Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frankrijk smeedt breed bondgenootschap tegen jihadisten in Sahel

Frankrijk smeedt breed bondgenootschap tegen jihadisten in Sahel

PARIJS/DAKAR (ANP/RTR) - Frankrijk heeft een nieuwe samenwerking gelanceerd tussen Europese, West-Afrikaanse en Arabische landen om jihadistische groeperingen in de Sahel te bestrijden. Een meer uitgebreide politieke samenwerking en een verhoogde inzet van elitetroepen moeten een impuls geven aan de moeizame militaire missie tegen gewapende moslimextremisten in het gebied ten zuiden van de Sahara.

De vernieuwde coalitie houdt in dat er meer steun komt vanuit andere Europese landen en dat landen in het Sahel-gebied meer gaan samenwerken. De Europese landen gaan meer elitetroepen leveren om de legers van de Afrikaanse landen te ondersteunen. Onder andere Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten gaan financiële hulp bieden.

Frankrijk heeft sinds 2013 militairen in de regio. Momenteel is het Franse leger er aanwezig met een troepensterkte van 5100 man. De situatie in het gebied is afgelopen jaar echter verslechterd met toenemende activiteit van terreurorganisaties al-Qaeda en Islamitische Staat in de regio. Parijs heeft lang bij andere landen gepleit voor meer hulp in haar voormalige koloniën. "De overwinning in de Sahel is mogelijk vandaag de dag, en onze partners zijn zich daarvan bewust aan het worden", aldus een hoge regeringsfunctionaris.

Helemaal onomstreden is de missie echter niet. Afrikaanse regeringssoldaten zouden zich volgens meldingen schuldig maken aan vergeldingsacties tegen burgers. "Als er wraakacties tegen burgers plaatsvinden, kan je niet verwachten dat zij meewerken", aldus de Malinese mensenrechtenactivist Drissa Traoré.

Meer uit Buitenland

Dierenarts in Duitsland wordt verpletterd door koe en sterft

RAISTING (ANP/DPA) - Een 67-jarige dierenarts is zaterdagmiddag in Duitsland omgekomen door een arbeidsongeval met een koe. De man werd door het dier verpletterd in een stal in Raisting, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Beieren.

3 uur geleden
Populistische Smer-SD aan kop in verkiezingen Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische Smer-SD gaat aan kop in de parlementsverkiezingen in Slowakije. Na het tellen van de stemmen in ruim 75 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,73 procent. HLAS is goed voor 15,57 procent en de liberale partij Progressief Slowakije (PS), die zaterdag in meerdere exitpolls is aangewezen als winnaar, staat op 14,87 procent.

5 uur geleden
Amerikaans Huis neemt voorstel McCarthy aan en voorkomt shutdown

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag ingestemd met een voorstel van de Republikein Kevin McCarthy voor een noodfinanciering. De dreigende shutdown van de overheid is daarmee voorlopig van de baan. De overbruggingsperiode is 45 dagen.

7 uur geleden
VN-plan aangenomen om schade door chemicaliën te verminderen

BONN (ANP/AFP) - Op een VN-conferentie is zaterdag een nieuw plan aangenomen om (milieu)risico's van chemicaliën te verminderen. Het zogenoemde Global Framework on Chemicals werd aangenomen door overheden, bedrijven en NGO's.

7 uur geleden
Tienduizenden Zwitsers eisen actie tegen klimaatverandering

BERN (ANP/DPA/RTR) - Meer dan 60.000 Zwitsers zijn zaterdag, minder dan een maand voor de nationale verkiezingen, in Bern de straat op gegaan om op de kortst mogelijke termijn strengere maatregelen tegen klimaatverandering te eisen. De activisten maakten zich massaler dan ooit sterk voor "gerechtigheid voor het milieu".

9 uur geleden
Republikein McCarthy komt met voorstel om shutdown af te wenden

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Slechts uren voordat in de Verenigde Staten een shutdown van de federale overheid dreigt in te gaan, zal het Huis van Afgevaardigden zaterdag stemmen over een noodfinancieringswet om dit te voorkomen. Met een overbruggingsfinanciering moeten de federale overheidsdiensten in ieder geval 45 dagen openblijven, zo kondigde de Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy aan.

10 uur geleden
Libië hervat vliegverkeer op Italië na bijna tien jaar

TRIPOLI (ANP/AFP) - Libië vliegt weer op Italië. Volgens de autoriteiten in Tripoli is zaterdag een toestel opgestegen met bestemming Rome. Dat was bijna tien jaar niet mogelijk door een ban van de Europese Unie. Die verbood in 2014 vluchten van Libische maatschappijen naar de EU wegens de oorlog die het Noord-Afrikaanse land verscheurde. Onder meer het internationale vliegveld Mitiga kwam onder vuur te liggen. De gewapende strijd is nog altijd niet voorbij.

10 uur geleden