Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Four Freedoms Award voor de Verenigde Naties

Four Freedoms Award voor de Verenigde Naties

MIDDELBURG - De Verenigde Naties (VN) krijgt dit jaar de Four Freedoms Award.

Secretaris-generaal António Guterres neemt de prijs op 14 april in ontvangst in Middelburg.

De Four Freedoms Awards worden om het jaar uitgereikt in de Zeeuwse hoofdstad en New York en zijn vernoemd naar een beroemde speech van Franklin Delano Roosevelt in 1941 waarin hij de vier vrijheden die nodig zijn voor een duurzame democratie benoemde: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van angst. Elke van deze vier mensenrechten heeft een prijs.

Roosevelt Foundation

De overkoepelende Four Freedoms Award ging in het verleden naar mensen als Nelson Mandela, Kofi Annan en Angela Merkel. Dit keer krijgt de VN, die dit jaar 75 jaar bestaat, de prijs.

Commissaris van de koning en voorzitter van de Roosevelt Foundation Han Polman zei woensdag dat de VN zich met grote toewijding inzet voor internationale vrede en veiligheid, voor internationale samenwerking en de bevordering van het respect voor mensenrechten en fundamentele vrijheden.

Journaliste

De award voor de vrijheid van meningsuiting gaat naar de Filipijnse journaliste Maria Ressa, die met haar nieuwsnetwerk Rappler als een van de weinige journalisten kritiek durft te uiten op het keiharde ‘war on drugs’-beleid van de regering.

De organisatie Religions for Peace krijgt de award voor de vrijheid van godsdienst. De organisatie probeert al bijna vijftig jaar bruggen te bouwen tussen verschillende geloofsgemeenschappen. De secretaris-generaal Azza Karam komt in april naar Middelburg om de award in ontvangst te nemen.

Sierra Leone

De prijs voor de vrijwaring van gebrek is voor journalist Sander de Kramer, die met zijn organisatie de Sunday Foundation op vergeten plekken op de aarde, zoals Sierra Leone, ‘projecten van hoop’ opzet.

De laatste award, voor de vrijwaring van vrees, is voor Leoluca Orlando. Hij is de burgemeester van Palermo. Hij heeft altijd met succes opgetreden tegen de macht van de maffia. “Onder zijn leiderschap heeft hij de corruptie in het stadsbestuur aangepakt en is de stad getransformeerd tot een levendige en cultureel interessante plaats om te wonen en te werken en een aantrekkelijke bestemming om te bezoeken”, aldus Polman.

Meer uit Middelburg

39-jarige man uit gemeente Veere komt om bij ongeval Grijpskerke

GRIJPSKERKE - Op de Hondegemsweg bij Grijpskerke heeft vanmiddag een dodelijk ongeluk plaatsgevonden. Hierbij zijn zowel een vrachtwagen als een personenauto in een sloot beland. Het slachtoffer is een 39-jarige man uit gemeente Veere. Dat heeft de politie vanavond bekendgemaakt.

6 uur geleden
C&A sluit Middelburgse vestiging na bijna 45 jaar

MIDDELBURG - De Middelburgse vestiging van het kledingconcern C&A wordt gesloten in juli van dit jaar. Dat heeft het bedrijf vandaag bevestigd tegenover Omroep Zeeland. De winkel aan de Lange Delft heeft bijna 45 jaar bestaan. De zaak werd in augustus 1978 geopend.

11 uur geleden
Hulpdiensten rukken massaal uit voor verward persoon in woning Middelburg-Zuid

MIDDELBURG - De hulpdiensten proberen op dit moment in Middelburg-Zuid een verward persoon uit een woning te praten. Verschillende hulpdiensten zijn in groten getale ter plekke.

15 uur geleden
Sint Laurens koestert Pannenkoekdag

SINT LAURENS -De Nationale Pannenkoekdag, die afgelopen vrijdag voor de zestiende keer werd georganiseerd, heeft een commerciële achtergrond (het is een initiatief van Tefal en Koopmans) maar dat maakt de dag niet minder sympathiek en populair. Zo’n 75.000 leerlingen van basisscholen in heel Nederland bakten dit jaar pannenkoeken. Voor zichzelf, maar ook voor ouderen in de buurt. Want dat is het idee van de actie: opa’s, oma’s en ouderen uit de buurt worden op deze dag in het zonnetje gezet door de kinderen.

15 uur geleden
Mini-braderie Middelburgse Moskee brengt ruim 19.000 euro op voor slachtoffers aardbevingen

MIDDELBURG - Vijf weken na de aardbevingen in Turkije en Syrië zijn de gevolgen van de ramp wat minder prominent in het nieuws dan eerder het geval was, maar het leed in beide landen is nog steeds onvoorstelbaar groot. En alsof het niet al erg genoeg was is een deel van het rampgebied eerder deze week ook nog eens getroffen door overstromingen en noodweer.

15 uur geleden
Lizanne Hennessey: 'Kleding maakt me gewoon heel gelukkig'

KOUDEKERKE - Een Nederlandse Amerikaanse of een Amerikaanse Nederlandse? Of ‘something in between’? In gesprek met Lizanne Hennessey, een vrouw met een enorme liefde voor vintage kleding en een niet te stoppen drive om die passie op een duurzame manier te delen. “Met mijn winkel wil ik mensen de kans geven een mooi, duurzaam product te kopen voor een goede prijs. Dat is mijn missie.”

17 uur geleden
Crowdfunding om het stuurhuis van de laatste Arnemuidse kustvissersboot te behouden

ARNEMUIDEN - Rudi van Belzen is een inzamelingsactie gestart op GoFundMe om een stuk geschiedenis van de Arnemuidse vloot te behouden. De Nederlandse vissersvloot is langzaam aan het verdwijnen en met zijn actie wil hij ervoor zorgen dat de laatste kustvisser ARM-46 kan blijven bestaan.

18 uur geleden