Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk stopt 20 miljard extra in verzachten impact inflatie

Frankrijk stopt 20 miljard extra in verzachten impact inflatie

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe ronde maatregelen van de Franse regering om de impact van de stijgende inflatie te verzachten gaat ongeveer 20 miljard euro kosten. Dat zei de minister van Financiën Bruno Le Maire donderdag tegen radiozender Europe 1. De nieuwe maatregelen zullen volgens de minister meer gericht zijn op werknemers en bestaan onder andere uit loonsverhogingen in de publieke sector en brandstofkortingen voor chauffeurs.

De Franse overheid heeft dit jaar al ongeveer 26 miljard euro uitgetrokken voor energieprijsplafonds en brandstofkortingen om bedrijven en huishoudens te helpen met de gestegen energierekeningen. Hogere dan verwachte belastinginkomsten in 2021 zullen het plan volgens de minister helpen financieren.

"We moeten overgaan op maatregelen die gericht en tijdelijk zijn", aldus Le Maire. "We willen geen nieuwe 'koste wat het kost'-benadering want onze financiën laten dat niet toe." De minister waarschuwde eerder al dat de Franse overheidsfinanciën zich op een 'alarmniveau' bevinden doordat de overheidsschulden tijdens de pandemie zijn opgelopen en de rentetarieven zijn gestegen.

Belastingen

De Franse overheid heeft bedrijven ook opgeroepen te helpen om de pijn van de hoge inflatie voor consumenten te verzachten. Le Maire sloot daarbij belastingverhogingen voor bedrijven opnieuw uit, waaronder extra belastingen voor bedrijven die enorm profiteren van bijvoorbeeld de sterk gestegen olie- en gasprijzen. Volgens de minister gaan dergelijke belastingverhogingen namelijk niet direct naar de Fransen die op dit moment een koopkrachtprobleem hebben.

Het Franse transportconcern CMA CGM heeft al toegezegd dat het de prijzen met 500 euro per container zal verlagen voor sommige Franse klanten. Olieproducent TotalEnergies liet weten deze zomer kortingen te bieden op de benzineprijzen bij de tankstations langs de Franse snelwegen om vakantiegangers te helpen. Le Maire zei ook met banken en verzekeringsmaatschappijen te hebben gesproken over hoe ze de kosten voor huishoudens kunnen verlagen.

Meer uit Financieel

IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

2 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

2 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

21 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

23 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

1 dag geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

1 dag geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

1 dag geleden