Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Frankrijk en Nederland staan garant voor leningen aan AF-KLM'

'Frankrijk en Nederland staan garant voor leningen aan AF-KLM'

AMSTERDAM (ANP) - Luchtvaartconcern Air France-KLM is in gesprek met verschillende banken over miljarden euro's aan noodleningen waar de Nederlandse en Franse overheid garant voor staan om daarmee de coronacrisis te doorstaan. Dat meldden bronnen aan persbureau Reuters.

Zowel Frankrijk als Nederland bezit rond de 14 procent van de aandelen in de luchtvaartcombinatie. Een langlopende vete over het bestuur en het beleid van de onderneming is voor nu even op pauze gezet, om de geldcrisis aan te pakken, aldus de ingewijden.

Volgens het meest waarschijnlijke scenario zou Air France 4 miljard euro aan leningen met een Franse garantie ontvangen. KLM zou met steun van Den Haag voor 2 miljard euro kunnen ophalen.

Moeilijke tijden

Volgens minister van Financiën Wopke Hoekstra doen Nederland en Frankrijk "een hele serieuze poging" om Air France-KLM door deze moeilijke tijden heen te helpen. Maar op welke manier en welke bedragen daarmee gemoeid zijn, daarop wil hij niet vooruitlopen. Een woordvoerster van Air France-KLM stelt dat continu wordt overlegd met de Franse en Nederlandse overheid, maar kan verder evenmin iets zeggen.

Hoekstra benadrukt wel dat de luchtvaart "in extreme mate getroffen is" door de coronacrisis. "En het is naar alle waarschijnlijkheid ook niet de eerste sector die weer zal opkrabbelen. Dit virus is niet van de ene op de andere dag voorbij." De minister hamert er ook op dat KLM van "vitaal belang" is voor de Nederlandse economie.

Steun

Overheden over de hele wereld worstelen met de steun voor grote luchtvaartmaatschappijen die failliet dreigen te gaan. Door de verergering van de coronapandemie wordt de vraag naar vluchten minder. Steeds meer toestellen blijven ook aan de grond.

De Amerikaanse Senaat keurde onlangs een noodpakket ter waarde van 58 miljard dollar goed om de Amerikaanse luchtvaartindustrie te helpen. In Europa hebben Norwegian Air en SAS staatssteun gekregen, terwijl ook het Duitse Lufthansa op het punt staat om miljarden aan steungelden te ontvangen.

Meer uit Financieel

Voedselverspilling in supermarkten verder afgenomen

LEIDSCHENDAM (ANP) - De voedselverspilling van Nederlandse supermarkten is vorig jaar verder gedaald. Dat komt naar voren uit jaarlijks onderzoek door de Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van stichting Samen Tegen Voedselverspilling en brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Van de totale inkoop door supermarkten kwam 0,89 procent vorig jaar niet bij consumenten terecht. Dat percentage lag in 2022 nog boven de 1 procent.

3 minuten geleden
Vaccinmaker Moderna onderuit op Wall Street na kostenmaatregelen

NEW YORK (ANP) - Moderna ging donderdag 15 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De biotechnoloog wil zijn onderzoeksbudget met ongeveer 20 procent verlagen om kosten te besparen. Vorige maand verlaagde Moderna al de verkoopverwachtingen voor dit jaar door tegenvallende verkopen van zijn coronavaccin in Europa en de toegenomen concurrentie in de Verenigde Staten. Moderna wil nu zijn uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe medicijnen in de komende drie jaar verlagen met 1,1 miljard dollar. Ook werd de doelstelling om break-even te draaien opgeschoven van 2026 naar 2028.

2 uur geleden
VN: ongekende schok economie Gaza door oorlog Israël en Hamas

GENÈVE (ANP) - De Israëlische militaire operatie in Gaza en de gevolgen daarvan op de Westelijke Jordaanoever hebben gezorgd voor een ongekende schok voor de economie in het bezette Palestijnse gebied, staat in een nieuw rapport van de Verenigde Naties (VN). De militaire acties van Israël volgden op de grootschalige aanval die de Palestijnse beweging Hamas op 7 oktober vorig jaar uitvoerde op Israël.

2 uur geleden
Lagarde: rentepad ECB ligt niet vast, blijft data-afhankelijk

FRANKFURT (ANP) - Het pad van de Europese Centrale Bank (ECB) bij het verlagen van de rente ligt niet vast en rentebeslissingen blijven afhankelijk van de beschikbare economische data. Dat heeft president Christine Lagarde gezegd in een toelichting op het besluit van de centrale bank in Frankfurt om voor de tweede keer dit jaar de rente te verlagen.

2 uur geleden
EU en China praten volgende week over heffingen elektrische auto's

BEIJING/BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - De Chinese minister van Handel komt volgende week naar Brussel voor gesprekken over de hoge invoerheffingen van de Europese Unie voor Chinese elektrische auto's. Minister Wang Wentao zal donderdag praten met Eurocommissaris voor Handel Valdis Dombrovskis. China is fel tegenstander van die heffingen en wil dat ze van tafel gaan.

2 uur geleden
Liander test opslaan stroom met thuisbatterij om vol net

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder Liander en energiebedrijf Zonneplan kijken de komende maanden of het automatisch opslaan van opgewekte elektriciteit in een thuisbatterij helpt tegen de problemen op het volle stroomnet. De bedrijven doen vanaf deze maand een proef hiermee bij huishoudens in Arnhem.

2 uur geleden
ECB verlaagt rente in eurozone voor tweede keer dit jaar

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de tweede keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt hebben besloten om de leenkosten met een kwart procentpunt te verlagen tot 3,50 procent. Met de lagere rente wil de ECB het kwakkelende economische herstel in het eurogebied aanjagen, nu de inflatie richting het doel van 2 procent gaat.

3 uur geleden