Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fotoboek ‘Uitgebeeld verleden van Sint-Annaland’

Fotoboek ‘Uitgebeeld verleden van Sint-Annaland’

SINT-ANNALAND -  Uniek fotoboek ‘Uitgebeeld verleden van Sint-Annaland’, is samengesteld door publicist C. (Kees) van den Bovenkamp en historiekenner van Sint-Annaland C.P. (Kees) Fase, met behulp van enkele personen, die foto’s hebben afgestaan en gegevens doorgaven. Er staan prachtige foto’s en (ansicht)kaarten uit het dorp in het boek, dat uitmuntende beschrijvingen bevat, gemaakt door kenners, vooral door Kees Fase.

Op de voorpagina zien we een beeldbepalende fraaie luchtfoto van het dorp Sint-Annaland. We lopen door de plaats in vroegere jaren en zien dan o.a. beelden uit de landbouw en de veiling door de jaren heen (o.a. het oude veilinggebouw uit 1957), vanaf de jaren vijftig uit de vorige eeuw tot in de jaren nul van deze eeuw. Ook is er ruimschoots aandacht voor de winkels van weleer, vooral uit de Voorstraat. Aan het kerkelijke en plaatselijke verenigingsleven is veel aandacht geschonken. Er zijn foto’s van de Hervormde vrouwenvereniging ‘Tryfosa’ en van de vrouwenvereniging van de Gereformeerde Gemeente ‘Draagt Elkanders Lasten’ van rond 1980; ook van alle kerken zijn er vrij recente interieurfoto’s van de kerkgebouwen, alsmede exterieurfoto’s en ook uitstekende beschrijvingen van welke ambtsdragers er sommige gemeenten door de loop der jaren heen gediend hebben, in dit unieke fotoboek opgenomen. Ook een foto van een predikant, die is voortgekomen uit de plaatselijke Nederlandse Hervormde Kerk, ds. P.M. van ‘t Hof, thans de gemeente van Rijssen dienend, ontbreekt niet, evenmin als twee foto’s van predikanten die de Hersteld Hervormde Kerk dienden of nu dienen, te weten dr. P.C. Hoek en drs. A.S. Middelkoop. De christelijke zangvereniging ontbreekt niet. Op godsdienstig gebied kregen de auteurs alle medewerking vanuit alle kerkverbanden, die er zijn in het dorp. Foto’s van bekende ambtsdragers in bevindelijke kring, als o.a. David Hage, Arij Gunter, en ook Johannis Elenbaas. Ook de echtgenotes van genoemde personen zijn met hun mannen afgebeeld. Foto’s van de tafeltennisvereniging ‘Smash76’ uit 1997, enkele voetbalteams van WHS door de jaren heen en van de turnvereniging ‘Willen Is Kunnen’, met daarin aandacht voor de talentvolle Melissa Scherpenisse, sieren het boek! Ook de beide molens met prima beschrijvingen door Kees Fase komen aan bod.


Dan de vele klassenfoto’s van beide scholen! Meesters en jufs staan afgebeeld in het boek, met diverse klassen. Van de christelijke kleuterschool, met juf Hannie de Rooy als hoofdleidster, zijn er een foto’s in het boek opgenomen, maar ook van de kleuterklassen van beide basisscholen, na de integratie van 1985. Van de School met de Bijbel zien we klassenfoto’s door de jaren heen tot in de jaren tien van deze eeuw toe, evenals van de ‘De Casembrootschool’. We gaan met beide scholen een keer mee op schoolreis. In 1964 met de Openbare lagere school naar Schiphol en in 1965 gaan we naar Den Haag met de klassen 4, 5 en 6 van de School met de Bijbel, met de bekende als meester Chr. Kalle (Hoofd der School) erbij.


Foto’s uit de Ramp ontbreken niet. Een zestal nooit eerder gepubliceerde foto’s zijn te zien in dit fotoboek.
Prachtige foto’s uit de collectie van Kees Fase over o.a. de buurtschap Java, de Tonhuisstraat en omgeving, Ouwe Job, kapper Cor Quist, en zo meer, zijn aanwezig. Boerderijen met goede beschrijvingen, zoals ‘Deurwaarstee’, Nooitgedagt’ en ‘De Kleine Muiterij’ zien we.


