Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Focus op rentebesluit ECB en cijfers Unilever en Besi op Damrak

Focus op rentebesluit ECB en cijfers Unilever en Besi op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag uit naar de resultaten van de AEX-fondsen Unilever en Besi. Chiptoeleverancier Besi ontving meer nieuwe orders in het derde kwartaal, na dalingen in de afgelopen twee kwartalen. De omzet en de nettowinst namen wel af. Topman Richard Blickman sprak desondanks van solide kwartaalcijfers. Voor het huidige kwartaal rekent het bedrijf wel op een flinke omzetgroei ten opzichte van het derde kwartaal.

Levensmiddelenconcern Unilever zag de onderliggende omzet met 5,2 procent groeien tot 15,2 miljard euro, dankzij prijsverhogingen. Het verkoopvolume daalde met 0,6 procent. In de eerste helft van het jaar leverden de duurder geworden boodschappen het bedrijf achter merken als Dove en Knorr ook al meer omzet op.

Daarnaast wordt uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank verhoogde vorige maand de rente in de eurozone nog voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit. Beleidsmakers van de ECB hebben er echter op gehint dat de rente voorlopig gelijk blijft.

Aziƫ

De AEX-index lijkt lager te beginnen aan de nieuwe drukke cijferdag. Ook de andere Europese beurzen koersen af op een lagere opening. Buiten het Damrak kwam grote bedrijven als BNP Paribas, Danone en Mercedes-Benz met resultaten.

De Aziatische beurzen gingen donderdag omlaag. Vooral in Japan en Zuid-Korea werden flinke verliezen geleden door forse koersdalingen bij de tech- en chipbedrijven. De Nikkei in Tokio sloot 2,1 procent lager en de Kospi in Seoul zakte 2,5 procent.

Arcadis

Naast Unilever en Besi kwamen ook advies- en ingenieursbureau Arcadis, speciaalchemiebedrijf Corbion, bodemonderzoeker Fugro en biotechnoloog Pharming met cijfers. Arcadis-topman Alan Brookes sprak van een sterke groei en winstgevendheid in het afgelopen kwartaal die ervoor zorgen dat het bedrijf de doelstellingen voor 2023 zal behalen.

Ook Fugro zag de omzet en winst in het derde kwartaal flink stijgen. Ook voor het hele jaar rekent het bedrijf op een sterke omzetgroei. Pharming wist een forse omzetgroei te boeken dankzij stijgende verkopen van Ruconest en de lancering van Joenja in de VS. De winst nam wel flink af door hogere kosten. Flitshandelaar Flow Traders zag de handelsinkomsten en de winst in het derde kwartaal flink afnemen.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0541 dollar waard, tegen 1,0593 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent minder op 84,80 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 89,42 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Airbus moet soms orders afslaan door grote vraag, zegt topman

FARNBOROUGH (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus moest soms bestellingen voor nieuwe toestellen weigeren door de grote vraag en de hoeveelheid openstaande orders. Dat heeft Airbus-topman Guillaume Faury gezegd op de grote luchtvaartshow in het Britse Farnborough die deze week wordt gehouden.

22 minuten geleden
Spotify ziet winst, omzet en aantal abonnees groeien

STOCKHOLM (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify heeft in het tweede kwartaal van dit jaar het aantal abonnees, de omzet en de winst zien stijgen, maakte het bedrijf bekend. Het concern behaalde een recordwinst van 266 miljoen euro, terwijl de omzet met een vijfde groeide tot 3,8 miljard euro.

22 minuten geleden
Nederlandse zuivelexport omlaag door sterk gedaalde zuivelprijzen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse zuivelexport is vorig jaar in waarde gedaald. Volgens ketenorganisatie van de sector ZuivelNL was er vooral met de export van weiproducten, melkpoeder en boter minder geld gemoeid. De exportwaarde van kaas en gecondenseerde melk nam wel toe.

31 minuten geleden
Randstad Nederland bezorgd over aanhoudend krappe arbeidsmarkt

DIEMEN (ANP) - Topman Jeroen Tiel van Randstad Nederland is "heel benieuwd" naar het regeringsprogramma dat het nieuwe kabinet naar verwachting in september presenteert, omdat hij zich zorgen maakt over de aanhoudende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. Volgens Tiel geeft het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet "niet veel richting" aan een oplossing daarvoor.

1 uur geleden
Onderzoek: 53.000 woningen door ombouw leegstaande kantoren

AMSTERDAM (ANP) - Het ombouwen van leegstaande kantoren kan zorgen voor wel 53.000 extra woningen in Nederland. Dat meldt datavastgoedbedrijf Matrixian in een onderzoek. Daarbij werd gekeken naar de leegstand van kantoorruimtes en bijbehorende bestemmingsplannen. Volgens Matrixian kan de transformatie van leegstaande kantoren dan ook helpen bij het oplossen van de woningnood.

1 uur geleden
Esprit begint faillissementsprocedure voor Nederlandse tak

AMSTERDAM (ANP) - Modemerk Esprit is een faillissementsprocedure begonnen voor zijn Nederlandse tak. Volgens een verklaring van het moederbedrijf Esprit Holdings beschikt het onderdeel niet over voldoende middelen om de bedrijfsactiviteiten voort te zetten. Of de rond de dertig Nederlandse winkels, veelal franchisezaken, open kunnen blijven, is niet duidelijk. De Nederlandse webshop van Esprit is nog in de lucht.

1 uur geleden
Telegram passeert 950 miljoen gebruikers en start eigen appstore

DUBAI (ANP) - Berichtendienst Telegram telt nu meer dan 950 miljoen gebruikers, schrijft oprichter Pavel Doerov maandag op zijn Telegram-kanaal. In maart had de dienst nog iets meer dan 900 miljoen gebruikers. Daarmee is Telegram een stapje dichter bij het doel om dit jaar nog een miljard gebruikers te hebben. Ook plant het bedrijf achter Telegram een eigen appstore te beginnen, die deze maand beschikbaar moet zijn.

3 uur geleden