Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fors hogere dwangsom voor COA om situatie aanmeldcentrum Ter Apel

Fors hogere dwangsom voor COA om situatie aanmeldcentrum Ter Apel

GRONINGEN (ANP) - Voor elke keer dat er meer dan 2000 asielzoekers bij het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel zijn, moet het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een boete van 50.000 euro betalen aan de gemeente Westerwolde. De boete kan in totaal oplopen tot 5 miljoen euro. Dat heeft de rechter in Groningen bepaald in het tweede kort geding van de gemeente tegen het opvangorgaan. De geldstraf is lager dan de 75.000 euro die was geëist, maar flink hoger dan na de eerste rechtsgang, toen voor elke overtreding 15.000 euro betaald moest worden.

De nieuwe dwangsom geldt voor elk moment van de dag dat er meer mensen dan afgesproken op het terrein zijn, en gaat dus niet alleen over het aantal mensen dat er overnacht.

Tot nu toe telde het COA het aantal beslapen bedden om te bepalen hoeveel mensen aanwezig zijn. Maar Westerwolde stelt dat er nog meer mensen op het terrein zijn overdag. Zo worden asielzoekers die de nacht elders hebben doorgebracht, zoals bij noodopvangplekken, in de ochtend weer naar Ter Apel gebracht voor het vervolg van hun asieltraject. Volgens de gemeente, waarbinnen het aanmeldcentrum ligt, dragen ze bij aan de drukte en vele bewegingen op het terrein. De rechter is het met deze redenering eens en stelt dat er dagelijks een bezetting van 120 tot 140 procent op het terrein is.

'Prikkel'

De gemeente Westerwolde stelt ook, gesteund door onderzoeken van inspecties, dat door de drukte overlast en veiligheidsrisico's toenemen voor zowel de asielzoekers als de COA-medewerkers en de omgeving. Ook daar gaat de rechter in mee. Het COA zal meer moeten doen om dat te voorkomen. De dwangsom geldt volgens de rechter "als prikkel" om het orgaan daartoe te bewegen.

Begin dit jaar zei het COA nog dat een boete niet nodig zou zijn. Het orgaan verwachtte zich snel aan de bestuursafspraak te kunnen houden. Dat bleek niet het geval. Het maximumbedrag van 1,5 miljoen euro dat toen op de dwangsom lag, werd in minder dan vier maanden begin juni bereikt. Nu beweert het COA dat een nieuwe, hogere boete niets zal veranderen voor de werkwijze van het orgaan. Het zegt er al alles aan te doen zich aan de afspraak te houden, maar doordat locaties in het land vol zitten en gemeenten weinig nieuwe plekken beschikbaar stellen, kan het niet meer doen. Een boete zou daar geen verandering in brengen.

Het COA heeft nog twee weken om het aantal mensen in Ter Apel naar beneden te krijgen, daarna gaat de dwangsom in.

Meer uit Binnenland

Hoge Raad: vreedzaam protest bij pensioenfonds was niet strafbaar

DEN HAAG (ANP) - Een vreedzame klimaatdemonstratie in het pand van pensioenfonds ABP was niet strafbaar, oordeelt de Hoge Raad. Het hoogste rechtscollege van het land heeft een activist die zijn eerdere veroordeling voor 'lokaalvredebreuk' had aangevochten dinsdag definitief ontslagen van alle rechtsvervolging. Actiegroep Extinction Rebellion noemt het een "historische uitspraak" en denkt dat het hierdoor alleen nog "onder zeer bijzondere omstandigheden" mogelijk is om demonstranten voor deelname aan vreedzame sit-ins te vervolgen.

4 minuten geleden
Onderzoeker: eerste afspraken COP openen deur voor greenwashing

BAKOE (ANP) - De eerste afspraken tussen landen op de klimaattop zijn onduidelijk en zetten de deur open voor greenwashing, waarschuwt onderzoeker Sander Chan van de Radboud Universiteit. De universitair docent milieukunde maakt zich zorgen: met de afspraken over CO2-handel kunnen bedrijven en landen zich milieuvriendelijker voordoen dan ze daadwerkelijk zijn.

1 uur geleden
Madlener noemt eindbod ProRail reëel en staking onvermijdelijk

DEN HAAG (ANP) - Het eindbod van ProRail voor een nieuwe cao is "reëel", vindt minister Barry Madlener (Infrastructuur). De minister heeft "geen zak geld om naar de onderhandelingstafel te brengen", zei hij in het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer, en concludeert daarom dat stakingen onvermijdelijk zijn.

1 uur geleden
Islamitische organisaties Amsterdam steunen burgemeester Halsema

AMSTERDAM (ANP) - Verschillende Amsterdamse islamitische organisaties hebben dinsdag hun steun uitgesproken aan burgemeester Femke Halsema, na de gewelddadigheden rond de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv in de stad vorige week. Amsterdam is "toneel geworden van haat en zelfs van genocidale uitingen, wat diepe wonden heeft achtergelaten", stellen Stichting Al Houda, Moskee Alert, Dappere Dames, Raad van Marokkaanse Moskeeën (RvM) en Moskee Taqwa.

1 uur geleden
Halsema: alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft de "diepe overtuiging" dat "alle noodzakelijke voorbereidingen" zijn getroffen voor de wedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv. "Er was voldoende politie in de stad en het was beheersbaar tot de hit-and-runacties", zei de burgemeester tijdens het spoeddebat in de Amsterdamse gemeenteraad.

1 uur geleden
Van Baarle (Denk): Maccabi had niet moeten komen

DEN HAAG (ANP) - De wedstrijd tussen Maccabi Tel Aviv en Ajax had verboden moeten worden, zegt Denk-leider Stephan van Baarle. Waar conservatievere politici spreken van een 'Jodenjacht' die vorige week in Amsterdam zou hebben plaatsgevonden, heeft Van Baarle het over "Arabierenjacht, Palestijnenjacht en moslimjacht".

2 uur geleden
Activist Van der Linde gearriveerd bij Stopera in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Activist Frank van der Linde is rond 13.30 uur gearriveerd bij de Stopera in Amsterdam, waar onder andere het stadhuis gevestigd is. Daar debatteert de gemeenteraad van Amsterdam sinds het middaguur over de gewelddadige gebeurtenissen in de hoofdstad van afgelopen dagen.

2 uur geleden