Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frustratie in Kamer: PVV blijft onduidelijk over dierenwet

Frustratie in Kamer: PVV blijft onduidelijk over dierenwet

DEN HAAG (ANP) - Tot grote frustratie bij verschillende partijen in de Tweede Kamer, geeft de PVV ook in het laatste deel van het debat over het aanpassen van de Wet dieren niet aan hoe zij wil stemmen. De grootste partij kan doorslaggevend zijn, maar doordat de fractie meer dan verdubbeld is, wil de PVV nog niet aangeven of zij een voorstel van de Partij voor de Dieren steunt. Dat voorstel moet regelen dat dieren in de veehouderij meer ruimte krijgen om hun natuurlijke gedrag te vertonen.

Een vergaande wetswijziging van toenmalig Partij voor de Dieren-Kamerlid Leonie Vestering werd in 2021 aangenomen. Dieren moesten hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen, waardoor de leefomstandigheden van landbouwdieren flink verbeterd zouden worden. Maar dat amendement gaat te ver, en is te vaag, oordeelde het demissionaire kabinet. Landbouwminister Piet Adema kwam met een eigen voorstel, maar dat is volgens critici veel te vrijblijvend. De PvdD wil nu dat de Kamer zich achter een nieuwe wijziging schaart, die duidelijker is en de deadline in 2040 legt. Tot slot zijn D66 en VVD ook nog met een plan gekomen om een tussenweg te vinden.

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot geeft op vragen toe dat hijzelf niet met een eigen wijzigingsvoorstel was gekomen "als er een duidelijke positie van de PVV was geweest". In het debat uitten vooral GroenLinks-PvdA en de SP hun frustratie over het uitblijven van een standpunt van de PVV. De PvdD vreest dat het "kiezen tussen twee kwaden" wordt als de grootste partij haar voorstel niet steunt.

Reactie Graus

PVV-Kamerlid Dion Graus was maandag wel aanwezig, maar zat het debat voor. Na de kritiek hield hij tegenover andere Kamerleden vol: "Ik kan nu niets zeggen, allerlei amendementen gaan er rond, en ik moet met de fractie overleggen. Ik ben niet de PVV, ik ben een deel van de PVV." Hij weet nog niet hoe de verhoudingen liggen in zijn nieuwe fractie, gaf hij aan.

Graus staat zelf bekend als voorstander van dierenrechten en benadrukte dat zijn partij in 2021 nog wel voor het voorstel van Vestering stemde. Maar andere Kamerleden wijzen op het conservatievere geluid dat zijn partijgenoot Jeanet Nijhof-Leeuw vorige week liet horen. "Wij willen dat iedereen kan boeren op de manier dat ze dat zelf kunnen doen", aldus het Kamerlid dat sinds kort landbouwwoordvoerder is van de partij. Graus lijkt dan ook al voor te sorteren op een andere koers van zijn fractie. "Sommige dingen kunnen gaan veranderen, en daar kan ik niets aan doen."

Stemming

Op 19 maart stemt de Kamer over de voorstellen.

Meer uit Politiek

UWV krijgt ruimte voor experiment met sollicitatieplicht WW'ers

DEN HAAG (ANP) - Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) laat het UWV experimenteren met mogelijke alternatieven voor de sollicitatieplicht voor mensen met een werkloosheidsuitkering (WW). Dat meldt de bewindsvrouw na afloop van de ministerraad.

5 uur geleden
Wilders voor 'keiharde' aanpak pro-Palestijnse studentenprotesten

DEN HAAG (ANP) - De pro-Palestijnse protesten op het terrein van de Universiteit van Amsterdam en andere universiteiten moeten "keihard" worden aangepakt, vindt Geert Wilders. "Hoe eerder en hoe harder en hoe vaker er op wordt getreden tegen mensen die ook geweld gebruiken, zelfs tegen de politie, hoe beter", zegt de PVV-leider.

6 uur geleden
EU-verkiezingen leven nog onvoldoende, ziet De Jonge: 'best gek'

DEN HAAG (ANP) - De verkiezingen voor het Europees Parlement die over een maand worden gehouden leven "nog onvoldoende" in de samenleving, denkt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. "En dat is eigenlijk best gek", vindt hij: Europese samenwerking is volgens hem nodig om klimaatverandering en problemen met migratie op te lossen.

7 uur geleden
Staatssecretaris onderbouwde gaswinningsbesluit niet goed genoeg

GRONINGEN (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw heeft het gaswinningsbesluit voor het Groningenveld voor 2023-2024 niet goed genoeg onderbouwd, stelt de Raad van State (RvS) in een uitspraak woensdag. Vijlbrief had eerder besloten dat het Groningenveld van 1 oktober 2023 tot 30 september 2024 als reserve nodig zou zijn voor heel koude periodes. De RvS zegt in de uitspraak dat het vanaf 1 mei niet meer zo koud wordt dat dit nodig is.

8 uur geleden
Van der Plas hoopt woensdag tot formatieakkoord te komen

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas is optimistisch over het formatieoverleg: ze hoopt dat de partijen woensdag nog tot een akkoord komen. Voorafgaand aan de derde sessie van de week zei de BBB-voorvrouw dat "ik er gewoon positief over ben. Dat is mijn perceptie".

8 uur geleden
Wilders hoopt er nog deze week uit te komen aan formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Wat PVV-leider Geert Wilders betreft, komen de vier partijen aan de formatietafel er binnen enkele dagen uit. "Ik hoop echt dat het deze week wel echt klaar moet zijn", zei hij. Maar het is onzeker of dat lukt. "Het is niet alleen afhankelijk van mij, we doen het met zijn vieren", aldus Wilders vlak voor een overleg met onderhandelaars van VVD, NSC, BBB en de informateurs.

8 uur geleden
Kieskompas: eigenlijk moet ChristenUnie grootste partij zijn

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse kiezers zijn heel gematigd, veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. "Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn. De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid. Ze zijn gematigd en voorzichtig, ook over Europa. Die elementen vindt iedereen best prettig. De meeste mensen zitten ergens in het midden", aldus Blanken.

8 uur geleden