
FVD is minder actief in de Tweede Kamer dan andere fracties
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamerleden van Forum voor Democratie (FVD) zijn minder actief in de Kamer dan andere fracties. De Partij voor de Dieren (PvdD) en ChristenUnie (CU), die qua zetelaantal (nagenoeg) gelijk zijn aan de partij van Thierry Baudet, doen vaker mee in debatten en bij stemmingen. Dat blijkt uit een analyse die het ANP heeft gemaakt van cijfers van de Tweede Kamer
In de periode van 23 maart 2017, het moment van aantreden van FVD in de Tweede Kamer, tot 22 mei van dit jaar, was de Forum-fractie afwezig bij acht stemmingen over (wets)voorstellen. De CU en PvdD misten geen van deze stemmingen.
Bij moties waarover gestemd moest worden was 210 keer niemand van FVD aanwezig in bovengenoemd tijdsbestek. Bij de CU was dit zes keer het geval en bij de PvdD geen enkele keer. Opmerkelijk is dat bij de door Forum gemiste stemmingen over moties, de fractie zelf acht keer mede-indiener was.
Redenen afwezigheid
Baudet laat weten dat hij in het begin alleen met toenmalig partijgenoot Theo Hiddema in de Kamer zat. Volgens de partijleider mis je dan eerder een stemming, door ziekte of een werkbezoek. Ook wijst hij de "interne strijd" binnen de partij aan als reden voor afwezigheid.
De hoeveelheid parlementaire activiteiten, zoals debatten, rondetafelgesprekken en vragenuren, lopen sterk uiteen bij de fracties. Waar FVD in de eerder genoemde periode aan 905 parlementaire activiteiten deelnam, staat de teller bij PvdD op 2744 en bij CU op 3448. Ook was Forum dit jaar afwezig bij twee grote debatten: over de voorjaarsnota en over de parlementaire enquête over de aardgaswinning.
Bij de dit jaar ingediende schriftelijke vragen lopen de fracties gemiddeld genomen niet veel uiteen, maar als je inzoomt op losse Kamerleden wel. De vragen zijn bij CU en PvdD redelijk verdeeld over de parlementariërs. Terwijl van de 51 dit jaar door de FVD-Kamerleden ingediende vragen er 40 afkomstig waren van Pepijn van Houwelingen.
Vergoeding
De mate van activiteiten of aanwezigheid heeft geen invloed op de vergoeding van een Tweede Kamerlid. Die bedraagt ruim 124.000 euro bruto per jaar.
FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren is hierbij een opvallend geval, omdat hij naast Kamerlid ook raadslid is, en tot voor kort ook Statenlid. Door deze dubbelfuncties verdient hij meer dan een 'reguliere' parlementariër.
Opgave bijverdiensten
Ook Baudet verdient meer geld met verschillende nevenfuncties, die hij niet laat registreren bij de Tweede Kamer. Vorig jaar kwam hij hierdoor in opspraak. Sinds begin dit jaar is de Forum-leider medebestuurder van een bezorgdienst van maaltijdpakketten. Hij gaf dit opnieuw niet op als bijverdienste in het openbaar register van de Kamer.
"Ik denk niet dat de kwantiteit de kwaliteit van het werk kan beoordelen", zegt Baudet. "Ik ben voor één dag in de week overleggen op hoofdlijnen, en verder met de poten in de modder staan."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
1 dag geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
1 dag geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
5 dagen geleden