
Fonds van 200 miljoen voor verwerking slavernijverleden
DEN HAAG (ANP) - Er komt een fonds voor maatschappelijke initiatieven om het slavernijverleden te verwerken en te herdenken, zei premier Mark Rutte tijdens een rede in Den Haag waarin hij excuses aanbood voor de Nederlandse rol in de slavernij. Er zal 200 miljoen euro in worden gestort.
Het fonds wordt in een wet vastgelegd, schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. "De inzet is een laagdrempelig en breed toegankelijk fonds."
De invulling van het fonds zal "in nauwe dialoog" met de betrokken gemeenschappen in Nederland en de Caribisch eilanden tot stand komen. Ook wordt geprobeerd Suriname bij dit initiatief te betrekken.
Maatschappelijke initiatieven
De helft van het fonds is bedoeld om maatschappelijke initiatieven te betalen. Met de andere 100 miljoen worden maatregelen gefinancierd op het terrein van bewustwording en betrokkenheid. Met het geld wordt bijvoorbeeld een onderzoeksprogramma betaald om meer inzicht te krijgen in de doorwerking van het slavernijverleden.
Het fonds was een van de aanbevelingen van een vorig jaar verschenen rapport van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Daarin werd ook voorgesteld dat de regering excuses zou maken voor het slavernijverleden.
Verder gaat het kabinet elk jaar 8 miljoen euro vrijmaken voor een nog op te richten Herdenkingscomité. Dat moet gaan toezien "op de invulling en organisatie van een grootse, waardige herdenking van het slavernijverleden", aldus het kabinet.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Niet alleen overheidsinstanties maar ook de zorg, het onderwijs, de wetenschap, het bankwezen, de journalistiek en de energievoorziening worden steeds afhankelijker van Amerikaanse techbedrijven. De sectoren zijn zich meer en meer bewust van de risico's maar lijken vooralsnog geen actie te ondernemen, zegt Mariëtte van Huijstee van het Rathenau Instituut. "Voor organisaties is het moeilijk weg te gaan bij big tech-bedrijven als Microsoft en Google."
2 minuten geledenGRONINGEN (ANP) - De politie heeft een extra foto gedeeld van de vermiste Jeffrey (10) en Emma (8). De politie hoopt op informatie over waar de kinderen nu kunnen zijn.
16 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit voor minder digitale afhankelijkheid van niet-Europese techbedrijven. De koepelorganisatie van gemeenten vindt het van belang dat hiervoor een overheidsbrede aanpak komt.
44 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 45-jarige Edwin G. uit Oudenbosch, voor onder meer online-ontucht met minderjarige jongens. G. heeft volgens justitie een pornowebsite opgericht waarop hij beelden van dat misbruik heeft geplaatst en daaraan "echt heel grof heeft verdiend". De verdachte is "een zeer rijk man geworden, over de ruggen van kinderen", aldus de officier van justitie.
56 minuten geledenFINSTERWOLDE (ANP) - Binnen een uur nadat Coördinatie Platform Vermissing (CPV) de tweede zoekdag startte, waren ruim tweehonderd mensen op de been in de omgeving van Beerta. Ook initiatiefneemster Marleen Duit uit Finsterwolde gaat dinsdag weer op pad. Ditmaal zoekt ze vanuit de auto, maandag liep ze al zo'n 40 kilometer om Jeffrey (10) en Emma (8) te zoeken. "Ik wil iets doen."
58 minuten geledenHILVERSUM (ANP) - De vermissing van de 10-jarige Jeffrey en zijn 8-jarige zusje Emma zal dinsdagavond in tv-programma Opsporing Verzocht worden besproken. Er wordt onder meer een tijdlijn gegeven, meldt AVROTROS.
1 uur geledenLEUSDEN (ANP) - De organisatoren van de avondvierdaagsen in de Utrechtse gemeenten Leusden en Woudenberg hebben op het laatste moment hun routes aangepast na een mogelijke wolvenaanval op landgoed Den Treek. Beide wandeltochten zouden deze week door het natuurgebied op de Utrechtse Heuvelrug gaan, maar de lopers mijden nu het openbare landgoed. Maandag werd een wandelaar op Den Treek gebeten, mogelijk door een wolf.
1 uur geleden