Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Franda van der Zande wint fotowedstrijd Borsele

Franda van der Zande wint fotowedstrijd Borsele

HEINKENSZAND – In het gemeentehuis van Borsele is zaterdag de winnaar van de jaarlijkse fotowedstrijd van de Culturele Raad Borsele bekend gemaakt. Franda van der Zande heeft volgens de jury het beste het thema ‘De kracht van Borsele’ in haar foto gevangen en won de eerste prijs.

Maandelijks kiest de jury een maandwinnaar en uit deze twaalf foto’s wordt de winnaar van 2022 gekozen. Franda van der Zande won met een foto van windmolens en elektriciteitsmasten. “Het licht geeft een filmisch, futuristisch gevoel”, vindt wethouder Marga van de Plasse, die de prijzen mocht uitreiken. “Borsele is een gemeente van contrasten. Enerzijds hebben we onze mooie, unieke natuur en anderzijds een levendige industrie. In allebei zit die kracht. De foto van Franda is, met het oog op alle ontwikkelingen rondom de mogelijke komst van nieuwe kerncentrales, heel passend in de tijd waarin we nu leven. De foto laat Borsele op een andere manier zien en triggert je fantasie.”

Dagelijks

Van der Zande ontving, naast lovende woorden van de jury, een waardebon van driehonderd euro. “Ik vind het zelf ook een sterke foto”, vertelt ze, “maar ik wist natuurlijk niet dat ik zou winnen. Ik vind het heel leuk. Ik doe vaker mee en twee jaar geleden ben ik ook als eerste geëindigd.” Van der Zande is bijna dagelijks met fotografie bezig. Kenmerkend is dat zij foto’s altijd bewust maakt. “In de foto waarmee ik nu gewonnen heb, zitten heel wat uren. Industrie trekt mij. Ik zit daar vaak naar te kijken en te zoeken naar een sprekend plaatje. Ik maak nooit spontaan een foto. Ik wacht tot het licht precies goed is. De gewonnen foto is ook geen snelle foto, ik heb een hele lange sluitertijd gebruikt. Technieken kunnen foto’s net dat extra’s geven. Het mooie van fotografie vind ik dat je anders naar de wereld leert kijken. Ook al heb ik mijn camera niet bij me, ik kijk toch door een lens.”

De tweede plaats in de wedstrijd ging naar Lucas Muylaert. Hij maakte een bijzonder mooie foto van de Sint-Joriskerk in Hoedekenskerke. Hierover zegt de jury: ‘Het lijkt wel een aquarel. En de compositie is mooi gekozen, de stoere paal knalt eruit!’ Quirien Marijs ging er met de derde prijs vandoor. ‘Dit is echt een mysterieuze foto’, aldus de jury. ‘Je blijft hangen. Waar kijk ik naar? Daarbij is een boomgaard natuurlijk echt Borsels.’

Herkenbaar

Het thema voor de fotowedstrijd van 2023 is ‘Borsele op z’n mooist’. Amateur of professional, jong of oud; iedereen mag aan de wedstrijd meedoen. De voorwaarde is dat de foto herkenbaar in de gemeente Borsele gemaakt is. Volgens beleidsmedewerker Anne-Marie Verwater heeft dat er mee te maken, omdat de gemeente de foto’s wil kunnen gebruiken voor publicitaire doeleinden. “Dit was veertien jaar geleden ook de aanleiding om de fotowedstrijd in het leven te roepen. We houden het thema altijd bewust algemeen om het laagdrempelig te houden. Ik zit zelf in de jury die de maandwinnaars kiest. Ieder jurylid kijkt weer op een andere manier naar de inzendingen. Ik probeer te beoordelen op creativiteit en, omdat ik schildercursussen volg, kijk ik ook vooral naar de compositie. Het is erg leuk om te zien dat het leeft in de gemeente en hoe mooi de foto’s zijn die we binnenkrijgen.”

Foto’s kunnen ingestuurd worden via cultureleraadborsele.nl/fotowedstrijd 

Meer uit Beveland

Actie zaterdag met menselijke ketting op grens Sloegebied

BORSSELE - Op zaterdag 15 juni vormen betrokkenen van vijf Zeeuwse organisaties een menselijke ketting op de Sloegrens bij Borssele om actie te voeren tegen de mogelijke nieuwe energieprojecten buiten het Sloegebied.

