Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Freddie Mercado in Vleeshal Middelburg

Freddie Mercado in Vleeshal Middelburg

MIDDELBURG - Voordat je Freddie Mercado ziet, hoor je hem. Het gerinkel van sieraden wordt luider en luider naarmate de kunstenaar dichterbij komt. Het is een bekend geluid in de kunstscene van San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico. Maar hoe vaak je de kunstenaar ook in levende lijve hebt aanschouwd, de ervaring van zijn lichamelijke aanwezigheid –letterlijk en figuurlijk groots– zorgt altijd voor een gevoel van verwondering. Want waar zijn collega-kunstenaars tentoonstellingen openen, beweegt Freddie Mercado zich als een tentoonstelling voort.

De praktijk van Mercado (geb. 1967, Puerto Rico) draait om maximalistische performances. Ze gaan vaak over genderfluïditeit en het gevoel van bestaan tussen verschillende plekken tegelijk. Met een pastiche van drag-elementen –vaak spelend met hypervrouwelijkheid en hyperseksualiteit– en culturele kenmerken –die regionale, nationale en Caribische stijlen en tradities combineren– bevraagt Mercado de fundamenten van identiteitsvorming. Zijn kostuums en draagbare artefacten getuigen van een eigenzinnig gevoel voor humor, scherpzinnig absurdisme en minutieus vakmanschap. ‘Horror vacui’ zou een understatement zijn om zijn werk te beschrijven.

Gefragmenteerd of zelfs gebroken
Freddie Mercado waagt zich aan het eeuwenoude zelfportret en verandert het in een spektakel. De kunstenaar presenteert niet één versie van het zelf, of twee tegenovergestelde versies in conflict, maar laat zijn toeschouwer zien dat het zelf altijd in beweging is, nooit vastomlijnd – net als zijn fysieke kostuums en artefacten zelf, die voortdurend evolueren en nooit ‘klaar’ zijn. In het werk van Mercado is het subject gefragmenteerd en zelfs gebroken: het Spaanse woord ‘fractura’ duikt sinds 2017 op in de titel van verschillende werken, waaronder de performance die Mercado in november van dat jaar deed voor het nomadische programma van Vleeshal. Het was slechts twee maanden nadat orkaan Maria verwoesting zaaide over Puerto Rico en daarbij ook de studio van de kunstenaar vernietigde, en kort nadat Mercado’s mobiliteit sterk werd ingeperkt door een heupbreuk – gebeurtenissen waardoor het woord ‘fractura’ niet alleen doet denken aan breuken door het zelf, maar ook door Mercado’s eiland. Het is in deze nationale context, een bestaan op het kruispunt van natuurrampen, economische malaise en de geschiedenis van het kolonialisme, dat we de betekenis van deze kunst, zo ontzettend feestelijk en uitbundig, kunnen proberen te vatten. Waar jezelf zijn niet vanzelfsprekend is, wordt het neerzetten van jezelf als spektakel een daad van verzet. Maar voor Mercado is het ook een noodzakelijkheid – de enige manier om te genezen wat gebroken is.

Een andere versie van jezelf
Deze solotentoonstelling, met de toepasselijke titel Freddie, presenteert een reeks schilderijen samen met de overblijfselen van de eenmalige performance tijdens de opening. We nodigen je uit om hem daar te komen leren kennen. Misschien loop je, in het spanningsveld tussen vervreemding en herkenning, zelfs wel een andere versie van jezelf tegen het lijf.

Meer uit Middelburg

Meedenken over de Noordwestroute

Er speelt veel rond verkeersstructuur in het noordwesten van Walcheren, oftewel de Noordwestroute. De leefbaarheid in de dorpen staat onder druk door overlast van doorgaand verkeer. Op dagen dat er veel toeristen komen, is dit nog erger. Er is geen simpele oplossing voor handen. Het oplossen van een probleem in het ene dorp kan zorgen voor extra overlast in een ander dorp. 

2 uur geleden
Traumahelikopter ingezet bij botsing tussen twee fietsers in Veere

VEERE - Bij een aanrijding op een fietspad in Veere is zaterdag aan het einde van de ochtend een traumahelikopter ingezet. Hierbij raakte zeker één persoon gewond.

4 uur geleden
Dronken Middelburger met rijverbod weer gepakt op scooter

MIDDELBURG - Een dronken Middelburger (36) is vrijdagmorgen vroeg aangehouden voor rijden op zijn scooter, terwijl hij een rijverbod heeft. Hij werd gepakt op de Beenhouwerssingel in zijn woonplaats.

1 dag geleden
Activiteiten tijdens Dag van Europa in de ZB

Op donderdag 9 mei 2024 (Hemelvaartsdag) wordt de Dag van Europa gevierd, het feest van vrede en eenheid in Europa. De ZB viert dit op woensdagmiddag 8 mei 2024, van 13.00 tot 16.45 uur, met diverse activiteiten voor jong en oud. De Dag van Europa wordt dit jaar gekoppeld aan het Eurovisiesongfestival.  

1 dag geleden
Dodenherdenking gemeente Veere

DOMBURG - Op 4 mei staat de gemeente Veere stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in latere oorlogssituaties is omgekomen. De gemeente Veere faciliteert en ondersteunt de dodenherdenking op verschillende locaties. De programma's van de 4 mei herdenkingen per kern zijn te vinden op de website van de gemeente Veere.  

1 dag geleden
Dodenherdenking Middelburg en Arnemuiden

MIDDELBURG - Op zaterdag 4 mei vindt in Middelburg en Arnemuiden de dodenherdenking plaats. In Middelburg op het Abdijplein en in Arnemuiden op de algemene begraafplaats aan de Radermacherstraat.

1 dag geleden
Gedetineerde vernielt celdeur Torentijd Middelburg

MIDDELBURG - Meerdere eenheden van de politie zijn woensdagavond ingezet bij een incident in gevangeniscomplex Torentijd in Middelburg. Volgens de politie had een gevangene zijn celdeur beschadigd. 

2 dagen geleden