
Frankrijk: vijftiental landen voelt voor beschermen Oekraïne
PARIJS (ANP) - Een vijftiental landen wil nadenken over troepen en materieel om Oekraïne te beschermen als de oorlog stilvalt, zegt aanvoerder Frankrijk. Samen met het Verenigd Koninkrijk heeft Frankrijk de afgelopen weken tientallen bondgenoten bijeengeroepen en geraadpleegd. Dat werk wordt vanaf nu versneld, aldus het VK.
Welke landen precies voelen voor een bijdrage aan bijvoorbeeld een troepenmacht die Rusland moet ontmoedigen om opnieuw aan te vallen, liet de Franse defensieminister Sébastien Lecornu onvermeld. Nederland schoof bij ieder overleg tot dusver aan en wordt door bondgenoten steevast genoemd als potentiële deelnemer.
De "coalitie van bereidwillige landen" die het VK en Frankrijk proberen te smeden, gaat nu vaart krijgen, zei de Britse defensieminister John Healey. "Vanaf vandaag versnellen we dat werk."
Niet alleen grondtroepen
Lecornu hamerde er woensdag na overleg met zijn collega's uit Duitsland, Polen, Italië en het Verenigd Koninkrijk nog maar eens op dat het niet alleen om grondtroepen zou gaan. Ook het bewaken van het luchtruim, van de Zwarte Zee en van kerncentrales met bijvoorbeeld de luchtmacht en de marine is belangrijk. En veiligheidsgaranties voor Oekraïne beginnen met het versterken van het Oekraïense leger zelf.
Frankrijk riep dinsdag de legerchefs van 36 landen bijeen en maande ze om tot concretere plannen en toezeggingen te komen nu er voorzichtig zicht lijkt te komen op een staakt-het-vuren. Oekraïne ging maandag akkoord, al maakt Rusland geen aanstalten hetzelfde te doen.
Landen die mee zouden kunnen doen aan de bescherming van Oekraïne, kijken het nog even aan zolang een wapenstilstand ver weg lijkt, benadrukken ingewijden steeds. Eerst maar eens zien of het ervan komt, vinden ze.
Meer uit Buitenland
JERUZALEM (ANP/RTR) - Er bestaat een kans op een deal over de resterende gijzelaars in Gaza tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan de regio volgende week. Dat zei een hooggeplaatste Israëlische functionaris maandag. Volgens de functionaris is de deal noodzakelijk om de nieuwe Israëlische operatie in het gebied te voorkomen.
33 minuten geledenVATICAANSTAD (ANP/AFP) - Alle 133 kardinalen die gaan stemmen in de komende pausverkiezing zijn aangekomen in Rome, meldt het Vaticaan maandag. De kardinalen komen vanaf woensdag bijeen in de Sixtijnse Kapel waar ze een opvolger voor de overleden paus Franciscus kiezen.
37 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is bezorgd over het opgeschaalde offensief van Israël in Gaza. "Dat zal leiden tot nog meer slachtoffers en nog meer lijden voor de Palestijnse bevolking", zei een woordvoerder van de Commissie maandag. De Commissie dringt er bij Israël op aan zich in te houden, voegde hij eraan toe.
1 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/AFP) - CDU/CSU en de SPD hebben in Duitsland maandag het regeerakkoord ondertekend, een dag voordat de nieuwe regering wordt beëdigd. De aankomende bondskanselier Friedrich Merz zei tijdens de ceremonie "alle vertrouwen" te hebben dat de partijen "zullen slagen ons land te regeren met kracht, planning en vertrouwen".
1 uur geledenGAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas noemt het Israëlische plan voor de hervatting van de hulplevering aan de bevolking van Gaza "politieke chantage". Het Israëlische veiligheidskabinet stemde in de nacht van zondag op maandag in met het plan dat ervoor moet zorgen dat Hamas geen controle kan krijgen over de hulpleveranties.
1 uur geledenISLAMABAD (ANP/DPA) - Pakistan heeft maandag opnieuw een raket getest te midden van oplopende spanningen met India na een dodelijke terroristische aanslag in de betwiste regio Kasjmir.
2 uur geledenMADRID (ANP/RTR) - Koperdieven hebben zondagavond een deel van het Spaanse hogesnelheidsnetwerk platgelegd. Duizenden mensen strandden op stations en sommigen moesten de nacht doorbrengen in de trein. De Spaanse minister van Transport Oscar Puente spreekt in een bericht op X van "ernstige sabotage".
3 uur geleden