13 uur geleden
Fietsster aangereden door auto in Goes, slachtoffer naar het ziekenhuis

GOES - Bij een aanrijding op de Brailleweg in Goes is donderdag een fietsster gewond geraakt.

15 uur geleden
Wilco Blaak wordt nieuwe directeur-bestuurder Erfgoed Zeeland

MIDDELBURG - Per 1 september aanstaande is Wilco Blaak de nieuwe directeur-bestuurder van Erfgoed Zeeland. De afgelopen tweeënhalf jaar was Blaak directeur bij Stichting Musea De Bevelanden. Daar was hij verantwoordelijk voor de omvorming van het Fruitteeltmuseum tot het ZeeuwsFruitMuseum in Kapelle. Voor Historisch Museum De Bevelanden in Goes was hij betrokken bij de herpositionering van het museum en de plannen voor een mogelijke verhuizing van het museum naar de Grote Kerk van Goes.  Kees-Jan Dosker, voorzitter raad van toezicht, heeft er alle vertrouwen in dat Wilco met zijn gedrevenheid en ervaring van grote waarde zal zijn voor Erfgoed Zeeland: "Met Wilco krijgt Erfgoed Zeeland een energieke, betrokken en gemotiveerde directeur met een groot professioneel netwerk en een gerichte interesse in provinciaal erfgoed."Wilco Blaak heeft veel ervaring binnen de museale en culturele sector. Zo was hij voorheen bijna twaalf jaar directeur van de Oude en Nieuwe Kerk in Delft. Hier was hij onder andere betrokken bij de restauratie en herinrichting van de Nieuwe Kerk. Maar ook bij de uitbreiding van de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk. Wilco over zijn nieuwe functie: "Ik kijk ernaar uit om kennis te maken met de organisatie en samen met alle medewerkers verder te bouwen aan een mooie toekomst voor Erfgoed Zeeland."Wilco neemt het stokje over van interim-directeur Ad de Korte die sinds november 2023 voortvarend aan de toekomst van Erfgoed Zeeland bouwt.

16 uur geleden
Bevrijdingsmuseum Nieuwdorp is gezond bezig, kinderen bedenken verantwoorde snack voor museum

NIEUWDORP - Wethouder Marga van de Plasse van de gemeente Borsele heeft donderdag het certificaat 'Gezonde Locatie' uitgereikt aan het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. 

19 uur geleden
Goes beleeft topavond met 'Muziekfeest op het Plein' op bomvolle Grote Markt

GOES - Een bomvolle Grote Markt in Goes heeft woensdagavond genoten van het 'Muziekfeest op het Plein'. Artiesten als Jan Smit, 3JS, André Hazes en Frans Bauer bezorgden het publiek, jong en oud, een feestelijke avond vol meezingers. 

22 uur geleden
Volle Grote Markt in Goes geniet van 'Muziekfeest op het Plein'

GOES - De Grote Markt in Goes is woensdag volgestroomd voor het 'Muziekfeest op het Plein'. Nog de hele avond geniet het publiek van een keur aan bekende Nederlandse artiesten. 

1 dag geleden
De Meidoorn in Nisse viert aanbouw

NISSE - Het nieuwe lokaal van basisschool de Meidoorn in Nisse is klaar.Om dit te vieren mocht de Borselse wethouder Marga van de Plasse het naambordje van de 'doornloze Meidoorn' in het nieuwe voedselbos onthullen. De school heeft een nieuwe speel-leeromgeving met een vernieuwde moestuin, voedsel- en insectenbos, informatief bord over wat er rondfladdert, speelveld en een 'buitenlokaal' voor de natuurlessen. "Ook dorpsbewoners zijn welkom om van een rondje over ons plein te genieten", vertelt locatieleider en leerkracht Marion Geene. "Alles is tot stand gekomen door enorm veel inzet van ouders, medewerking van de gemeente Borsele, financiële steun van bijvoorbeeld de Rabobank, bedrijven van ouders en enkele bedrijven uit de omgeving en door de sponsorloop die we gehouden hebben."

1 dag geleden