
G7-landen bereiken historisch akkoord over vennootschapsbelasting
LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De landen van de G7 hebben op hoofdlijnen een akkoord bereikt over een wereldwijde minimumbelasting voor bedrijven. Daarmee krijgen Europese landen meer rechten om bijvoorbeeld Amerikaanse techondernemingen als Facebook en Amazon te belasten. Het akkoord legt ook een bodem onder de vennootschapsbelasting wereldwijd.
De ministers van Financiën van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Japan, Canada, Duitsland en de Verenigde Staten kwamen in Londen bijeen om te praten over het plan van het Witte Huis voor een internationaal minimumtarief. De overeenkomst maakt een einde aan de trans-Atlantische spanningen die jarenlang de onderhandelingen tussen zo'n 140 landen, over het bijwerken van eeuwenoude belastingregels, ondermijnden.
Doel van het akkoord is om te voorkomen dat grote ondernemingen met winsten gaan schuiven om belastingheffingen te voorkomen, bijvoorbeeld via brievenbusfirma's. De bedrijven moeten namelijk meer belasting betalen in de landen waar ze actief zijn.
Van cruciaal belang
"Ik ben zeer verheugd te kunnen aankondigen dat de ministers van Financiën van de G7 vandaag na jarenlange besprekingen een historische overeenkomst hebben bereikt om het mondiale belastingstelsel te hervormen", zei de Britse minister van Financiën Rishi Sunak in een toelichting. Met de hervorming wordt het stelsel geschikt gemaakt voor het wereldwijde digitale tijdperk. Hij noemde het het akkoord ook van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat "de juiste bedrijven de juiste belasting op de juiste plaats betalen".
Volgens zijn Amerikaanse collega Janet Yellen kan de wereldwijde minimumbelasting een einde maken aan "de race naar beneden" op het gebied van vennootschapsbelasting. Ook zal het akkoord volgens haar zorgen voor rechtvaardigheid voor de middenklasse en de werkende mensen in de VS en wereldwijd.
Belastingontwijking
De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zei dat het plan ook betrekking heeft op digitale belasting en zorgt voor een minimumtarief van ten minste 15 procent. De G7-landen zullen proberen de steun van de G-20 te krijgen, te beginnen met een bijeenkomst volgende maand in Venetië.
De komende weken moet nog wel over veel technische details worden beslist, signaleerde de G7 eerder al. Op vrijdag werd al een doorbraak bereikt over de vraag hoe de opbrengst van het belasten van techbedrijven moet worden verdeeld.
De G7 heeft ook ingestemd met het principe van een wereldwijde minimum vennootschapsbelasting voor grote bedrijven van ten minste 15 procent. De maatregelen zullen ook helpen belastingontwijking hard aan te pakken. Dat is tot nu toe altijd lastig gebleken, aangezien de VS in nieuwe regels geen onderscheid wilde maken tussen digitale bedrijven en andere bedrijven. Vanuit Europa klonk echter de wens om techbedrijven expliciet aan te pakken. Een definitief akkoord wordt mogelijk pas dit najaar bereikt, ook omdat sommige landen eerst nationale wetten moeten aannemen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen. Er zou nog geen bod zijn gedaan, maar het techbedrijf zou AMC-bioscopen willen gebruiken om door Amazon geproduceerde films onder de aandacht te brengen.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken. Tijdens een hoorzitting in de Senaat kregen ze onder andere de vraag waarom ze niet eerder ingrepen bij de Silicon Valley Bank, die de risico's van stijgende rentes niet goed had afgedekt.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, heeft er nog een aanklacht bij gekregen. Openbaar aanklagers in New York betichten hem er nu ook van Chinese overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht.
3 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.
4 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een aantal pensioenfondsen heeft vorig jaar onvolledige informatie gegeven over de gevolgen van de verhoging van de pensioenen die ze doorvoerden. Ze belichtten daarbij vooral de voordelen van de indexatie en waren minder duidelijk over de nadelen, concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek.
5 uur geleden