
Frustratie in Kamer: PVV blijft onduidelijk over dierenwet
DEN HAAG (ANP) - Tot grote frustratie bij verschillende partijen in de Tweede Kamer, geeft de PVV ook in het laatste deel van het debat over het aanpassen van de Wet dieren niet aan hoe zij wil stemmen. De grootste partij kan doorslaggevend zijn, maar doordat de fractie meer dan verdubbeld is, wil de PVV nog niet aangeven of zij een voorstel van de Partij voor de Dieren steunt. Dat voorstel moet regelen dat dieren in de veehouderij meer ruimte krijgen om hun natuurlijke gedrag te vertonen.
Een vergaande wetswijziging van toenmalig Partij voor de Dieren-Kamerlid Leonie Vestering werd in 2021 aangenomen. Dieren moesten hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen, waardoor de leefomstandigheden van landbouwdieren flink verbeterd zouden worden. Maar dat amendement gaat te ver, en is te vaag, oordeelde het demissionaire kabinet. Landbouwminister Piet Adema kwam met een eigen voorstel, maar dat is volgens critici veel te vrijblijvend. De PvdD wil nu dat de Kamer zich achter een nieuwe wijziging schaart, die duidelijker is en de deadline in 2040 legt. Tot slot zijn D66 en VVD ook nog met een plan gekomen om een tussenweg te vinden.
D66-Kamerlid Tjeerd de Groot geeft op vragen toe dat hijzelf niet met een eigen wijzigingsvoorstel was gekomen "als er een duidelijke positie van de PVV was geweest". In het debat uitten vooral GroenLinks-PvdA en de SP hun frustratie over het uitblijven van een standpunt van de PVV. De PvdD vreest dat het "kiezen tussen twee kwaden" wordt als de grootste partij haar voorstel niet steunt.
Reactie Graus
PVV-Kamerlid Dion Graus was maandag wel aanwezig, maar zat het debat voor. Na de kritiek hield hij tegenover andere Kamerleden vol: "Ik kan nu niets zeggen, allerlei amendementen gaan er rond, en ik moet met de fractie overleggen. Ik ben niet de PVV, ik ben een deel van de PVV." Hij weet nog niet hoe de verhoudingen liggen in zijn nieuwe fractie, gaf hij aan.
Graus staat zelf bekend als voorstander van dierenrechten en benadrukte dat zijn partij in 2021 nog wel voor het voorstel van Vestering stemde. Maar andere Kamerleden wijzen op het conservatievere geluid dat zijn partijgenoot Jeanet Nijhof-Leeuw vorige week liet horen. "Wij willen dat iedereen kan boeren op de manier dat ze dat zelf kunnen doen", aldus het Kamerlid dat sinds kort landbouwwoordvoerder is van de partij. Graus lijkt dan ook al voor te sorteren op een andere koers van zijn fractie. "Sommige dingen kunnen gaan veranderen, en daar kan ik niets aan doen."
Stemming
Op 19 maart stemt de Kamer over de voorstellen.
Meer uit Politiek
PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
3 dagen geleden