
Franse onrust drukt economische bedrijvigheid eurozone
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in juni minder sterk gegroeid dan een maand eerder, meldt marktonderzoeker S&P Global. Dat kwam vooral door een sterkere dan verwachte krimp van de Franse economie, waar het verrassende besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde verkiezingen uit te schrijven voor onrust zorgde bij bedrijven.
In mei nam de bedrijvigheid in het eurogebied nog toe tot het hoogste niveau in een jaar tijd. Dat kwam vooral door een sterke groei van de activiteit in Duitsland. De index van S&P Global die de algehele bedrijvigheid in het eurogebied meet, daalde deze maand naar een stand van 50,8, van 52,2 een maand eerder. Economen hadden gerekend op een stand van 52,5. Een niveau van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp.
Ondanks de afname laat de economische bedrijvigheid wel voor de vierde maand op rij groei zien. De groei van de dienstensector nam af ten opzichte van mei en de industrie kromp sterker dan een maand eerder.
Aanstaande verkiezingen
In Frankrijk nam de bedrijvigheid af tot het laagste niveau in vier maanden. Zowel in de dienstensector als de industrie viel de krimp groter uit dan voorzien. "De onzekerheid van de komende verkiezingen zorgt ervoor dat Franse bedrijven voorzichtig blijven met investeringen en nieuwe orders, en zware tijden vrezen", zegt econoom Norman Liebke van Hamburg Commercial Bank in een toelichting.
Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland, liet in juni een sterker dan verwachte groeivertraging zien. De Duitse industrie kromp daarbij sterker dan voorzien, terwijl de groei van de dienstensector lager uitviel dan verwacht. In mei kwam de bedrijvigheid in Duitsland nog uit op het hoogste niveau in een jaar.
Ramingen
De tegenvallende cijfers duiden er volgens ING-econoom Bert Colijn op dat de economische groei van de eurozone in het tweede kwartaal waarschijnlijk iets lager zal uitkomen dan de groei van 0,3 procent in het eerste kwartaal. Ook hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank rekent nu voor het eurogebied op een groei van 0,2 procent. Eerder ging hij uit van een groei van 0,3 procent.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Met het sluiten van het handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten komt er voorlopig een einde aan de onzekerheid voor bedrijven. Tegelijkertijd blijft een algemeen tarief van 15 procent op alle Europese producten een bijzonder pijnlijke maatregel voor ondernemers, reageert ondernemersorganisatie VNO-NCW.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Met de handelsdeal die de EU en de Verenigde Staten zondag overeenkwamen "lijken ergere scenario's vermeden te zijn, wat uitstekend nieuws is". Dat zegt ING-econoom Carsten Brzeski in een eerste reactie.
8 uur geledenBERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse bondskanselier Friedrich Merz noemt het handelsakkoord dat zondag is gesloten tussen de Amerikaanse president Donald Trump en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen positief. Het akkoord voorkomt volgens hem een handelsoorlog en een zware klap voor de autosector.
9 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse exportindustrie vindt de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie een "pijnlijk compromis". Dat zegt brancheorganisatie BGA. De Amerikaanse president Donald Trump en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen spraken zondag af dat er een algemene Amerikaanse importheffing komt van 15 procent op de meeste goederen uit de EU, waaronder Duitse auto's.
9 uur geledenTURNBERRY (ANP/RTR) - Strategische producten, waaronder vliegtuigen en vliegtuigonderdelen, bepaalde chemicaliën, chipapparatuur en sommige landbouwproducten, zijn vrijgesteld van de Amerikaanse importheffingen van 15 procent. Dat heeft voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen gezegd op een persconferentie na haar handelsdeal met de Amerikaanse president Donald Trump. "We werken eraan om meer producten op deze lijst te krijgen."
9 uur geledenTURNBERRY (ANP/RTR) - De handelsdeal tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie brengt "stabiliteit". Dat zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie na handelsoverleg met de Amerikaanse president Donald Trump op zijn golfbaan in het Schotse Turnberry.
9 uur geledenTURNBERRY (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft een handelsakkoord bereikt met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. De aankondiging komt minder dan een week voor de deadline van 1 augustus waarop de hogere tarieven van Trump van kracht zouden worden. Hiermee is een handelsoorlog afgewend die een zware klap had kunnen betekenen voor de wereldeconomie.
11 uur geleden