Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Galapagos afgestraft op Damrak, Adyen duidelijk dagwinnaar AEX

Galapagos afgestraft op Damrak, Adyen duidelijk dagwinnaar AEX

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnologiebedrijf Galapagos beleefde woensdag een slechte dag op het Damrak. Het AEX-fonds ging met een verlies van bijna 19 procent de handel uit nadat het bekendmaakte een studie naar een middel tegen longfibrose te moeten stopzetten. Dit omdat de veiligheid van het middel niet kon worden gegarandeerd. Betalingsbedrijf Adyen kroonde zich tot dagwinnaar in de AEX na beter dan verwachte resultaten.

Galapagos zegt in een reactie enorm teleurgesteld te zijn dat het bedrijf geen nieuw medicijn heeft kunnen ontwikkelen voor de patiënten met deze ziekte. De stopzetting geldt voor alle studies met de experimentele autotaxine-remmer ziritaxestat. Het betekende de tweede tegenvaller in korte tijd voor het bedrijf. Eind vorig jaar staakte Galapagos zijn ambitie om een middel tegen reumatoïde artritis in de VS te vermarkten nadat het daarvoor geen goedkeuring kreeg.

Adyen was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 8,7 procent. Het fintechbedrijf groeide in de tweede jaarhelft hard door. De opleving van het coronavirus zat de inkomsten uit de reissector weliswaar dwars, maar dat compenseerde het betalingsbedrijf met klanten als Netflix, Facebook, H&M en Uber ruimschoots door de sterke stijging van onlineverkopen.

Heineken

ABN AMRO sloot 1,5 procent in de min. De bank sloot voor het eerst in tien jaar een boekjaar af met verlies. Net als andere banken moest ABN AMRO door de coronacrisis vorig jaar veel geld apart zetten voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald.

Heineken zakte dik 5 procent. De bierbrouwer gaat de komende jaren wereldwijd 8000 banen schrappen, waarvan ongeveer 300 in Nederland, om kosten te besparen. Heineken verkocht vorig jaar zo'n 8 procent minder bier en leed een verlies van 204 miljoen euro.

A.P. Møller-Maersk

De AEX-index sloot een fractie hoger op 657,23 punten, mede door winsten van zwaargewichten als Shell en ING. De MidKap zakte 0,5 procent tot 995,51 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt was het sentiment licht negatief.

A.P. Møller-Maersk zakte bijna 7 procent in Kopenhagen. De grootste containervervoerder ter wereld profiteerde afgelopen kwartaal van de sterke vraag van bedrijven die hun voorraden moesten aanvullen. Maersk waarschuwde echter dat het schaarse aanbod van containers voor knelpunten kan zorgen omdat het bedrijf niet op tijd aan geschikt materieel kan komen. Dat drijft de kosten voor het bedrijf op.

De euro was 1,2130 dollar waard, tegen 1,2101 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 58,73 dollar. Brentolie klom 0,8 procent in prijs tot 61,60 dollar.

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

12 uur geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

1 dag geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

1 dag geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 dag geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 dag geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 dag geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

1 dag geleden