Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franse groeiverwachting 2024 lager door rente en Duitse zwakte

Franse groeiverwachting 2024 lager door rente en Duitse zwakte

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse economie zal volgend jaar volgens minister van Financiën Bruno Le Maire wat minder sterk groeien dan eerder gedacht. Hij verwees daarbij vooral naar tegenwind voor de Franse economie door de renteverhogingen van centrale banken en de economische zwakte in Duitsland.

Volgens Le Maire zal de groei van de tweede economie van de eurozone uitkomen op 1,4 procent, terwijl eerder op 1,6 procent werd gerekend. Ook de kwakkelende economie van China heeft een rol bij die lagere prognose, aldus de minister. Hij zegt wel dat de Franse economie "dynamisch is in een afzwakkend Europees en internationaal klimaat".

Vanwege de economische malaise in Duitsland staat de Franse export naar het buurland onder druk, terwijl de hoge rente zorgt voor gestegen leenkosten voor bedrijven en huishoudens. De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde donderdag nog de rente voor de tiende keer op de rij om de inflatie aan te pakken. De ECB gaf wel aan dat er nu een einde kan komen aan de renteverhogingen. Tegelijkertijd kwam de Chinese centrale bank met nieuwe maatregelen om de economie te stimuleren.

De Franse economie zou dit jaar met circa 1 procent moeten groeien volgens de meest recente prognoses van de Europese Commissie. Voor Duitsland, de grootste economie van het eurogebied, wordt echter op een krimp van 0,4 procent gerekend.

Meer uit Financieel

Federal Reserve laat rentetarief opnieuw onveranderd

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft de rente opnieuw ongewijzigd gelaten. Daarmee blijft het rentetarief in de Verenigde Staten tussen de 5,25 en 5,50 procent. Op de financiële markten werd al verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente op het hoogste niveau sinds 2001 zou laten.

35 minuten geleden
Een vijfde meer winst voor Amerikaanse investeerder KKR

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR, in Nederland eigenaar van onder meer fietsenbedrijf Accell en de vakantieaanbieders Roompot en Landal GreenParks, heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 863,7 miljoen dollar (811 miljoen euro). Dat is 20 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, maakte de vermogensbeheerder bekend.

1 uur geleden
Adema geeft toch vrijstelling voor bestrijdingsmiddelen kersen

DEN HAAG (ANP) - Kersentelers mogen een jaar langer gebruikmaken van twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg. Demissionair landbouwminister Piet Adema schrijft aan de Tweede Kamer dat hij deze vrijstelling "nog eenmaal" verleent. Hij reageert daarmee op een motie van de BBB, die door een ruime Kamermeerderheid is gesteund.

1 uur geleden
Aandeelhouders eens over beloning topman Unilever

LONDEN (ANP) - Aandeelhouders van Unilever hebben ingestemd met een nieuw beloningsbeleid waardoor topman Hein Schumacher maximaal 17,6 miljoen euro kan verdienen. Vorig jaar verzetten aandeelhouders zich nog tegen een in hun ogen slecht onderbouwd beloningsvoorstel voor de Nederlander.

3 uur geleden
Schiphol weerspreekt versoepelde voorwaarden natuurvergunning

SCHIPHOL (ANP) - De voorwaarden om een natuurvergunning te krijgen, waren voor Schiphol hetzelfde als voor andere bedrijven. Dat zegt de luchthaven na mediaberichten van eerder deze week, waarin werd gesteld dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) de regels had afgezwakt.

4 uur geleden
Vakbonden stellen Staat ultimatum om uitblijven zwaarwerkregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en VCP hebben woensdag - op de Dag van de Arbeid - een ultimatum gesteld aan de Staat. De bonden willen dat de Staat meer doet om tot een permanente regeling te komen voor mensen met zware beroepen die eerder met pensioen willen. Gebeurt dat niet, dan dreigen acties en stakingen in verschillende sectoren. Demissionair minister Carola Schouten (Pensioenen) belooft met de bonden en werkgevers in gesprek te gaan.

4 uur geleden
Veel kritiek op duurzaamheid moederbedrijf Knorr en Dove

LONDEN (ANP) - Aandeelhouders hebben veel kritiek geuit op de duurzaamheidsambities van Unilever, een bedrijf dat zich vaak laat voorstaan op zijn maatschappelijke engagement. Op het vlak van klimaat en mensenrechten zou het moederbedrijf van merken als Knorr, Dove en Persil tekortschieten, klonk het op de aandeelhoudersvergadering.

5 uur geleden