Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Freelance journalisten slepen DPG Media voor de rechter

Freelance journalisten slepen DPG Media voor de rechter

DEN HAAG (ANP) - Freelancejournalisten Hans Teunissen en Peter Nicolai dagen mediabedrijf DPG Media voor de rechter. De twee willen met terugwerkende kracht een rechtvaardiger tarief voor hun werkzaamheden afdwingen van het bedrijf achter kranten als de Volkskrant en het AD, nieuwswebsite NU.nl en radiozender QMusic, meldt vakbond NVJ.

DPG Media zou freelancejournalisten aanmerkelijk minder betalen dan de ‘eigen’ journalisten. Fotojournalist Nicolai maakt in opdracht van DPG Media foto’s voor de regionale dagbladen BN DeStem en PZC. Per opdracht is hij naar eigen zeggen zo’n 2,5 uur bezig. Hij krijgt daar 42 euro voor, minder dan 17 euro bruto per uur. Ook Teunissen, die schrijft voor dagblad De Gelderlander, zou voor zijn artikelen in doorsnee 17 euro bruto per uur verdienen.

Volgens de NVJ, die het duo bijstaat, weigert het mediaconcern om met de journalisten in gesprek te gaan en is "noodgedwongen" gekozen voor een gang naar de rechter. Ook de Stichting Rechtshulp Auteurs (SRA) steunt de freelancers in hun actie.

Weinig respectvol

De NVJ verwijt DPG Media onder meer dat het weinig respectvol met freelancers omgaat. "DPG Media heeft een aandeel van bijna 50 procent op de Nederlandse dagbladmarkt en heeft afgelopen jaren winsten gerealiseerd van honderden miljoenen euro’s. Alle werkenden bij DPG moeten een vergoeding ontvangen, die past bij de waarde en professionaliteit van hun werk", stelt Thomas Bruning, secretaris van de NVJ. DPG Media doet dit vanwege cao-afspraken volgens hem wel voor journalisten in loondienst. "Maar diezelfde verantwoordelijkheid voelen zij niet voor freelancers."

Zakelijk directeur Bart Verkade van DPG Media betreurt de gang van zaken, vooral omdat de NVJ eenzijdig heeft besloten de gesprekken af te breken. Nicolai en Teunissen hebben volgens hem 30 jaar naar tevredenheid gewerkt voor de regionale dagbladen die nu vallen onder DPG en ze hebben ook altijd de voorwaarden geaccepteerd. "Ze hebben geen factuur betwist en nooit laten weten dat zij niet tevreden zouden zijn over de opdrachten die zij ontvingen", aldus Verkade.

Onoverbrugbaar

Halverwege vorig jaar dienden de twee journalisten volgens DPG op verzoek van de NVJ claims in die vijf jaar terug in de tijd gingen en waarmee honderdduizenden euro’s waren gemoeid. "Wij zijn met beide freelancers in gesprek gegaan, maar de verschillen bleken onoverbrugbaar", aldus Verkade. Hij is ervan overtuigd dat Teunissen en Nicolai billijke tarieven hebben ontvangen voor hun bijdragen.

Verder meldt Verkade dat DPG het afgelopen jaar veelvuldig gesproken heeft met de NVJ over aanpassing van de voorwaarden voor freelancejournalisten. DPG heeft in die tijd al tarieven verhoogd. Kortgeleden is door DPG Media onder meer een minimumtarief voor freelancers ingevoerd, dat volgens het bedrijf 50 procent boven de geldende cao-lonen ligt. DPG wijst er verder op dat eisen van de NVJ in eerdere rechtszaken al als onredelijk werden bestempeld en daarmee afgewezen.

Meer uit Financieel

Jongeren kopen massaal caravans en campers

UTRECHT (ANP) - Het caravan- en camperbezit onder jongeren is de afgelopen jaren fors gestegen. Tussen 1 januari 2020 en 1 september 2023 steeg het bezit onder Nederlanders tot en met 25 jaar met liefst 53 procent, in de categorie 26 tot en met 35 jaar gaat het om een toename van 35,5 procent. Het totale aantal van dit soort kampeermiddelen in Nederland groeide in deze periode met 7 procent, meldt de Kampeer en Caravan Industrie (KCI).

5 uur geleden
Producenten krijgen ook korting op niet volledig duurzaam plastic

LEIDSCHENDAM (ANP) - Producenten en importeurs, die verpakte producten op de markt brengen, krijgen vanaf volgend jaar ook korting op het bedrag dat ze betalen voor het inzamelen en recyclen van plastic als de verpakkingen niet helemaal duurzaam zijn. Nu krijgen bedrijven alleen korting als verpakkingen volledig milieuvriendelijk zijn. Veel producenten en importeurs vinden het echter te moeilijk om aan alle eisen te voldoen. Daarom krijgen zij vanaf januari al een beetje korting als plastic verpakkingen iets duurzamer zijn.

7 uur geleden
Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

15 uur geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

18 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

18 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

19 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

21 uur geleden