
Ford vraagt Amerikaanse overheid om verwijderen handelsmerken GM
DEARBORN (ANP/BLOOMBERG) - Autofabrikant Ford wil dat de Amerikaanse overheid de handelsmerken van concurrent en branchegenoot General Motors (GM) voor zelfrijdende systemen in auto's ontneemt. Daarmee reageert de autofabrikant op een onlangs door GM aangespannen rechtszaak. Die klaagde Ford aan voor het schenden van een handelsmerk op een besturingstechnologie die gebruikt wordt voor handsfreefuncties.
Ford heeft aan het Amerikaanse octrooi- en merkenbureau gevraagd de handelsmerken voor de GM-technologie genaamd Super Cruise en Cruise te verwijderen, zodat de hele auto-industrie vrijuit het woord cruise kan gebruiken om besturingstechnologie aan te duiden, aldus een woordvoerder van Ford.
De octrooi-autoriteit registreert doorgaans geen woorden of zinnen die vaak worden gebruikt. Toen GM in 2016 het handelsmerk aanvroeg voor Super Cruise, zei het bureau aanvankelijk dat het woord 'cruise' niet op zichzelf kon worden geregistreerd omdat het slechts een beschrijving was van de functie van de auto, namelijk om te rijden met een vooraf bepaalde snelheid. Toch ging het bureau overstag in 2018 voor Super Cruise en vorig jaar kreeg Cruise een handelsmerk. Volgens Ford hadden de twee systemen van GM nooit geregistreerd mogen worden en gebruiken diverse andere merken, waaronder BMW en Hyundai, ook het woord cruise in hun merknamen.
Rivaliteit
GM wil met de rechtszaak twee eigen merken beschermen, nadat Ford in april een geautomatiseerd systeem een andere naam gaf die erg veel lijkt op die van de GM-systemen. Volgens GM wist Ford "precies waar het mee bezig was" en als Ford een "nieuw, uniek merk" had willen starten, had het "makkelijk" een andere naam kunnen kiezen dan Cruise. Ford noemde de rechtszaak van GM "lichtzinnig". GM wilde nog niet reageren op de stappen die Ford nu zet, maar zei wel "toegewijd te blijven om onze merken krachtig te verdedigen".
Technologieën waarmee auto’s deels zelfstandig kunnen rijden of waarmee ongelukken voorkomen moeten worden, worden steeds vaker bevochten door rivaliserende autofabrikanten. Ze kunnen er hun prijzen mee opdrijven en concurrenten mee uit de markt prijzen. Ook worden de technologieën gezien als voorbereiding op een wereld met zelfrijdende auto’s. Autofabrikanten wereldwijd stoppen miljarden in de ontwikkeling ervan.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
11 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
12 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
17 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
19 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
21 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
1 dag geleden