Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FOTO’S: Vluchtelingen vinden nu al hun weg én een veilig thuis in Smerdiek

FOTO’S: Vluchtelingen vinden nu al hun weg én een veilig thuis in Smerdiek

SINT-MAARTENSDIJK - Een groep van zestig vluchtelingen uit Oekraïne is inmiddels aangekomen in Sint-Maartensdijk. Zij worden opgevangen in voormalig hotel het Raedthuys op initiatief van Arjan van Dijke. 

Een groep particuliere initiatiefnemers, onder leiding van de heer Arjan van Dijke en stichting Metadidomi, hebben de opvang geregeld. “De gemeente ondersteunt dit initiatief van harte en hoopt en vertrouwt erop dat deze groep in onze gemeente een stukje rust mag vinden na alles wat zij in de afgelopen weken heeft meegemaakt. Laten we er samen voor zorgen dat deze mensen een fijne en veilige tijd bij ons krijgen”, zo zei hij eerder al.

Een grote bus reed Sint-Maartensdijk in. Vol volwassenen en kinderen op de vlucht voor het oorlogsgeweld in Oekraïne. Het gaat om vrienden en kennissen van Van Dijke vanwege zijn jarenlang contacten in Oekraïne, zijn beide zoons zijn ook met een vrouw uit Oekraïne getrouwd. Een zoon woont daar nog, maar moest naar Polen vluchten toen er bommen nabij zijn huis vielen. De broer van Arjan haalde de groep op bij de Poolse grens en na een lage reis van dertig uur arriveerden de vluchtelingen in Smerdiek.

Van Dijke kon het namelijk niet over zijn hart verkrijgen zijn kennissenkring daar aan hun lot over te laten en besloot alles op alles te zetten om hen te helpen en een veilige plek te bieden. Van Dijke is eigenaar van voormalig hotel het Raedthuys. Hij liet de kamers inrichten om ervoor te zorgen dat de vluchtelingen zich snel thuis zouden voelen. Vlakbij hun dorp werd een volledige woonwijk opgeblazen. “Onvoorstelbaar dat dit gebeurt”, zegt Van Dijke. “Ik kon niet anders dan ze hierheen halen. Ze waren dolblij en kunnen hier tot rust komen”, zegt hij.

De groep bestaat nu uit zestig mensen, maar Arjan blijft zich inzetten. “Al worden het er nog veel meer, we gaan het regelen. Ook hebben we een hulpgoederenontvangst opgericht. De vluchtelingen die gisteren arriveerden, zetten zich nu tomeloos in om de hulpgoederen te sorteren, op te slaan en te distribueren. We zetten de schouders eronder en ik hoop dat nog veel meer mensen dat zullen doen.”   

Wil je jezelf ook inzetten voor Oekraïne, dat kan via https://bit.ly/34eovVs.

Meer uit Tholen

Weg richting Tholen afgesloten door ernstig ongeval met klassieke Chevrolet Corvette

THOLEN - Bij een ongeval met tussen een werkbus en een klassieke Chevrolet Corvette zijn vanmiddag twee personen gewond geraakt. Een traumahelikopter kwam ter plaatse.

4 uur geleden
Beweging en plezier door Jij op Tholen: 'We willen jong en oud in beweging krijgen'

THOLEN - Een beweegweek, een vol programma tijdens de vakantie of een scootmobieltocht. Jij op Tholen, van de gemeente Tholen, doet er alles aan om ervoor te zorgen dat kinderen, jongeren en volwassen op het eiland zich geen moment hoeven te vervelen. Ook afgelopen meivakantie werd er weer van alles georganiseerd. 

6 uur geleden
Oudelandsedijk vandaag afgesloten door asfaltreparatie

STAVENISSE - De Oudelandsedijk in Stavenisse is vandaag afgesloten. Op die plek wordt namelijk het asfalt gerepareerd. 

10 uur geleden
Vanaf september krijgt Tholen haar eigen Repair Café

THOLEN - Een kapotte broodrooster, laptop of stofzuiger weggooien? Dat hoeft binnenkort op Tholen niet meer. Het eiland krijgt namelijk haar eigen Repair Café. Vanaf september wordt er gestart met reparaties in de grote zaal ‘de Klipper’ in Zorgcentrum Ten Anker. 

12 uur geleden
Ontmoeting en eerbetoon op Zeeuwse Veteranen Dag

ZEELAND - Op zaterdag 10 juni is er weer een Zeeuwse Veteranen Dag. Sinds vorig jaar is gekozen om de activiteiten van deze dag op het Abdijplein van de Zeeuwse Hoofdstad te organiseren. Dit houdt in dat er geen parade door de stad komt en ook geen defilé op de Markt.

1 dag geleden
Weerbericht Tholen: “Tropische dagen met 'plaknachten' op komst"

THOLEN - Tover je zwemkleding en zonnebrand maar vast uit de kast, want dit weekend wordt het tropisch warm. Dat meldt weeronline. Vanaf vrijdag loopt de temperatuur op naar zo’n dertig graden. En lokaal kan het zelfs nog warmer worden.

1 dag geleden
Provincie stelt opnieuw geld beschikbaar voor aanpak verouderde woningen

THOLEN - Er is weer geld beschikbaar voor de aanpak van verouderde woningen. De provincie Zeeland heeft de subsidieregeling Provinciale Impuls Wonen (PIW) opengesteld tot en met 1 november 2023.

1 dag geleden