De EHBO krijgt ook volop aandacht, o.a. met een diploma-uitreiking en er is aandacht voor het bestuur van de EHBO en twee jubilarissen, de neven Gommert en Tjibbe Heijboer; maar ook voor dokter A.C.J. Noteboom en zijn vrouw. Dan is er een mooie foto van het personeel en de medewerkers van ‘De Meestoof’, het unieke museum van de plaats. Het personeel van de RABObank is op een reisje naar Volendam in de kelderdracht van die plek getooid. Leuk is het hele verhaal, compleet met foto’s, waarop te zien is hoe de grootste bezemsteel ter wereld in het Guiness Book of Records is terecht gekomen. We nemen ook een kijkje in het Windmolenpark. Foto’s van brandweermannen en brandweervrouwen en van twee branden zijn te zien. W.H.S., de voetbalclub ontbreekt niet. Een kampioenselftal staat kleurig in het boek, maar ook het elftal, samen met een Engelse ploeg, en enkele trouwe supporters komen naar voren!
Dan is er nog aandacht voor de klapbank uit de jaren zestig, voor al de gebouwen van postkantoren die er geweest zijn en voor personeelsleden die hun werk verricht hebben voor de posterijen.
De laatste burgemeester, de heer W. Baas, alsmede de laatste foto van de Sint-Annalandse gemeenteraad in 1971 ontbreken niet.

Nostalgie en herkenbaar
De inwoners en oud-inwoners van Sint-Annaland zullen ‘smullen’ van dit boek, dat in beperkte oplage te koop is. Wees er snel bij, want andere fotoboeken van dit genre waren soms in enkele weken uitverkocht. Er staat zoveel nostalgie in en ook veel herkenbaars uit vervlogen jaren, maar ook nog wel uit deze eeuw! Voorkom teleurstelling achteraf, koop het prachtige fotoboek voor uzelf, uw kinderen en uw familie op. Te koop: Boekhandel Heijboer, Ring 66, 4997 te Sint-Annaland; Museum ‘De Meestoof’, Bierensstraat 6, 4697 GE te Sint-Annaland; ‘De Schutse’, F.M. Boogaardweg 10, 4697 GM te Sint-Annaland; of: [email protected].

Meer uit Tholen

Landbouwverkeer Poortvliet krijgt eindelijk een eigen weg

POORTVLIET - Provincie Zeeland heeft woensdag het figuurlijke startschot gegeven voor de aanleg van een landbouwweg naast de provinciale weg in Poortvliet. “Dit project is een langgekoesterde wens van Tholen”, zei wethouder Corniel van Leeuwen op deze feestelijke middag. Eindelijk krijgt het landbouwverkeer een eigen weg en hoeft het straks niet meer door het dorp.

12 uur geleden
Nest van Aziatische hoornaars gevonden in Tholen-Noord

THOLEN - In Tholen-Noord is deze week vrijwel zeker een nest van de Aziatische hoornaar ontdekt. Een nest van dit insect kan onderdak geven aan zo’n 1500 hoornaars. De gemeente en de provincie zijn op de hoogte. “Het nest in Tholen bevindt zich hoog in de bomen, wat typerend is voor deze soort”, zegt Theo Zeegers van EIS Kenniscentrum Insecten.

16 uur geleden
Renovatie van eeuwenoud haventje Strijenham eindelijk gestart: 'Het was gewoon op'

POORTVLIET - De vervallen haven van Strijenham wordt na jarenlange inzet van Watersportvereniging Strijenham (WSV) eindelijk gerenoveerd. Het waterschap heeft groot onderhoud in gang gezet om het laatst overgebleven getijdenhaven in de Oosterschelde te herstellen naar zijn oorspronkelijke staat. “Het houtwerk was zo verrot. Het was gewoon op.”

18 uur geleden
Door rekenfout moet Tholen 95.130 euro extra betalen aan VRZ

THOLEN - Door een rekenfout in de boekhouding van Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) moet Tholen bijna een ton extra betalen aan de organisatie. De fout werd ontdekt tijdens de opstelling van de begroting van VRZ voor het jaar 2024. Andere Zeeuwse gemeenten moeten ook bijbetalen of krijgen juist geld terug.

22 uur geleden
Nog geen spoor van verdachten explosie bij woning aan Slachtveld

THOLEN - De politie heeft nog geen daders op het oog van de explosie woensdagnacht bij een woning aan het Slachtveld. Door zwaar vuurwerk zijn een woning en auto beschadigd geraakt. De politie zoekt naar getuigen en beeldmateriaal om de verdachten te achterhalen. De bewoner van het pand heeft aangifte gedaan.

1 dag geleden
Tholen biedt financiële steun voor restauratie en onderhoud van erfgoed

THOLEN - Eigenaren van gemeentelijke monumenten op Tholen kunnen binnenkort een subsidie aanvragen bij de gemeente voor het behoud van hun erfgoed. Deze nieuwe regeling biedt deze mensen de kans om financiële ondersteuning te ontvangen voor noodzakelijke restauratie- en onderhoudswerkzaamheden. 

1 dag geleden
Explosie veroorzaakt schade bij woning aan het Slachtveld in Tholen

THOLEN - Bij een woning aan het Slachtveld in Tholen is in de nacht van dinsdag op woensdag een explosie ontstaan. Als gevolg van de ontploffing heeft de woning schade opgelopen. De politie doet momenteel onderzoek naar het incident.

1 dag geleden