Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

G7 bespreekt mogelijke sancties tegen Russische diamanthandel

G7 bespreekt mogelijke sancties tegen Russische diamanthandel

HIROSHIMA (ANP/AFP) - De leiders van de G7, die bij elkaar zijn gekomen in Japan, overwegen nieuwe sancties tegen Rusland. Besproken wordt hoe de handel in diamanten aan banden kan worden gelegd. Die handel levert Rusland jaarlijks miljarden op. Een akkoord over de beperkingen door de zeven rijke industrielanden wordt niet verwacht.

Een onderzoeksgroep verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology berekende dat Rusland in 2021 nog voor bijna 5 miljard dollar aan diamanten exporteerde. Zo staat het Russische concern Alrosa bekend als de grootste producent van ruwe diamanten ter wereld. De belangrijkste importeurs van deze diamanten zijn de Verenigde Arabische Emiraten, India en België.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne wordt er al gesproken over beperkingen op de Russische diamantenhandel. Zo sprak de Oekraïense president Volodomir Zelensky in maart vorig jaar België al rechtstreeks aan. Een kwart van de diamanten die in diamantcentrum Antwerpen over de toonbank gaan, is namelijk van Russische komaf. Een handel waarmee vele honderden miljoenen gemoeid zijn. "Die inkomsten zijn blijkbaar veel belangrijker dan de strijd die wij voeren", sneerde Zelensky eind maart 2022 in een videotoespraak in het Belgische parlement.

In de Europese Unie gingen eerder al stemmen op om de import van diamanten uit Rusland aan banden te leggen om het land te straffen voor de oorlog. Ook in de Tweede Kamer klonken die geluiden. Meerdere partijen pleitten in een debat in februari voor het opnemen van diamanten op de sanctielijst.

Meer uit Financieel

Resultaten chipbedrijf ASMI centraal op Beursplein 5

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs wordt dinsdag vooral uitgekeken naar de resultaten van ASMI. Beleggers zijn met name benieuwd naar de vooruitzichten van de chiptoeleverancier. De laatste tijd is er meer vraag naar chips door de opkomst van toepassingen op het gebied kunstmatige intelligentie (AI).

40 minuten geleden
Reisorganisatie Expedia schrapt 1500 banen

SEATTLE (ANP) - Expedia Group, het bedrijf achter reiswebsites als Hotels.com en Trivago, gaat wereldwijd ongeveer 1500 banen schrappen. Dat komt overeen met 9 procent van het totale personeelsbestand. Daarmee wil het bedrijf de kosten drukken, marktaandeel winnen en de groei herstellen.

43 minuten geleden
Bloomberg: onlinekledingwinkel Shein bekijkt beursgang Londen

SINGAPORE (ANP) - De van oorsprong Chinese onlinekledingwinkel Shein is aan het kijken naar een beursgang in Londen in plaats van New York, omdat het moeilijkheden verwacht met een gang naar de Amerikaanse aandelenmarkt. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. In november werd door ingewijden nog gezegd dat Shein een sprong naar Wall Street zou willen maken.

1 uur geleden
Stedin roept op laadpaal tussen 16.00 en 21.00 uur uit te zetten

ROTTERDAM (ANP) - Netbeheerder Stedin roept laadpaalexploitanten op om laadpalen voor elektrische auto's tussen 16.00 uur en 21.00 uur uit te zetten, vooral in de stedelijke gebieden. Volgens de organisatie is dat nodig om het overvolle stroomnet in die uren wat te ontlasten. Dat is namelijk de tijd dat veel mensen dagelijks thuiskomen en allerlei apparaten aanzetten, waardoor er veel vraag naar stroom is.

1 uur geleden
Bitcoin voor het eerst sinds eind 2021 boven 57.000 dollar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin is dinsdag voor het eerst sinds eind 2021 weer tot boven de 57.000 dollar gestegen. De waarde van de grootste cryptomunt ter wereld zette daarmee het herstel voort na de schandalen in de afgelopen jaren, zoals het omvallen van het grote handelsplatform FTX in 2022. De prijs van de bitcoin wordt gesteund door de sterke vraag van beleggers naar op de beurs verhandelde bitcoin-fondsen en verdere aankopen door MicroStrategy.

2 uur geleden
Recordaantal gasten in hotels, campings en vakantiehuisjes

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gasten in Nederlandse hotels, campings en vakantiehuisjes is vorig jaar naar een recordniveau gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het om 49,7 miljoen gasten, wat een stijging van ruim 8 procent is vergeleken met een jaar eerder.

8 uur geleden
Recordaantal gasten in hotels, campings en vakantiehuisjes

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gasten in Nederlandse hotels, campings en vakantiehuisjes is vorig jaar naar een recordniveau gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het om 49,7 miljoen gasten, wat een stijging van ruim 8 procent is vergeleken met een jaar eerder.

8 uur geleden