Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gaan VVD en SGP Kapelle het weer samen proberen in coalitie?

Gaan VVD en SGP Kapelle het weer samen proberen in coalitie?

KAPELLE - De coalitiebesprekingen in de gemeente Kapelle resulteren in het voorstel om VVD, SGP, CDA en PvdA met elkaar tot een coalitie te laten komen. Dit voorstel bespreekt de gemeenteraad woensdag.

Het advies is tot stand gekomen na gesprekken van informateurs Jon Herselman - lijsttrekker van de VVD, de grootste partij in Kapelle na de gemeenteraadsverkiezingen - en Thijs Bierens met alle zeven politieke partijen. Samen met raadsgriffier Andrea Meijer bespraken zij deze week vragen als welke coalitie de voorkeur heeft voor partijen en welke plannen voor de gemeente hun prioriteit hebben.

Breuk

Daarnaast bespraken VVD en SGP in aanwezigheid van de griffier de breuk in 2018. De SGP stapte toen uit de coalitie, omdat ze de VVD ‘onbetrouwbaar’ vond. Aanleiding was het door de VVD gesteunde gemeenteraadsbesluit dat winkels in de hele gemeente, niet alleen in Wemeldinge, voortaan open mochten zijn op zon- en feestdagen. Voor de SGP is zondagsrust een speerpunt en in het coalitieakkoord hadden VVD, CDA en SGP alleen winkelopenstelling op zon- en feestdagen voor Wemeldinge afgesproken. ‘Wij vinden het niet geloofwaardig om met dit college verder te gaan’, verklaarde SGP-fractievoorzitter Henk Keurhorst destijds.

In het gesprek van deze week zijn volgens de informateurs ‘alle zaken uitgesproken en zien de partijen geen belemmeringen voor een toekomstige samenwerking’. Dat maakt de weg vrij voor een coalitie van VVD, SGP, CDA en PvdA. ‘Ten eerste hebben de huidige coalitiepartijen uitgesproken dat zij de samenwerking in de periode 2018-2022 als zeer goed hebben ervaren. De personen vormen inmiddels een goed team. Ten tweede is er door hun gesprek geen belemmering meer voor VVD en SGP om verder te praten om de samenwerking weer aan te gaan. Ten derde is de huidige coalitie VVD, CDA, PvdA plus een vierde partij genoemd door zowel VVD als PvdA en staan meerdere partijen open voor een coalitie van vier partijen. De wens voor een breed gedragen bestuur wordt hiermee vormgegeven. Ten vierde doet deze voorkeurscoalitie recht aan de verkiezingsuitslag, waarbij SGP en PvdA hebben gewonnen. Ten vijfde heeft de gemeente Kapelle behoefte aan de voortzetting van een stabiel bestuur en is de SGP daarvoor, als aanvulling van de huidige coalitie, de meest logische keuze gezien hun opstelling in de afgelopen raadsperiode, ook na de breuk in 2018. Tenslotte heeft de gemeente Kapelle, net als alle gemeenten in Nederland, te maken met grote opgaven in de zeer nabije toekomst op het gebied van wonen, energietransitie, verduurzaming, opvang van vluchtelingen en de betaalbaarheid van dit alles. Dat maakt het nog belangrijker is om een stabiel bestuur te hebben. Deze coalitie biedt daarvoor de meeste garanties.’

Als het advies vanavond wordt aangenomen, gaan Herselman en Bierens verder als formateur.

Meer uit Reimerswaal

Kerst op het plein in Biezelinge begint vrijdag met lampionnenoptocht

KAPELLE - Ook dit jaar staat er een kerstboom op het Marktplein in Biezelinge. Vrijwilligers organiseren verschillende activiteiten om er een gezellige kerstperiode van te maken. Vrijdagavond (8 december) gaat het licht aan in de boom. Samen met showkorps Jonge Kracht brengen inwoners het licht naar de kerstboom in een lampionnenoptocht. 

13 uur geleden
Scooterrijder ten val op Oude Rijksweg bij Waarde, vermoedelijk na botsing met fietser

KRABBENDIJKE - Op de parallelweg van de Oude Rijksweg (N289), tussen Waarde en de Krabbendijke, is donderdag een scooterrijder ten val gekomen. Dat gebeurde vermoedelijk na een aanrijding met een fietser, maar daarover kan de politie nog geen uitsluitsel geven. 

16 uur geleden
Biezelinge komt in kerstsferen

BIEZELINGE - Vanaf vrijdag tot en met 5 januari is er op het marktplein in Biezelinge iedere vrijdag iets te doen. Van een gezellige kerstmarkt tot een Kerstmannenrun, er is voor ieder wat wils. Marlinde Kamerling, een van de organisatoren, hoopt dat het dit jaar weer net zo druk wordt als bij de lampionnenoptocht van vorig jaar, maar dat het bovenal heel gezellig wordt. 

1 dag geleden
Ruim 18.000 boompjes naar Zeeuwse tuinbezitters

Op 7, 8 en 9 december krijgt de Gratis Boompjes Uitdeelactie van ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden, zijn vervolg. Op die dagen kunnen de 4000 Zeeuwse tuinbezitters hun boompjes ophalen, die ze eerder in september bestelden tijdens de bestelronde van de uitdeelactie. Ruim 18.000 gratis boompjes worden begin december uitgedeeld op 13 afhaallocaties, in iedere Zeeuwse gemeente een. Zo'n 150 vrijwilligers zetten zich in om de bestellers hun aanwinst te overhandigen.

2 dagen geleden
Reimerswaal werkt aan toekomstvisie tot 2040

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal gaat een plan voor de toekomst maken voor de periode tot 2040. Hoe deze strategische visie tot stand komt, is vastgelegd in een projectplan dat de gemeenteraad dinsdag 19 december bespreekt.

2 dagen geleden
Reimerswaal geeft 200 inwoners een regenton

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal geeft 200 gratis regentonnen weg aan inwoners met een eigen tuin.

3 dagen geleden
Dominee Erik Tramper: 'Onze oecumenische pioniersgemeente is uniek in Nederland'

SCHORE - Twee jaar geleden was het erop of eronder voor de kerk in Schore, vertelt dominee Erik Tramper. “We hadden twintig mensen of nog minder in de kerk. Als we wilden doorgaan, moest het anders." De kerkgangers zochten verbinding met nieuwe mensen. “Sindsdien gebeuren er mooie dingen."

6 dagen geleden