Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'G20-landen lopen miljarden aan belastingen van techgiganten mis'

'G20-landen lopen miljarden aan belastingen van techgiganten mis'

AMSTERDAM (ANP) - De G20-landen lopen jaarlijks tot 32 miljard dollar aan belastinginkomsten mis van de vijf grote Amerikaanse technologiebedrijven Amazon, Apple, Facebook, Microsoft en Google-moeder Alphabet. Dat zegt mensenrechtenorganisatie ActionAid. "Een bedrag waarmee voor alle mensen op de wereld twee doses Covid-19 vaccins hadden kunnen worden gekocht."

Donderdag wordt een speciale G20-top gehouden over de aanpak van de coronapandemie. Volgens ActionAid loopt Nederland door deze techbedrijven jaarlijks 456 miljoen dollar aan potentiële belastinginkomsten mis. De organisatie zegt dat die bedrijven tijdens de pandemie miljarden aan winst hebben gemaakt en dat ze door zwakke belastingregels gemakkelijk belastingen kunnen ontwijken, terwijl dat geld juist hard nodig is voor bijvoorbeeld gezondheidszorg.

Dit geldt vooral voor de minder ontwikkelde landen in de wereld, waar het zorgstelsel al voor de pandemie ontoereikend was. ActionAid zegt dat met eerlijke belastingregels Nigeria bijvoorbeeld 100 miljoen dollar extra aan belastingen had kunnen innen bij de vijf bedrijven, genoeg om het jaarsalaris van 70.000 verpleegkundigen te betalen. Bangladesh loopt potentieel ruim 49 miljoen dollar mis, genoeg voor het jaarsalaris van 12.800 verpleegkundigen.

ActionAid roept op tot een oplossing die ervoor zorgt dat bedrijven belastingen moeten gaan betalen daar waar hun activiteiten echt plaatsvinden. Ook dringt de organisatie aan op een minimumbelasting om zo belastingparadijzen te dwingen te stoppen met het faciliteren van belastingontwijking. Bovendien is het belangrijk dat ontwikkelingslanden gelijkwaardig kunnen meebeslissen.

"Mensen zijn steeds meer verontwaardigd over de oneerlijke concurrentie en de excessieve winsten van de techgiganten. Terwijl publieke voorzieningen wereldwijd onder grote druk staan en de Covid-19 pandemie de ongelijkheden in onze economische en gezondheidssystemen pijnlijk heeft blootgelegd, is het voor techgiganten onder de huidige belastingregels kinderlijk eenvoudig om amper belasting te betalen", zegt Gijs Verbraak van ActionAid.

Meer uit Financieel

Nederland verdient meer aan landbouwexport om hogere exportwaarde

DEN HAAG (ANP) - Nederland verdiende vorig jaar meer aan de export van landbouwproducten, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen University & Research (WUR). Ze schatten dat de Nederlandse economie 50,4 miljard euro verdiende aan de uitvoer van bijvoorbeeld groenten en fruit, 4 procent meer dan in 2022. Dat komt doordat Nederland afgelopen jaar voor meer geld aan landbouwproducten exporteerde.

5 minuten geleden
Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

8 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

8 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

10 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

12 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

14 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden