Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Four Freedoms Award voor de Verenigde Naties

Four Freedoms Award voor de Verenigde Naties

MIDDELBURG - De Verenigde Naties (VN) krijgt dit jaar de Four Freedoms Award.

Secretaris-generaal António Guterres neemt de prijs op 14 april in ontvangst in Middelburg.

De Four Freedoms Awards worden om het jaar uitgereikt in de Zeeuwse hoofdstad en New York en zijn vernoemd naar een beroemde speech van Franklin Delano Roosevelt in 1941 waarin hij de vier vrijheden die nodig zijn voor een duurzame democratie benoemde: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van angst. Elke van deze vier mensenrechten heeft een prijs.

Roosevelt Foundation

De overkoepelende Four Freedoms Award ging in het verleden naar mensen als Nelson Mandela, Kofi Annan en Angela Merkel. Dit keer krijgt de VN, die dit jaar 75 jaar bestaat, de prijs.

Commissaris van de koning en voorzitter van de Roosevelt Foundation Han Polman zei woensdag dat de VN zich met grote toewijding inzet voor internationale vrede en veiligheid, voor internationale samenwerking en de bevordering van het respect voor mensenrechten en fundamentele vrijheden.

Journaliste

De award voor de vrijheid van meningsuiting gaat naar de Filipijnse journaliste Maria Ressa, die met haar nieuwsnetwerk Rappler als een van de weinige journalisten kritiek durft te uiten op het keiharde ‘war on drugs’-beleid van de regering.

De organisatie Religions for Peace krijgt de award voor de vrijheid van godsdienst. De organisatie probeert al bijna vijftig jaar bruggen te bouwen tussen verschillende geloofsgemeenschappen. De secretaris-generaal Azza Karam komt in april naar Middelburg om de award in ontvangst te nemen.

Sierra Leone

De prijs voor de vrijwaring van gebrek is voor journalist Sander de Kramer, die met zijn organisatie de Sunday Foundation op vergeten plekken op de aarde, zoals Sierra Leone, ‘projecten van hoop’ opzet.

De laatste award, voor de vrijwaring van vrees, is voor Leoluca Orlando. Hij is de burgemeester van Palermo. Hij heeft altijd met succes opgetreden tegen de macht van de maffia. “Onder zijn leiderschap heeft hij de corruptie in het stadsbestuur aangepakt en is de stad getransformeerd tot een levendige en cultureel interessante plaats om te wonen en te werken en een aantrekkelijke bestemming om te bezoeken”, aldus Polman.

Meer uit Middelburg

Kunstenaar Zeus Hoenderop geeft signaal af met performance 'Met pek en veren'

MIDDELBURG - Op donderdagmiddag 18 april 2024 vond op het Abdijplein in Middelburg, voor het provinciehuis, de performance 'Met pek en veren' plaats van kunstenaar Zeus Hoenderop. Met deze performance wilde Hoenderop een signaal afgeven aan het provinciaal cultuurbeleid en hoe de effecten daarvan doorwerken op de individuele kunstenaar en bij kunstinstellingen.

11 uur geleden
Middelburger Johan Murre voltooit zijn Lexicon Bijbels Hebreeuws

MIDDELBURG - De Bijbel, het Oude Testament, lezen in de oorspronkelijke taal? In Zeeland gebeurt dit volop. Veel Zeeuwen willen weten wat er echt in de Bijbel staat. Middelburger Johan Murre stond aan de wieg van veel cursussen Bijbels Hebreeuws. Hij gaf ze jarenlang zelf; inmiddels doen zijn gevorderde leerlingen dit. Op het Middelburgse Bijbelevent op 31 mei verschijnt zijn Lexicon Bijbels Hebreeuws, het ideale woordenboek voor de bijbelliefhebber. Een eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Eduard Smit, wethouder cultuur van Middelburg. Ook de nieuwe Naardense Bijbel wordt gepresenteerd en er is een orgelconcert met koorzang.

12 uur geleden
Vuurwerk aangetroffen in woning Middelburg, EOD ingezet

MIDDELBURG - De politie heeft donderdagmiddag meerdere dozen illegaal vuurwerk aangetroffen in een woning in Middelburg. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) werd ingezet.

15 uur geleden
Oudere man gewond na valpartij in Middelburg

MIDDELBURG - Een oudere man is donderdagmiddag gewond geraakt bij een valpartij in het centrum van Middelburg. De man is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

15 uur geleden
Auto beschadigd bij ongeval N57 Middelburg

MIDDELBURG - Bij een eenzijdig ongeval op de N57 bij Middelburg is donderdagmiddag een personenauto beschadigd geraakt. Eén rijbaan werd afgesloten.

15 uur geleden
Tentoonstellingsproject Jumping Fences komt naar Middelburg

MIDDELBURG - Op uitnodiging van Vleeshal komt Jumping Fences, een tentoonstellingsproject waarin artistieke ontwikkeling en collectief curatorschap centraal staan, naar Middelburg. Jumping Fences is een evoluerend tentoonstellingsproject en is dit jaar bij Het Paviljoen in Gent georganiseerd in samenwerking met studenten van KASK Curatorial Studies. 

16 uur geleden
Een weekend vol evenementen in de Oostkerk

MIDDELBURG - Aankomend weekend is het weer goed vertoeven in de Oostkerk. Met Bird on the wire die Leonard Cohen meest geliefde klassiekers laten horen op vrijdag, op zaterdag de Singer-songwriter die meeschreef aan Rollercoaster van Danny Vera en op zondag kan je lekker wijntjes proeven onder het genot van wijn cabaret door de Aimabele Schoften.

17 uur geleden