Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fotograaf André Joosse: ‘Het meest extreem was Tsjernobyl’

Fotograaf André Joosse: ‘Het meest extreem was Tsjernobyl’

GOES - In steeds twee beelden per locatie op een paneel brengt fotograaf André Joosse uit Goes onder meer kastelen, fabrieken, hotels, scholen, kerken en sanatoria in beeld. Zo laat hij veelal zien hoe gebouwen, maar ook onder meer een buiten gebruik gesteld vliegveld in IJsland komt voorbij, er vroeger uitzagen en hoe ze er nu bijstaan. “Ik heb wel vaker geëxposeerd, maar nog nooit op deze grootte”, vertelt Joosse over zijn expositie bij boerderij Klein Frankrijk, in het weiland langs de Westerstraat in Goes. Die opent vrijdagmiddag.

Sinds 2005 reist André Joosse Europa rond om gebouwen en locaties te fotograferen die hun oorspronkelijke functie en daarmee hun ‘ziel’ verloren zijn. Soms stuit hij onverwachts op inspirerende plekken, soms vraagt hij fotografen in andere landen naar tips. Zo is hij al op menig indrukwekkende plek geweest. “Het meest extreem was toch wel Tsjernobyl, een hele stad die is afgesloten.” Onder begeleiding mocht Joosse een kleuterschool vlakbij Tsjernobyl betreden. Een van zijn tentoongestelde foto’s biedt een indringend beeld van een klaslokaal, waarvan de vloer bezaaid ligt met boeken en andere schoolspullen, waardoor de school van het ene op het andere moment lijkt te zijn achtergelaten. “De oorlog maakt de foto’s uit Oekraïne extra beladen.”
De sfeer van Joosses foto’s maakt nieuwsgierig naar wat er op die plek allemaal gebeurd is. “Dat zoek ik graag uit. Met mijn foto’s wil ik dan voorkomen dat de historie van een plek of gebouw verloren gaat. Vervallen gebouwen blijven vaak jaren zo staan en worden soms overwoekerd door groen. Dat vind ik ook mooi. Door de natuur wordt het weer zoals het vroeger was.”

Meer uit Beveland

Rubriek Goes Gezien: Het Zwarte Panterpad

Aanstaande zaterdag is het honderd jaar geleden dat de beroemde Goese voetbalkeeper Frans de Munck in de Westerstraat werd geboren. Zijn straatnaambordje staat nu vijf jaar op sportpark Het Schenge. De foto is afgelopen winter gemaakt, zodat door de kale struiken de voetballers van VV Goes in hun rood-witte tenue nog net te zien zijn.

15 uur geleden
Bedevaart naar het O.L. Vrouweputje

OVEZANDE - Op zondag 28 augustus is er geen viering in de RK-kerk in Ovezande maar een bedevaart met viering bij het Vrouweputje aan de Oostweg in het buitengebied van ‘s-Heer Arendskerke.

17 uur geleden
Zeeland Assurantiëntoernooi bij LuctorHeinkenszand

HEINKENSZAND - Op zaterdag 27 augustus organiseert Luctor Heinkenszand traditiegetrouw weer het Zeeland Assurantiëntoernooi voor 1e elftallen. Dit toernooi past voor de deelnemende verenigingen prima in de voorbereiding op het voetbalseizoen. In de vernieuwde opzet spelen de ploegen 3 wedstrijden van 45 minuten.

17 uur geleden
Restauratie Oostmolen te Kloetinge afgerond

KLOETINGE - Het afgelopen half jaar is de Oostmolen te Kloetinge grondig aangepakt. Aan de buitenkant is goed te zien wat er is gerestaureerd. De kap lekte op diverse plaatsen en moest grondig worden vernieuwd. Ook is het metselwerk van de romp aan de buitenkant schoongemaakt en opnieuw gekeimd. Een groot aantal delen van de stelling was gescheurd en ingerot. De nodige nieuwe delen zijn aangebracht.

17 uur geleden
Zeeuws Archief zet 450.000 nieuwe persoonsgegevens razendsnel online dankzij vrijwilligers

MIDDELBURG – Afgelopen maanden zijn er zo’n 450.000 nieuwe gegevens uit de bevolkingsregisters van 1900 - 1938 toegevoegd op de website van het Zeeuws Archief. De gegevens uit het project ‘Wie Woont Waar’ zijn veel sneller beschikbaar gekomen dan verwacht. Dat is te danken aan de inzet van ruim 700 vrijwilligers. ‘Het is ongelofelijk dat dit project al binnen 1 jaar is afgerond’, vertelt projectleider Daniël Obbink enthousiast. ‘We hadden er 4 jaar voor uitgetrokken’. 

17 uur geleden
Weekendweer: heerlijk weer voor buitenactiviteiten

DOMBURG - Vorig weekend was het met tropische hitte en veel zonneschijn perfect weer om te bakken en braden op het strand. Dit keer leent het weer zich meer om actief buiten bezig te zijn met temperaturen van 22 tot 26 graden. Het is daarbij overwegend droog met zonnige perioden. Kortom dit weekend zijn de condities uitstekend voor activiteiten zoals wandelen, fietsen of welke buitensport dan maar ook. Ook is het heerlijk weer om te tuinieren, een terrasje te pakken of de barbecue aan te steken. Voor festivals is dit ook perfect weer.

19 uur geleden
Ongeval Goes veroorzaakt files op Ringbaan-West

GOES - Bij een ongeval vlakbij een rotonde op de Ringbaan-West raakten vanmiddag twee auto’s beschadigd. Het ongeval zorgde voor flinke files in Goes.

1 dag geleden