosten doordat Galapagos minder onderzoeken zal uitvoeren, denkt het Belgisch-Nederlandse bedrijf ook op operationeel vlak minder geld uit te kunnen geven. Dat moet jaarlijks 150 miljoen euro op gaan leveren. Dit jaar lukt het nog niet die volledige besparing te realiseren, maar Galapagos verwacht wel de helft te kunnen halen. De zogeheten cash burn, de snelheid waarmee het bedrijf het beschikbare geld opmaakt, komt daardoor dit jaar uit op tussen de 580 en 620 miljoen euro.

In de eerste drie maanden van dit jaar was de omzet van Galapagos 124,2 miljoen, tegen 103,6 miljoen een jaar eerder. Galapagos maakte bovendien een winst van 9,4 miljoen euro, al was dat te danken aan de opbrengst van de verkoop van onderdeel Fidelta begin dit jaar. Zonder die eenmalige meevaller zette Galapagos een verlies van 12,8 miljoen dollar in de boeken. Dat was wel ruim minder dan de 52,3 miljoen die de biotechnoloog in de eerste drie maanden van 2020 meer uitgaf dan er binnenkwam.

De afgelopen tijd had Galapagos enige tegenvallers te verwerken zoals een afkeuring van medicijnenwaakhond FDA voor reumamiddel filgotinib. Dat leidde bovendien tot een herziening van de samenwerking met Gilead. Bovendien kreeg Galapagos een tegenvaller te verwerken bij een test van een middel tegen longfibrose. De test werd op advies van een onafhankelijk comité stopgezet omdat er sprake zou zijn van een "ongunstige balans" tussen werkzaamheid en veiligheid.

Meer uit Financieel

Damen eist compensatie overheid om sancties tegen Rusland

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen eist compensatie van de Nederlandse overheid voor financiële schade als gevolg van de sancties tegen Rusland. Daarvoor heeft het concern een rechtszaak aangespannen, bevestigt Damen na berichtgeving van persbureau Bloomberg.

3 minuten geleden
Turkse inflatie loopt op tot ruim 61 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turken waren in september ruim 61 procent meer kwijt aan hun boodschappen en diensten zoals een kappersbezoek. Daarmee is de inflatie in het land toegenomen in vergelijking met de voorgaande maanden.

1 uur geleden
UWV: openstaande vacatures verduurzaming van industrie verdubbeld

DEN HAAG (ANP) - Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn om de industrie te verduurzamen is de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, meldt het UWV na een analyse. Het gaat bijvoorbeeld om technische beroepen in de werktuigbouw en elektro, maar ook om ICT'ers. Veel werknemers in dit soort sectoren gaan komende jaren met pensioen, terwijl het aantal studenten voor relevante opleidingen volgens het UWV daalt.

2 uur geleden
Gerechtshof doet nog geen uitspraak in zaak chauffeurs Uber

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof Amsterdam doet dinsdag nog geen eindoordeel in de zaak over de zelfstandigheid van chauffeurs van Uber. Het gerechtshof meldt eerst vragen te stellen aan de Hoge Raad voordat het uitspraak doet. De vragen gaan over de rol van het ondernemerschap bij het beoordelen van een arbeidsrelatie en over de procedure die gevolgd moet worden om zo'n relatie voor een groep werkenden te kunnen vaststellen.

2 uur geleden
Amsterdamse beurs begint rustige ochtend met verlies

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een klein verlies geopend. Beleggers hadden weinig richtinggevend nieuws, maar verwerkten opmerkingen over het rentebeleid in de Verenigde Staten en Australië.

3 uur geleden
Bio-sector wil verplichte etikettering voor gmo van voedsel

EDE (ANP) - Biologische boeren en voedingswinkels willen dat op de etiketten in de supermarkt komt te staan of genetische technieken zijn toegepast bij de productie. Dinsdag neemt de Tweede Kamer 45.000 handtekeningen in ontvangst die zijn ingezameld met de petitie 'houd ons voedsel gentechvrij'. De petitie wordt onder andere ondersteund door brancheorganisatie Bionext en Greenpeace.

3 uur geleden
Beleggers zonder veel richtinggevend nieuws richting openingsbel

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese beurzen is het voor beleggers dinsdag richting zoeken na een ochtend zonder al te veel groot nieuws over beursfondsen. Op de handelsvloeren in Azië en Australië was het sentiment negatief na een nieuw rentebesluit van de Australische centrale bank.

4 uur geleden