
ForFarmers verkoopt door coronacrisis minder veevoer in Nederland
LOCHEM (ANP) - ForFarmers heeft het afgelopen halfjaar minder veevoer verkocht in Nederland en België omdat klanten door de coronacrisis minder te besteden hadden. Door overnames nam het totale verkoopvolume in die landen toch toe. "De strijd om marktaandeel tussen voerproducenten was heftiger dan normaal", zegt topman Yoram Knoop. Hij spreekt van teleurstellende resultaten.
Volgens Knoop werd het herstel van de prijzen in het eerste halfjaar vertraagd door aanhoudende coronamaatregelen. Onder meer de horeca en de evenementensector werden eind vorig jaar "tegen de verwachtingen in" gesloten. Daardoor was er minder vraag naar zuivel, vlees en eieren. Vooral rundvee-, kalveren- en pluimveehouders zagen hun afzet teruglopen en als gevolg daarvan besloten ze minder nieuwe dieren te nemen.
Tegelijkertijd stijgt de prijs van het voer doordat grondstoffen een stuk duurder werden. "Het kan niet anders dan dat het tot prijsstijgingen zal leiden voor de consument", aldus Knoop. Dat betekent dat zuivel, vlees en eieren duurder zullen worden.
Stikstofproblematiek
Ook de afzet van varkensvoer nam af. De Nederlandse varkensstapel is door de uitkoopregeling van de overheid met bijna 7 procent gekrompen ten opzichte van 2019. Met de regeling wilde het kabinet de uitstoot van stikstof door de varkenssector terugdringen. Meer dan 500 varkenshouders hadden zich aangemeld en daarvan voldeden er 430 aan de subsidievoorwaarden. Uiteindelijk besloten 278 varkensboeren te stoppen.
"Er is een oplossing voor de stikstofcrisis zonder verplichte reductie van de veestapel", stelt Knoop. ForFarmers benadrukt dat innovaties in voeding en inrichting van stallen de uitweg vormen. Als de overheid hierin ook investeert is dat voor de belastingbetaler ook een stuk goedkoper dan het uitkopen van veehouders, legt Knoop uit. Zo kan volgens de veevoerproducent de uitstoot worden verminderd en "tegelijkertijd recht worden gedaan aan een houdbaar toekomstperspectief voor veehouders en aan één van de meest duurzame agrarische sectoren ter wereld".
IOvername
Het totale verkoopvolume van ForFarmers nam in het eerste halfjaar op jaarbasis met bijna 2 procent toe naar 4,9 miljoen ton. Die stijging was te danken aan overnames. Zonder het effect van die overnames nam het verkoopvolume met 0,5 procent af.
De omzet van ForFarmers nam in het eerste halfjaar van 2021 met 12 procent toe naar 1,3 miljard euro. De brutowinst daalde met 1 procent naar 218 miljoen euro. Netto bleef een winst over van 18 miljoen euro, een kwart minder dan vorig jaar.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
11 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
12 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
17 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
19 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
21 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
1 dag geleden