Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fors minder positieve coronatesten, teststraten GGD steeds leger

Fors minder positieve coronatesten, teststraten GGD steeds leger

BILTHOVEN (ANP) - Steeds minder mensen laten zich op het coronavirus testen bij de GGD en het aantal positieve uitslagen daalt nog sneller. In de afgelopen week kregen 129.188 mensen na een PCR-test te horen dat ze het virus hadden opgelopen. Dat is een daling van 42 procent ten opzichte van een week eerder, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De overheid wil de teststraten van de GGD grotendeels afbouwen. Vanaf 11 april vervalt het advies om na een positieve zelftest voor bevestiging naar de GGD te gaan. In aanloop naar die datum is het aantal afgenomen testen al behoorlijk afgenomen. In de laatste zeven dagen namen de gezondheidsdiensten 220.512 coronatesten af, ongeveer een derde minder dan de week daarvoor.

Meer dan 100.000 mensen die zich lieten testen deden dat na een positieve zelftest. Van die groep bleek 93,5 procent inderdaad het virus bij zich te dragen. Gemiddeld was 61 procent van de afgenomen testen positief. Een week eerder was dat 65 procent.

Herstelbewijs

Wie een herstelbewijs nodig heeft, bijvoorbeeld om te reizen, mag zich in het vervolg overigens nog wel laten testen bij de GGD. Hetzelfde geldt voor kwetsbare mensen die geen zelftest kunnen doen.

De vraag is in hoeverre de daling komt doordat het virus daadwerkelijk rondgaat, of doordat mensen minder vaak naar de teststraat gaan dan voorheen. Op basis van gedragsonderzoek meldde het RIVM eerder deze maand dat de bereidheid om bij klachten een test te doen nog altijd hoog is. Bijna negen op de tien mensen zeggen dit te doen, meestal met een zelftest. Van de ondervraagden die positief testten, gingen er acht op de tien vervolgens naar de GGD voor bevestiging. Dat waren er eerder negen op de tien.

Laagste punt

Het aantal geconstateerde coronabesmettingen daalt al weken en is op het laagste punt van dit jaar beland. Halverwege maart noteerde het RIVM nog meer dan 400.000 positieve testen per week.

Ook in de ziekenhuizen is het aantal coronapatiënten verder gedaald. In totaal namen ze afgelopen week 903 mensen op vanwege Covid-19. Nog eens ruim 200 opgenomen patiënten testten positief, maar lagen om een andere reden in het ziekenhuis. Op intensive cares werden 83 nieuwe patienten met corona opgenomen, van wie 63 specifiek vanwege deze infectie. Bij het RIVM kwamen 113 meldingen binnen over overleden coronapatiënten. Een week eerder waren het er 104.

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus rondgaat, is ook weer iets gedaald. Het RIVM becijfert het op 0,79. Dat wil zeggen dat een groep van honderd besmette mensen gemiddeld 79 anderen besmet. Een week eerder stond het reproductiecijfer op 0,82.

Meer uit Gezond

Prik tegen RS-virus volgend jaar in Rijksvaccinatieprogramma

DEN HAAG (ANP) - Kinderen kunnen vanaf het najaar van 2025 in hun eerste levensjaar worden ingeënt tegen het RS-virus, dat met name bij baby's gevaarlijke infecties aan de luchtwegen veroorzaakt. De prik tegen deze ziekte wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat meldt staatssecretaris Vincent Karremans (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Plan zou tot en met 2045 zeker 120.000 kankergevallen schelen

UTRECHT (ANP) - Als de zogenoemde Nederlandse Kankeragenda uitpakt zoals de deelnemende organisaties haar hebben opgesteld, kan dat in de periode tot en met 2045 minstens 120.000 kankerdiagnoses schelen. Dan moet het aantal rokende volwassenen in Nederland in 2032 wel naar 5 procent zijn gedaald en niemand meer met de gewoonte beginnen, zoals in de agenda staat.

5 uur geleden
Nobelprijs voor Geneeskunde naar Amerikaanse ontdekkers microRNA

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar naar twee Amerikaanse wetenschappers: Victor Ambros en Gary Ruvkun. Ze krijgen de zeer prestigieuze prijs voor hun ontdekking van zogeheten microRNA, minuscule moleculen die een belangrijke genetische rol spelen, ook bij mensen.

23 uur geleden
Eieren van hobbykippen via regenwormen vervuild met PFAS

DORDRECHT (ANP) - Regenwormen lijken de belangrijkste oorzaak te zijn van de hoge concentraties PFAS in de eieren van hobbykippen uit de buurt van de Chemours-fabriek in Dordrecht. Dat concludeert advies- en ingenieursorganisatie Arcadis na onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht. In kippeneieren uit de regio Zuid-Holland Zuid is vooral PFOS aangetroffen, een stof die onder de verzamelnaam PFAS valt, maar voor zover bekend nooit is gebruikt door chemiebedrijf Chemours en voorganger DuPont.

1 dag geleden
WHO hoopt met eenvoudige test verspreiding mpox in te dammen

GENÈVE (ANP/DPA) - De Wereldgezondheidsorganisatie WHO geeft toestemming voor een eenvoudig toe te passen test op mpox, ook wel apenpokken genoemd. Door deze goedkeuring kunnen VN-organisaties dergelijke tests nu bij een Amerikaans bedrijf aanschaffen en verspreiden in landen en regio's met veel besmettingen. Snellere opsporing kan verdere uitbreiding van de ziekte tegengaan, hoopt de WHO.

3 dagen geleden
Artsen zonder Grenzen hielp 27.500 gewonden in Gaza

AMSTERDAM (ANP) - Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) zegt dat het in het afgelopen jaar 27.500 mensen met verwondingen heeft geholpen in de Gazastrook. De mensen raakten gewond door gewelddadigheden, in 80 procent van de gevallen door beschietingen.

4 dagen geleden
Gezondheidsdienst: risico op marburgvirus in Europa laag

SOLNA (ANP) - Het gevaar dat Europeanen bij een reis naar Afrika besmet raken met het marburgvirus is laag, en de kans dat het virus zich binnen Europa verder verspreidt is heel laag. Dat zegt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Volgens het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) is de kans ook klein dat het virus in Nederland opduikt.

4 dagen geleden