
G20 eens over aanpak klimaatopwarming, weinig harde doelen
ROME (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - De leiders van de G20-landen zijn het erover eens dat alles gedaan moet worden om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graad Celsius. De algemene conclusie is echter dat ze tijdens hun tweedaagse top in Rome onvoldoende concrete toezeggingen hebben gedaan om dat doel te bereiken. "Het binnen bereik houden van de 1,5 graad zal betekenisvolle en effectieve actie en toewijding van alle landen vergen", staat in de slotverklaring .
VN-topman António Guterres sprak zijn teleurstelling uit over het resultaat, maar heeft zijn hoop nog niet verloren. Premier Mario Draghi van gastland Italië zei trots te zijn op de uitkomst, maar tekende aan dat "we ons moeten realiseren dat dit pas het begin is". Het resultaat is niet alleen "bla, bla, bla", zei hij in een verwijzing naar de woorden van klimaatactiviste Greta Thunberg.
Organisaties van klimaatactivisten vinden de verklaring onvoldoende wegens het ontbreken van concrete doelen. Zo wordt niet specifiek verwezen naar 2050 als jaar waarin de menselijke CO2-uitstoot moet zijn teruggebracht tot nul. Ook is geen streefdatum genoemd voor het beëindigen van de opwekking van elektriciteit uit steenkool. Greenpeace sprak van een zwakke slotverklaring waarin ambitie en visie ontbreken.
De tekst gaat wel iets verder dan die van de klimaatconferentie van 2015 in Parijs. De landen spraken toen af de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde aan het einde van de eeuw te beperken tot ruim onder de 2 graden, het liefst tot hooguit 1,5 graad. Zondag is in Glasgow de klimaatconferentie COP26 begonnen. Velen hopen dat de klimaatdoelen daar worden aangescherpt.
De G20 bestaat uit negentien belangrijke industriële landen, waaronder China, Rusland en de VS, en de Europese Unie. Zij zijn verantwoordelijk voor de uitstoot van naar schatting 80 procent van alle broeikasgassen ter wereld.
Meer uit Buitenland
ZAGREB (ANP) - In Zagreb zijn zaterdagavond 504.000 toeschouwers opgedaagd voor het concert van de omstreden rechts-nationalistische Kroatische band Thompson. Dat heeft de organisatie aan de publieke omroep HRT laten weten.
32 minuten geledenKYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is tevreden over het gesprek dat hij vrijdag voerde met de Amerikaanse president Donald Trump. "Het was waarschijnlijk het beste gesprek dat we tot nu toe hebben gevoerd, en ook het productiefste", zei hij in een videoboodschap.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Techmiljardair Elon Musk heeft op X de oprichting van een nieuwe politieke partij in de Verenigde Staten aangekondigd: the America Party. De voormalige bondgenoot van president Donald Trump vroeg vrijdag, op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, zijn volgers in een poll op X of zij een nieuwe partij wilden.
4 uur geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - Israël stuurt een afvaardiging naar Qatar om met Hamas te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van Israëlische gijzelaars, schrijven Israëlische media. De Israëlische delegatie vliegt naar verwachting zondag naar de golfstaat.
6 uur geledenAUSTIN (ANP/RTR/AFP) - Het dodental na de overstroming in de Amerikaanse staat Texas is opgelopen naar 27. Onder de doden zijn negen kinderen, maakte de politie bekend.
7 uur geledenDAMASCUS (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk herstelt de diplomatieke betrekkingen met Syrië. De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Lammy zei dat na een ontmoeting met de Syrische leider Ahmed al-Sharaa in Damascus.
8 uur geledenANKARA (ANP/AFP/BELGA) - Turkije wil dat de Verenigde Staten ingrijpen bij de dodelijke incidenten rond de hulpverlening in de Gazastrook, onder meer bij de Amerikaanse particuliere organisatie Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De Turkse president Erdogan zegt dat hij zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump heeft gevraagd een einde te maken aan de schietpartijen bij distributiecentra, meldt het Turkse staatspersagentschap Anadolu.
10 uur geleden