Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fons Naterop zal zich 'volop inzetten voor Kapelle'

Fons Naterop zal zich 'volop inzetten voor Kapelle'

KAPELLE - Met de installatie van Huub Hieltjes als burgemeester van de gemeente Duiven begint Fons Naterop eind deze maand als waarnemend burgemeester in de gemeente Kapelle. De 63-jarige geboren Nijmegenaar gaat meer doen dan alleen op de winkel passen, belooft hij. “Ik wil er zijn voor de samenleving. De inwoners zullen me veel zien.”

Met Fons Naterop (CDA) krijgt Kapelle een waarnemend burgemeester met jarenlange ervaring als bestuurder en bij gemeenten. De natuurliefhebber was jarenlang gemeentesecretaris bij verschillende gemeenten, onder andere Halderberge. In die functie had hij ook regelmatig met Zeeland en de Zeeuwen te maken, bijvoorbeeld voor gemeentelijke samenwerkingen.

Babyloniënbroek

Daarnaast was Naterop onder meer tien jaar burgemeester van Aalburg. Bij de herindeling van die gemeente besloot hij alleen nog tijdelijke klussen als burgervader aan te nemen. “Vanwege mijn leeftijd en omdat mijn echtgenote Trudie en ik fijn wonen in Babyloniënbroek en hier graag willen blijven.” Als waarnemer is een burgemeester niet verplicht naar zijn nieuwe woonplaats te verhuizen. Naterop gaat heen en weer reizen naar Kapelle, met een overnachting in een bed and breakfast als het laat wordt.

Langer

Nadat zijn waarnemerschap in Boxtel in november afliep, benaderde de commissaris van de koning in Zeeland, Han Polman, Fons Naterop voor Kapelle. “Han Polman ken ik nog uit Halderberge, toen hij burgemeester van Bergen op Zoom was. Omdat Kapelle lastig een benoemde burgemeester kan vinden, zocht Polman een waarnemer die eventueel langer kan aanblijven. Zo kwam hij bij mij terecht. Ik vind een jaar waarnemen in Kapelle prima, maar twee of drie ook.” Volgend jaar januari bekijkt Polman opnieuw of de tijd rijp is om de vacature voor een kroonbenoemde burgemeester weer open te stellen.

Een-op-een

Naterop ziet uit naar zijn nieuwe job. Hij wil hard werken voor Kapelle en niet alleen vanuit het gemeentehuis. Ik gebruik mijn zintuigen om erachter te komen wat de inwoners belangrijk vinden, waarvan ze warm worden. Ik vind het leuk om dat ook een-op-een te doen. Deze informatie speel ik dan door naar gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders.”

Lef

Naterop en zijn vrouw - samen hebben ze een zoon en dochter - hebben Kapelle al enkele keren bezocht. “Ik kan me voorstellen dat mensen hier graag wonen. Kapelle heeft een hoog voorzieningenniveau en een eigen treinstation en snelweg in de buurt. Ik vind het een gemeente met lef. Ze trekt dertien miljoen euro uit voor een sportcomplex en durft te pionieren om nieuwe manieren te ontdekken die de zorg verbeteren." Ook heeft Kapelle een mooi strategisch kompas vastgesteld, vindt Naterop. "Daaraan wil ik graag samen met de overige collegeleden uitvoering geven.”

Burgerparticipatie

Naterop ziet onder meer een rol voor zichzelf weggelegd in het verder ontwikkelen van burgerparticipatie in Kapelle. Hierbij bedenkt en voert de gemeente niet alleen nieuwe plannen uit, maar doet dit samen met de inwoners. “Hiervoor ben ik in Boxtel voortrekker geweest en heb geholpen verschillende burgerinitiatieven een impuls te geven. De mensen in Kapelle doppen graag hun eigen boontjes, maar willen ook samenwerken, bijvoorbeeld met de andere Bevelandse gemeenten. Daaraan draag ik graag mijn steentje bij. Ik ga volop aan de slag. De inwoners mogen geen verschil merken tussen een benoemde en waarnemend burgemeester.”

Meer uit Beveland

Rubriek Goes Gezien: Een streep als ruïne?

