Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk stopt 20 miljard extra in verzachten impact inflatie

Frankrijk stopt 20 miljard extra in verzachten impact inflatie

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe ronde maatregelen van de Franse regering om de impact van de stijgende inflatie te verzachten gaat ongeveer 20 miljard euro kosten. Dat zei de minister van Financiën Bruno Le Maire donderdag tegen radiozender Europe 1. De nieuwe maatregelen zullen volgens de minister meer gericht zijn op werknemers en bestaan onder andere uit loonsverhogingen in de publieke sector en brandstofkortingen voor chauffeurs.

De Franse overheid heeft dit jaar al ongeveer 26 miljard euro uitgetrokken voor energieprijsplafonds en brandstofkortingen om bedrijven en huishoudens te helpen met de gestegen energierekeningen. Hogere dan verwachte belastinginkomsten in 2021 zullen het plan volgens de minister helpen financieren.

"We moeten overgaan op maatregelen die gericht en tijdelijk zijn", aldus Le Maire. "We willen geen nieuwe 'koste wat het kost'-benadering want onze financiën laten dat niet toe." De minister waarschuwde eerder al dat de Franse overheidsfinanciën zich op een 'alarmniveau' bevinden doordat de overheidsschulden tijdens de pandemie zijn opgelopen en de rentetarieven zijn gestegen.

Belastingen

De Franse overheid heeft bedrijven ook opgeroepen te helpen om de pijn van de hoge inflatie voor consumenten te verzachten. Le Maire sloot daarbij belastingverhogingen voor bedrijven opnieuw uit, waaronder extra belastingen voor bedrijven die enorm profiteren van bijvoorbeeld de sterk gestegen olie- en gasprijzen. Volgens de minister gaan dergelijke belastingverhogingen namelijk niet direct naar de Fransen die op dit moment een koopkrachtprobleem hebben.

Het Franse transportconcern CMA CGM heeft al toegezegd dat het de prijzen met 500 euro per container zal verlagen voor sommige Franse klanten. Olieproducent TotalEnergies liet weten deze zomer kortingen te bieden op de benzineprijzen bij de tankstations langs de Franse snelwegen om vakantiegangers te helpen. Le Maire zei ook met banken en verzekeringsmaatschappijen te hebben gesproken over hoe ze de kosten voor huishoudens kunnen verlagen.

Meer uit Financieel

Maker fitnessapparatuur Peloton maakt koerssprong op Wall Street

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Maker van slimme fitnessapparatuur Peloton heeft vrijdag een koerssprong van bijna 14 procent gemaakt op Wall Street op een verder vrij rustige beursdag. De Amerikaanse onderneming kondigde aan bijna 800 banen te schrappen, veel van zijn speciale winkelshowrooms te sluiten en zijn prijzen te verhogen.

7 uur geleden
Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

8 uur geleden
Spanje vraagt Duitsland om hulp voor gaspijp naar Centraal-Europa

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse regering heeft Duitsland om hulp gevraagd voor het voltooien van een lang geplande gaspijpleiding tussen Portugal en Centraal-Europa. Volgens verantwoordelijk minister Teresa Ribera zou Duitsland zich moeten mengen in de onderhandelingen over de pijpleiding, die nu nog stopt bij Hostalric in Catalonië, oftewel meer dan 100 kilometer van de grens. Aan Franse kant moet er ook nog zo'n 120 kilometer pijpleiding worden aangelegd.

8 uur geleden
Veel verzet tegen Hongaars plan voor houtkap om kachel te stoken

BOEDAPEST (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Hongarije is veel verzet tegen een decreet van de overheid om het kappen van bos in onder meer natuurparken toe te staan voor het verkrijgen van brandhout. Met die maatregel wil de regering van premier Viktor Orbán de bevolking een alternatief bieden om in de winter alsnog de kachel te kunnen stoken, nu de levering van gas uit Rusland hoogst onzeker is.

9 uur geleden
NN verwacht verzekeringspremies te moeten verhogen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar NN verwacht de premies voor verzekeringen opnieuw te moeten verhogen vanwege de sterke prijsstijgingen. De premies voor particuliere inboedel- en schadeverzekeringen stegen dit jaar al gemiddeld met 5 procent, zegt topman David Knibbe in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

11 uur geleden
Europese beleggers trekken zich op aan afkoelende inflatie in VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn overwegend met winsten het weekend in gegaan. De aandelenmarkten leken zich op te trekken aan de afkoelende inflatie in de Verenigde Staten. Beleggers deden het verder rustig aan, nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt.

11 uur geleden
Vakbonden bereiden acties bij NS voor, mogelijk stakingen

UTRECHT (ANP) - Vakbonden bereiden acties en mogelijk stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

13 uur geleden