Frankrijk stopt 20 miljard extra in verzachten impact inflatie
PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe ronde maatregelen van de Franse regering om de impact van de stijgende inflatie te verzachten gaat ongeveer 20 miljard euro kosten. Dat zei de minister van Financiën Bruno Le Maire donderdag tegen radiozender Europe 1. De nieuwe maatregelen zullen volgens de minister meer gericht zijn op werknemers en bestaan onder andere uit loonsverhogingen in de publieke sector en brandstofkortingen voor chauffeurs.
De Franse overheid heeft dit jaar al ongeveer 26 miljard euro uitgetrokken voor energieprijsplafonds en brandstofkortingen om bedrijven en huishoudens te helpen met de gestegen energierekeningen. Hogere dan verwachte belastinginkomsten in 2021 zullen het plan volgens de minister helpen financieren.
"We moeten overgaan op maatregelen die gericht en tijdelijk zijn", aldus Le Maire. "We willen geen nieuwe 'koste wat het kost'-benadering want onze financiën laten dat niet toe." De minister waarschuwde eerder al dat de Franse overheidsfinanciën zich op een 'alarmniveau' bevinden doordat de overheidsschulden tijdens de pandemie zijn opgelopen en de rentetarieven zijn gestegen.
Belastingen
De Franse overheid heeft bedrijven ook opgeroepen te helpen om de pijn van de hoge inflatie voor consumenten te verzachten. Le Maire sloot daarbij belastingverhogingen voor bedrijven opnieuw uit, waaronder extra belastingen voor bedrijven die enorm profiteren van bijvoorbeeld de sterk gestegen olie- en gasprijzen. Volgens de minister gaan dergelijke belastingverhogingen namelijk niet direct naar de Fransen die op dit moment een koopkrachtprobleem hebben.
Het Franse transportconcern CMA CGM heeft al toegezegd dat het de prijzen met 500 euro per container zal verlagen voor sommige Franse klanten. Olieproducent TotalEnergies liet weten deze zomer kortingen te bieden op de benzineprijzen bij de tankstations langs de Franse snelwegen om vakantiegangers te helpen. Le Maire zei ook met banken en verzekeringsmaatschappijen te hebben gesproken over hoe ze de kosten voor huishoudens kunnen verlagen.
Meer uit Financieel
SEATTLE (ANP) - Boeing heeft de productie van zijn bestverkochte vliegtuig, de 737 MAX, hervat, melden bronnen tegen persbureau Reuters. Door een staking lag de productie van het toestel in de regio Seattle al sinds half september stil. De staking, die ruim zeven weken duurde, werd meer dan een maand geleden al beëindigd na een akkoord over een hoger loonbod van de vliegtuigfabrikant.
17 minuten geledenTILBURG (ANP) - Het Nederlandse platteland "moet op de schop voor brede welvaart". Met die boodschap komt hoogleraar Joks Janssen in een oratie aan Tilburg University, die hij vrijdag uitspreekt. Volgens Janssen staan landbouw en leefomgeving op gespannen voet met elkaar. Hij bepleit een systeem waarin de bijdrage van de landbouw aan zowel de economie als de samenleving wordt beoordeeld.
57 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Google heeft beledigende recensies over McDonald's verwijderd, nadat de verdachte van de moord op verzekeringstopman Brian Thompson was gearresteerd in een filiaal van de fastfoodketen. Daar had een klant hem herkend en een medewerker op zijn aanwezigheid geattendeerd, waarna de politie is gebeld.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - KPN behoorde dinsdag tot de dalers in de AEX-index op het Damrak. Analisten van de Britse bank Barclays haalden het telecomconcern van de kooplijst af. Het aandeel verloor 0,9 procent. Bij de middelgrote bedrijven daalde Aalberts ook 0,9 procent. De industrieel toeleverancier presenteerde voorafgaand aan zijn beleggersdag nieuwe doelstellingen. Zo wil het bedrijf in 2030 een omzet van meer dan 4,5 miljard euro realiseren. Daarnaast ligt Aalberts op schema om de doelen voor 2026 te behalen. Ook wil het bedrijf meer activiteiten afstoten en zijn positie in Noord-Amerika en Zuidoost-Azië versterken met overnames.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Heineken heeft een akkoord bereikt met de vakbonden over een nieuwe cao, na stakingen in onder meer de bierbrouwerijen in Zoeterwoude en Den Bosch. Het onderhandelingsresultaat tussen Heineken en FNV, CNV en MHP/De Unie zal nu worden voorgelegd aan de leden om over te stemmen.
1 uur geledenZAANDAM (ANP) - Meer dan een derde van de ondernemers (34 procent) verwacht problemen met hun bedrijfsvoering door de invoering van zero-emissiezones in veertien grote steden volgend jaar, komt naar voren uit een onderzoek van leaseconcern Ayvens. Dit is het bedrijf dat eerst ALD heette en vorig jaar het Nederlandse LeasePlan overnam. Het onderzoek is uitgevoerd onder ongeveer vierhonderd ondernemers en bedrijven.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kleine Nederlandse bedrijven hebben mogelijk de handelssancties tegen Rusland omzeild door meer te exporteren naar landen die nog wel handel drijven met Rusland. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Rijksuniversiteit Groningen is er een sterke toename te zien van de Nederlandse export naar landen met een "verhoogd risico op sanctieomzeiling". Het gaat dan om Armenië, Kazachstan, Kirgizië, Mongolië, Servië, Turkije en Turkmenistan.
2 uur geleden