Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gaas moet balustrades stadhuis op hun plek houden

Gaas moet balustrades stadhuis op hun plek houden

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg heeft vrijdag een stuk gaas geplaatst op een deel van de balustrade van het stadhuis op de Markt. 

Uit recent onderzoek door een steenhouwer van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is gebleken dat er in de vulling haarscheurtjes zitten. De gemeente plaatst de schermen uit voorzorg, zodat alles op zijn plek blijft. “Over de veiligheid maken we ons geen zorgen. We willen vooral zien wat het visueel doet”, zegt wethouder Johan Aalberts. “Is het hinderlijk, zie je het gaas goed en wat gebeurt er als ‘s avonds de verlichting aan staat?” 

Eenvoudig

Volgens Aalberts zijn de schermen een betrekkelijk eenvoudige en goedkope oplossing om de veiligheid te garanderen. Hij wil liever geen hekken of steigers tegen het monument. Als het niet al te hinderlijk is, worden de schermen tegen de hele balustrade geplaatst, zowel aan de voor- als zijkant. Het is niet duidelijk hoe lang deze vervolgens blijven hangen. 

Ouderdom

De gevel van het stadhuis vertoont meer gebreken, onder meer door ouderdom van sommige delen, het gebruik van verschillende materialen en dat er na de brand in mei 1940 met brak water is geblust. De gemeente laat het monument onderzoeken. 

Als eenmaal duidelijk is wat er mis is, komt er een plan van aanpak met een kostenplaatje. “Ik denk dat het zeker nog twee of drie jaar duurt voordat we beginnen met een restauratie. Ik vind het onacceptabel dat het stadhuis zo lang in de steigers staat. Daarom is dit misschien een goede oplossing.” Aalberts vindt het alle moeite waard. “We zijn een monumentenstad. Dit is ons paradepaardje. Dat moet er sowieso goed bij staan.” 

Meer uit Middelburg

Koninklijke Erepenning voor de Domburgse Reddingsbrigade

DOMBURG Op 1 oktober 2023 viert de Domburgse Reddingsbrigade haar 50-jarig jubileum. Tijdens de receptie op zaterdag 30 september 2023, om 17.30 uur, heeft de Commissaris van de Koning, de heer J.M.M. Polman, de Koninklijke Erepenning overhandigd aan de Domburgse Reddingsbrigade. 

12 uur geleden
Middelbrand in woning Hofplein Middelburg

MIDDELBURG - In een woning aan het Hofplein in Middelburg heeft vrijdagmiddag brand gewoed. De brandweer schaalde op naar middelbrand.De brand werd rond 15.30 uur ontdekt waarna gezien de locatie direct al meerdere brandweerwagens werden opgeroepen. Rond 16.05 uur werd formeel opgeschaald naar middelbrand. In de tussentijd had de brandweer het vuur echter al geblust. Bij de brand zijn twee tankautospuiten en een ladderwagen ingezet.

17 uur geleden
Muziekvereniging Eendracht Maakt Macht Serooskerke viert 125-jarig jubileum met feestelijk concert

SEROOSKERKE - Muziekvereniging Eendracht Maakt Macht Serooskerke, opgericht in 1898 ter ere van het kroningsfeest van koningin Wilhelmina, staat op het punt een mijlpaal te bereiken. Met trots kondigt E.M.M. het 125-jarig jubileum aan met een groots en feestelijk concert.

17 uur geleden
Man aangehouden na onenigheid bij asielzoekerscentrum Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft vrijdagavond een 32-jarige man aangehouden na een incident bij het asielzoekerscentrum aan de Laurens Stommesweg. De man zou zich hebben verzet tegen de agenten, hen hebben beledigd en bedreigd.

19 uur geleden
Brommobiel beschadigd bij ongeval Loodholseweg Aagtekerke

AAGTEKERKE – Een microcar is vrijdagmorgen zwaar beschadigd geraakt bij een botsing op de Loodholseweg bij Aagtekerke. Een vrouw raakte lichtgewond. Het ongeval gebeurde omstreeks 09.35 uur ter hoogte van de kruising met de Kelderweg. Door nog onbekende oorzaak kwam de brommobiel met een personenauto in botsing. De microcar raakte fors beschadigd bij het ongeval.

1 dag geleden
Integrale controle bij bedrijven in Middelburg

Gisteren hebben de gemeente, politie, Belastingdienst, Orionis Walcheren en Waterschap Scheldestromen weer een gezamenlijke controle gehouden bij een aantal bedrijven en locaties in de gemeente Middelburg, waaronder bedrijventerrein Arnestein, Ramsburg en de Mortiere in Middelburg. Ter ondersteuning van de controle is gebruik gemaakt van speurhonden. De controle was gericht op naleving van de geldende wet- en regelgeving en het aanpakken van ondermijnende criminaliteit.

1 dag geleden
Gewonde bij ongeval Klaassesweg Biggekerke

BIGGEKERKE – Bij een ongeval in het buitengebied van Biggekerke is vanmorgen één persoon gewond geraakt. Er lag veel slik op de weg.

1 dag geleden