
G7-landen blijven achter bij afgesproken klimaatdoelstellingen
PARIJS (ANP/RTR) - De G7-landen blijven achter bij de in Parijs gemaakte klimaatafspraken. Dat melden het Carbon Disclosure Project (CDP) en managementadviesbureau Oliver Wyman op basis van eigen onderzoek.
In 2015 kwamen landen in Parijs overeen om de uitstoot van broeikasgassen zodanig te verminderen dat de opwarming van de aarde in elk geval beperkt blijft tot 2 graden. Het doel is de opwarming zelfs onder de 1,5 graad te houden, omdat dit volgens wetenschappers de ergste effecten van opwarming zou voorkomen.
Maar in werkelijkheid ligt de uitstoot in de G7-landen, Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japen en de Verenigde Staten, op een niveau waarop we zouden uitkomen op 2,7 graden opwarming, stellen de onderzoekers. "Het is voor geen enkel land, laat staan voor 's werelds meest geavanceerde economieën, acceptabel om industrieën te hebben die zo weinig collectieve ambitie tonen", verklaarde Laurent Babikian van CDP.
Temperatuurstijging tot 3,1 graden
De uitstoot van bedrijven in de VS en Canada is zelfs dermate hoog dat die kan leiden tot een temperatuurstijging van 2,8 tot 3,1 graden. De studie wijst uit dat dit "grotendeels het gevolg is van bedrijven die helemaal geen doelen stellen, in plaats van gebrekkige". Uit het onderzoek blijkt verder dat Duitsland, Italië en Nederland de meest ambitieuze doelstellingen hebben voor het verlagen van de emissies, met een pad naar 2,2 graden. Frankrijk zit op 2,3 graden en het Verenigd Koninkrijk op 2,6 graden.
Volgend jaar komen bijna tweehonderd landen bijeen op de klimaattop in Egypte, na wat voor velen een zomer is geweest met droogte, hittegolven en andere klimaatgerelateerde extremen.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
1 uur geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
3 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
15 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
16 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
21 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
23 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
1 dag geleden