Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fotograaf André Joosse: ‘Het meest extreem was Tsjernobyl’

Fotograaf André Joosse: ‘Het meest extreem was Tsjernobyl’

GOES - In steeds twee beelden per locatie op een paneel brengt fotograaf André Joosse uit Goes onder meer kastelen, fabrieken, hotels, scholen, kerken en sanatoria in beeld. Zo laat hij veelal zien hoe gebouwen, maar ook onder meer een buiten gebruik gesteld vliegveld in IJsland komt voorbij, er vroeger uitzagen en hoe ze er nu bijstaan. “Ik heb wel vaker geëxposeerd, maar nog nooit op deze grootte”, vertelt Joosse over zijn expositie bij boerderij Klein Frankrijk, in het weiland langs de Westerstraat in Goes. Die opent vrijdagmiddag.

Sinds 2005 reist André Joosse Europa rond om gebouwen en locaties te fotograferen die hun oorspronkelijke functie en daarmee hun ‘ziel’ verloren zijn. Soms stuit hij onverwachts op inspirerende plekken, soms vraagt hij fotografen in andere landen naar tips. Zo is hij al op menig indrukwekkende plek geweest. “Het meest extreem was toch wel Tsjernobyl, een hele stad die is afgesloten.” Onder begeleiding mocht Joosse een kleuterschool vlakbij Tsjernobyl betreden. Een van zijn tentoongestelde foto’s biedt een indringend beeld van een klaslokaal, waarvan de vloer bezaaid ligt met boeken en andere schoolspullen, waardoor de school van het ene op het andere moment lijkt te zijn achtergelaten. “De oorlog maakt de foto’s uit Oekraïne extra beladen.”
De sfeer van Joosses foto’s maakt nieuwsgierig naar wat er op die plek allemaal gebeurd is. “Dat zoek ik graag uit. Met mijn foto’s wil ik dan voorkomen dat de historie van een plek of gebouw verloren gaat. Vervallen gebouwen blijven vaak jaren zo staan en worden soms overwoekerd door groen. Dat vind ik ook mooi. Door de natuur wordt het weer zoals het vroeger was.”

Meer uit Beveland

Man gewond aan hoofd na ongeval Oosterschelde

COLIJNSPLAAT - Bij een ongeval op de Oosterschelde bij Colijnsplaat is zaterdagmiddag een man gewond geraakt aan het hoofd. De KNRM en de Kustwacht werden ingezet.

11 uur geleden
Kapelse bigband 'The Evergreens' gaat terug in de tijd in Wilhelminadorp

WILHELMINADORP - Op zaterdag 9 maart geeft bigband The Evergreens uit Kapelle een echte dansavond voor de liefhebbers van het stijldansen.

12 uur geleden
Kunstenaar Dani Ploeger: 'Mijn werk gaat over de wereld waarin we leven'

VLISSINGEN - Bij de Souburgse fanfare leerde hij dat er meer mogelijk is dan 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Die les heeft Dani Ploeger ter harte genomen. Als kunstenaar zoekt hij de verbinding tussen de plek waar hij opgroeide en de kunstwereld. "Die mensen vinden me een rare, maar ik ben óók nog steeds iemand van het dorp."

16 uur geleden
Auto belandt in sloot in buitengebied Borssele: Inzittenden naar het ziekenhuis

BORSSELE - In het buitengebied van Borssele is vrijdagavond een personenauto op zijn kop in een vrijwel droge sloot beland. Zeker twee personen raakten gewond.

18 uur geleden
Hele gebied Omnium en Hollandsche Hoeve in Goes voortaan rookvrij

GOES - Binnen mocht al niet meer gerookt worden, maar voortaan is het hele terrein van het Omnium en de Hollandsche Hoeve in Goes een rookvrije zone. 'Hier komen veel kinderen en we willen het goede voorbeeld geven', aldus de partijen in het gebied die hiervoor samenwerken.

1 dag geleden
Goes vernieuwt centrum-zuid, inwoners kunnen meedenken

GOES - De gemeente Goes presenteert een conceptplan voor de toekomst van het gebied centrum-zuid. Voordat de gemeenteraad hierover definitief besluit, kunnen inwoners tot maandag 1 april online meedenken en suggesties geven. Ook is er op maandag 18 maart een inloopavond over de nieuwe visie in buurthuis de Pit in Goes.

1 dag geleden
Ambachtenmarkt in Gasthuis Goes

GOES - Zaterdag 2 maart organiseert het activiteiten bureau van Zorggroep Ter Weel een ambachtenmarkt in het Gasthuis aan de Kievitlaan in Goes.

1 dag geleden