Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

G20-landen akkoord met schuldverlichting voor armste landen

G20-landen akkoord met schuldverlichting voor armste landen

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De ministers van Financiën van de twintig grootste economieën wereldwijd zijn het eens geworden over tijdelijke schuldverlichting voor de armste landen. Die kunnen daardoor middelen vrijspelen om het heersende coronavirus aan te pakken.

In een communiqué dat na een telefonische onderhoud werd uitgegeven staat dat de G20-landen en de centrale banken instemden met een regeling waardoor de armste landen per 1 mei tot de rest van het jaar uitstel krijgen van verplichtingen. Tevens worden particuliere schuldeisers opgeroepen zich bij het initiatief aan te sluiten.

De G20-landen zijn doorgaans goed voor 85 procent van de productie wereldwijd. Dat de landen akkoord zijn is voor arme landen van cruciaal belang, zeker omdat de G20 enkele van de grootste schuldeisers van de armste landen omvat. Met name China is via zijn Belt and Road Initiative een belangrijke geldschieter.

Wereldbank

De Wereldbank raamde vorige maand dat de armste landen dit jaar circa 14 miljard dollar moeten overmaken aan regeringen en andere officiële schuldeisers. Daarnaast zijn ze ook tientallen miljarden dollars verschuldigd aan banken en andere particuliere schuldeisers. Het Institute of International Finance schat dat de armste landen ter wereld voor ongeveer 140 miljard dollar aan schuldverplichtingen moeten betalen aan het einde van het jaar, waaronder 10 miljard dollar in vreemde valuta.

Het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank zijn blij met de verlichting die de G20-landen voor de armste landen overeen zijn gekomen. De organisaties spreken van een "krachtig, snelwerkend initiatief" dat veel zal doen om de levens en bestaansmiddelen van miljoenen van de meest kwetsbare mensen te beschermen.

Meer uit Financieel

Geen slotverklaring bij IMF-top door conflict in Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington levert geen gemeenschappelijke slotverklaring op. De bijeengekomen landen konden het niet eens worden over de manier waarop ze naar de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne moesten verwijzen.

23 minuten geleden
Vrees voor escalatie in Midden-Oosten duwt beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend met verliezen het weekend ingegaan door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De vrees voor een escalatie van het conflict daar laaide weer op na berichten over een mogelijke aanval van Israël op Iran.

2 uur geleden
Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

AMSTERDAM (ANP) - Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter dagen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet. De stichting wil dat ondernemers worden gecompenseerd voor de te veel betaalde rente.

2 uur geleden
Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

4 uur geleden
Bestrijdingsmiddel verboden, telers vrezen einde kersenteelt

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.

5 uur geleden
Verkoopdaling Gillette-scheermesjes en Ariel-wasmiddel ten einde

CONNECTICUT (ANP) - Procter & Gamble (P&G) heeft de daling van de verkopen van zijn producten zoals Gillette en Ariel weten te stoppen. De was- en verzorgingsmiddelenfabrikant meldt bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers dat met name naar scheer- en wasmiddelproducten meer vraag was, ondanks hogere prijzen. Door een verkoopdaling van babyproducten zoals Pampers-luiers verkocht het Amerikaanse concern de afgelopen drie maanden net zo veel als aan het begin van vorig jaar.

5 uur geleden
Tesla laat gaspedalen van duizenden Cybertrucks vervangen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla roept bijna 3900 Cybertrucks terug om de gaspedalen te repareren of te vervangen. Wanneer er veel kracht wordt uitgeoefend op de pedalen, kunnen ze bekneld raken door de bekleding van het interieur. Ook kunnen de pedalen losraken, waardoor de elektrische auto onbedoeld versnelt.

5 uur geleden