Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fort Rammekens kan altijd vrijwilligers gebruiken

Fort Rammekens kan altijd vrijwilligers gebruiken

VLISSINGEN-OOST - Fort Rammekens is eigendom van Staatsbosbeheer en is een deel van het jaar voor publiek toegankelijk. Rondleidingen worden er gegeven door vrijwilligers, waaronder Radboud Mensonides die vijf jaar geleden werd gegrepen door het fort.

Mensonides was voorheen vrijwilliger bij de Stichting Landschapsbeheer Zeeland. “Ik heb toen geholpen bij een project waarin historische boerderijen werden geïnventariseerd,” vertelt Mensonides. “Zo ben ik me in geschiedenis gaan verdiepen. Toen het project bij landschapsbeheer stopte ben ik vrijwilliger bij Fort Rammekens geworden.” Met trots laat Mensonides de nieuwe expositie zien die in enkele ruimtes van het fort staat opgesteld. Aan de hand van panelen wordt de geschiedenis van het fort verteld. “Gedrukt op speciaal doek zodat het bestand is tegen vocht, we zijn er erg blij mee.” Maar het publiek kan voorlopig nog niet van de nieuwe presentatie genieten. In de wintermaanden is Fort Rammekens voorbehouden aan vleermuizen en worden er geen rondleidingen gegeven. “Toen ik hier begon als vrijwilliger wist ik helemaal niets van het fort en ben toen onderzoek gaan doen. Ik had zelf al een boekje gemaakt en toen bleek er al een boek in de maak te zijn. Dus ik heb mijn onderzoek beschikbaar gesteld voor het grote boek en mijn bijdragen zijn verder uitgediept. Dus toen ben ik een folder gaan maken en heb ik de teksten voor de expositie geschreven.” 

Vanaf april is het fort weer geopend voor bezoekers en verzorgt Mensonides weer de rondleidingen. “We hebben een puzzeltocht voor grote kinderen en voor kleinere kinderen een speurtocht.” Vrijwilligers zorgen niet alleen voor de openstelling van Fort Rammekens en de rondleidingen maar voeren ook een groot deel van het onderhoud uit. “Dat noem ik de groenploeg,” zegt Mensonides. “Die maaien het gras netjes en voeren het onderhoud uit aan het groen. Maar we kunnen nog altijd vrijwilligers gebruiken,” besluit Mensonides. Wie geïnteresseerd is kan zich aanmelden via [email protected].[n]

Radboud Mensonides,
vrijwilliger Fort Rammekens

Meer uit Vlissingen

Magdeleen van Eersel exposeert aan de Koudekerkseweg

VLISSINGEN - Magdeleen van Eersel is de dertiende kunstenaar die exposeert in het raam van Sylvia Hubrouck aan de Koudekerkseweg 8. Hubrouck stelt sinds eind 2022 het raam van haar woning ter beschikking aan kunstenaars onder de titel 'Ik geef je mijn raam'.

1 dag geleden
Samenwerking Zeelandia Middelburg en JVOZ

VLISSINGEN - De JVOZ en de Zeelandia Middelburg gaan verder samenwerken. Vrijdag 23 februari ondertekenden voorzitter Remy Verhage van Zeelandia Middelburg en Eugène Fagg, voorzitter van JVOZ een samenwerkingsovereenkomst. Deze stap is het vervolg op een succesvolle pilot die in de afgelopen periode is uitgevoerd.

1 dag geleden
Emoties lopen hoog op tijdens informatieavond FNV

VLISSINGEN - De emoties liepen gisteravond hoog op tijdens een informatieavond van de FNV die werd gehouden in de kantine van speeltuin Scheldekwartier. De bijeenkomst stond in het teken van het armoedebeleid van de gemeente Vlissingen. Volgens de FNV komen minima in de gemeente Vlissingen er bekaaider af dan in andere gemeenten als gevolg van de artikel-12 status van de gemeente. De bijeenkomst werd niet alleen bezocht door bezorgde burgers maar ook door gemeenteraadsleden.

2 dagen geleden
Kipvis enthousiast over plannen Machinefabriek

VLISSINGEN - In de eerste plannen voor een culturele invulling van een deel van de Machinefabriek is ook ruimte beschikbaar voor kunstwerkplaats Kipvis. "We zijn erg enthousiast," vertelt Jochem Weststrate, secretaris van Kipvis. "We vinden het een heel goed idee."

2 dagen geleden
Gemeente gaat de 'Gevleugelde Leeuw' veiligstellen

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen gaat de 'Gevleugelde Leeuw' van Kees Keijzer veiligstellen en een nieuwe plek zoeken waar het kunstwerk in de toekomst komt te hangen. Het kunstwerk hangt sinds 1969 aan de gevel van de voormalige Markusschool aan de Falckstraat. De gemeente is voornemens het schoolgebouw te slopen.

3 dagen geleden
De Piek wil graag naar de Machinefabriek

VLISSINGEN - Voorzitter Jaap van Boven heeft goede hoop dat er na jaren onzekerheid eindelijk toekomstperspectief komt voor poppodium De Piek. Het pand aan de Hellebardierstraat voldoet al jaren niet meer maar nu wordt het poppodium genoemd als één van de partijen die mogelijk onderdeel gaan uitmaken van de culturele invulling van de Machinefabriek.

4 dagen geleden
Gemeente houdt Wesley Sekewael in spanning

VLISSINGEN - Het is om moedeloos van te worden. Wesley Sekewael wacht al sinds november op een reactie van de gemeente over hoe er wordt aangekeken tegen de plannen voor de herbouw van de vliegtuigfabriek van Koninklijke Maatschappij de Schelde. "Met de provincie voeren we constructieve gesprekken maar de gemeente laat het een beetje afweten," verzucht Sekewael. "We weten nog altijd niet wat hun standpunt is."

4 dagen geleden