Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk stopt met NAVO-missie om ruzie met Turkije

Frankrijk stopt met NAVO-missie om ruzie met Turkije

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - Frankrijk trekt zich tijdelijk terug uit een NAVO-missie in de Middellandse Zee. De Fransen eisen een reactie van de NAVO-top over hun bezorgdheid over de rol van Turkije in de missie. De twee NAVO-leden hebben een felle ruzie over elkaars rol in de Libische burgeroorlog

Een Franse defensiefunctionaris meldt woensdag dat de NAVO van de tijdelijke Franse terugtrekking op de hoogte is gebracht. In een brief aan NAVO-chef Jens Stoltenberg dient Frankrijk vier eisen tot opklaring in over de missie Sea Guardian. Die missie werkt samen met de EU-missie die een VN-wapenembargo tegen Libië handhaaft. De resultaten van een onderzoek naar een incident tussen Franse en Turkse marineschepen zouden de directe aanleiding zijn voor de Franse terugtrekking.

Frankrijk en Turkije liggen al een aantal dagen op ramkoers vanwege harde kritiek over en weer over elkaars rol in de Libische burgeroorlog. De Franse president Emmanuel Macron beschuldigde Turkije maandag van "een historische, criminele verantwoordelijkheid" voor de situatie in Libië.

Turkije woedend

Volgens Macron mengt Turkije zich in weerwil van internationale afspraken in het conflict door militanten en wapens naar het land te sturen. Macron haalde hard uit door naar Turkije te verwijzen als "een land dat claimt NAVO-lid te zijn".

Turkije reageerde dinsdag woedend door Frankrijk een "destructieve" benadering van het Libische conflict te verwijten. Volgens de Turken probeert Frankrijk de invloed van Rusland te versterken in het Noord-Afrikaanse land dat door oorlog wordt verscheurd sinds dictator Muammar Kaddafi in 2011 werd afgezet en gedood.

Meer uit Buitenland

Ryan Gosling gaat I'm just Ken live zingen bij de Oscars

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Ryan Gosling gaat het nummer I'm just Ken uit de film Barbie live zingen bij de Oscars. Dat meldt Variety maandag. Er werd al weken gespeculeerd of de acteur het nummer, dat hij in de film zingt als het personage Ken, tijdens de ceremonie zou gaan uitvoeren.

1 uur geleden
Op zijn kant liggende Odysseus stuurt eerste beelden van de maan

HOUSTON (ANP/AFP) - Maanlander Odysseus heeft zijn eerste beelden van de maan gestuurd, meldt het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines. De beelden zijn van het zuidelijkste punt op de maan dat een voertuig ooit heeft bereikt.

3 uur geleden
Israël informeert internationaal hof over voorkomen genocide Gaza

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag laten weten hoe de strijdkrachten genocide onder Palestijnen in de Gazastrook voorkomen. De Israëlische regering reageert hiermee op een tussentijdse uitspraak van het hof, nadat Zuid-Afrika de kwestie had aangekaart en Israël van volkerenmoord had beschuldigd.

4 uur geleden
Rusland meldt drie burgerdoden door droneaanval op Belgorod

BELGOROD (ANP/RTR) - Door een Oekraïense droneaanval op Belgorod zijn drie burgers omgekomen en drie anderen gewond geraakt, meldt de gouverneur van de Russische regio, Vjatsjeslav Gladkov. De drone raakte een auto.

4 uur geleden
Israël: burgers pas terug naar Noord-Gaza als gijzelaars vrij zijn

TEL AVIV (ANP) - De honderdduizenden Palestijnen die Israël uit het noorden van Gaza heeft verdreven, kunnen er pas terugkeren "als alle gijzelaars zijn vrijgelaten". Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant gezegd tegen familieleden van de Israëlische gijzelaars die Hamas sinds 7 oktober vasthoudt, zo bericht de Israëlische krant Yedioth Ahronoth.

5 uur geleden
NAVO-topman: lidmaatschap Zweden maakt ons sterker

BRUSSEL (ANP) - Het NAVO-lidmaatschap van Zweden zal "ons allemaal" sterker en veiliger maken, reageert de topman van het bondgenootschap, Jens Stoltenberg, op het Hongaarse akkoord voor toetreding.

6 uur geleden
Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot een boete van in totaal 454 miljoen dollar (419 miljoen euro). Trump had al aangekondigd het vonnis van 16 februari aan te vechten. De zaak kan zich nog maanden, tot mogelijk een jaar, voortslepen.

6 uur geleden