Je wandelt door het mooie Goes, je kijkt goed om je heen en ineens komt er een fors vraagteken uit de lucht vallen. Mijn kleindochters overkomt het regelmatig en ze hebben met opa afgesproken dat ze die goudgeelkleurige vraagtekens zo af en toe in deze rubriek met u delen. Zodat opa 't netjes kan uitleggen. Hopelijk. We zijn op de Grote Kade en zien een driekleurige streep in het wegdek. Het gaat hier om zogeheten conceptuele kunst: het draait om het idee, het activeert het brein. Je 'mag' deze kunst natuurlijk leuk, mooi of intrigerend vinden. Of juist niet. Het intrigeert me en functioneert bovendien als hulpje voor m'n wankel richtinggevoel. Jammer dus dat het hier slechts gaat om restjes. Want het gehele concept was af in 2000: het centrum van Goes was door kleurige lijnen in het plaveisel verdeeld in acht taartpunten. Het heette 'Gronden', een titel waar je ook allerlei conceptuele kanten mee op kan. Het was uniek; alleen Goes had zoiets.Het idee is gebaseerd op de denkbeeldige lijnen (leylijnen) die prehistorische en/of heilige plaatsen met elkaar verbinden. Het Goese kunstenaarsplatform Trechter 5 (1991-2003) wilde die denkbeeldige lijnen wel 's zichtbaar maken. De heilige plaats werd de Grote of Maria Magdalenakerk, waarvandaan acht evenwijdige lijnen vertrekken tot aan de (gedempte) vesten. Subsidie werd ontvangen, een diamantzaag maakte de sleuven en bakstenen werden volgens een kleurensysteem vastgelijmd. Het waren kaarsrechte lijnen; als er wat in de weg stond, mocht dat blijven staan en ging de lijn erna gewoon weer strak verder.Het Masterplan Binnenstad - nieuwe, uniformere straatbekleding - zette vanaf 2004 een dikke streep door het lijnenpatroon. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de lijnen door noppen zichtbaar zouden blijven, maar daar was uiteindelijk geen geld meer voor. Het gaat dus om resten van vergane kunst, misschien wel te vergelijken met ruïnes in Griekenland. Maar dan anders. Er liggen nog twaalf streepstukken, zo'n honderdveertig meter: Oostwal, Westwal/achter 't Beest, Groene Weidje, Smallegangesbuurt en Grote Kade.Zullen we die resten koesteren? Is het antwoord een rechtlijnig 'ja', dan mag er ter plekke wel wat uitgelegd worden, want er heersen zomaar misverstanden en onbegrip. Het is best een ingewikkeld verhaal, en ik heb hier nog veel informatie weggelaten. M'n Goese kleindochters krijg ik het eerlijk gezegd niet soepel uitgelegd. Maar... ze vinden het nu wél leuk, die strepen hier en daar.Tekst en foto: Arend van der Wel

12 uur geleden
Noëlla is klantadviseur: 'Belangrijk dat je je kunt inleven in cliënt'

GOES - Bellen, bellen, bellen. Dat is het hoofdingrediënt van een werkdag van Noëlla (26). Sinds drieënhalf jaar is ze klantadviseur bij UWV in Goes. Zodra ze klaarzit met haar laptop en headset is ze voorbereid op de meest uiteenlopende vragen. Die variatie in haar werk spreekt Noëlla aan. "Het is fijn om cliënten goed te kunnen helpen of te kunnen geruststellen", vertelt Noëlla. "Daardoor ga ik aan het einde van de dag met een voldaan gevoel naar huis."

19 uur geleden
Bevelanders verduurzaamt stap voor stap

KAMPERLAND - Al ruim tachtig jaar zit V.V. Bevelanders in Kamperland. De vereniging begon in 1943, onder een andere naam, op een veldje buiten het dorp en sinds 1981 zitten ze op hun huidige locatie in het dorp. Een plek die is geworden tot een ontmoetingsplek, een sociale rol waar de vereniging veel waarde aan hecht. 

1 dag geleden
Alle emoties komen voorbij in theatershow over 700 jaar Ovezande

OVEZANDE - Het publiek van theatervoorstelling 'O Fezante' weet vrijdag 1 en zaterdag 2 maart niet wat het meemaakt, beloven Jeroen Derks en Ad Schenk. Ter ere van het jubileumjaar 700 jaar Ovezande vroegen zij 'meesterverteller' Kees Posthumus een theaterstuk over de geschiedenis van het dorp te schrijven en daarbij heeft Posthumus zichzelf volgens de twee overtroffen. In zo'n vijf kwartier krijgen de toeschouwers in de rooms-katholieke kerk een meeslepende show voorgeschoteld waarin alle emoties langskomen. "Van grof geweld tot intieme traan", stelt regisseur, producent én acteur Jeroen Derks.

1 dag geleden
John Coffey, Merol en My Baby toegevoegd aan line-up Klomppop

OVEZANDE - Klomppop heeft een flinke portie namen toegevoegd aan het affiche voor de editie van 2024. En er zit een aantal grote namen tussen. John Coffey is geboekt als headliner voor de vrijdag, Merol en My Baby zijn blikvangers op zaterdag, naast de al eerder bekendgemaakte Dio en Roxy Dekker. De 42e editie van Klomppop vindt plaats van vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei 2024 op sportpark De Fazant in Ovezande.

1 dag geleden
Ontwerp gepresenteerd voor urban sportpark op Het Schenge in Goes

GOES - De gemeente Goes realiseert op Sportpark Het Schenge in Goes een urban sportpark, voor allerlei straatsporten. Dinsdag is het ontwerp voor de laatste twee onderdelen, een skatebaan en pumptrack, gepresenteerd. Als de gemeenteraad akkoord gaat met de kosten, hoopt Goes het sportpark eind september klaar te hebben.  

1 dag geleden
Opening 13e Kinderkunstweek "Van letter tot handtekening" live te volgen

GOES - Op 6 maart wordt de 13e Kinderkunstweek met het thema "Van letter tot handtekening, de taal van de kunst" feestelijk geopend in de ZB Bibliotheek van Zeeland in Middelburg. Kunstenaar Boris Tellegen aka DELTA is te gast. Dit jaar kunnen ook alle Zeeuwse scholen en bso's virtueel aansluiten, want de opening is voor het eerst via een livestream te volgen.

1 dag geleden